Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Στο σκαμνί επειδή περιφρούρησαν πανεργατική απεργία

Κατάπτυστο και επικίνδυνο το κατηγορητήριο σε βάρος εφτά στελεχών του ταξικού κινήματος

Το κλητήριο θέσπισμα σε έναν από τους συνδικαλιστές και απόσπασμα από το κατάπτυστο κατηγορητήριο
Το κλητήριο θέσπισμα σε έναν από τους συνδικαλιστές και απόσπασμα από το κατάπτυστο κατηγορητήριο
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου καλούνται να καθίσουν επτά στελέχη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στη Λάρισα, με κλητήριο θέσπισμα που στάλθηκε παραμονές της αυριανής πανεργατικής απεργίας. Οι συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), των ταξικών συνδικάτων του και του ΠΑΜΕ, διώκονται επειδή περιφρούρησαν τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στη βιομηχανική περιοχή της Λάρισας, που έγινε στις 24 Ιούνη του 2005, με την κατηγορία της «παράνομης βίας από κοινού»!!! Στη δίκη, που έχει οριστεί για τις 26 Μάρτη του 2007, παραπέμπονται οι Π. Λιόλιος, αντιπρόεδρος του ΕΚΛ, Β. Παπαθανασίου και Δ. Τζιμούλης, μέλη της διοίκησης του ΕΚΛ, Δ. Πλιάτσικας, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων, ο Γ. Παπαδόπουλος, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Πλαστικών και οι Θ. Βασιλείου και Παρ. Τοσιούδης, στελέχη του ΠΑΜΕ.

Εκτός του γεγονότος ότι οι νέες διώξεις σε βάρος στελεχών του ταξικού εργατικού κινήματος στη Λάρισα έρχονται στις παραμονές της πανεργατικής απεργίας - και κάτι που δεν παραξενεύει πια καθώς εν πολλοίς αποτελεί συνήθεια τα τελευταία χρόνια και εντάσσεται στην επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων - εντύπωση προκαλεί και η κατηγορία που αποδίδεται στους συνδικαλιστές περί «παράνομης βίας από κοινού», όπως και ο τρόπος περιγραφής του «αδικήματος» από την εισαγγελική αρχή. Προφανώς, πρόκειται για μια νέα διωκτική μεθόδευση, η οποία στοχεύει στην ένταση της προσπάθειας εκφοβισμού των εργαζομένων ενόψει των νέων αντεργατικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και της αγωνιστικής αντίδρασης της εργατικής τάξης.

Η κατηγορία που στηρίζεται στο άρθρο 330 του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 45 περί «συναυτουργίας» αναφέρει ότι οι συνδικαλιστές «κατηγορούνται ως υπαίτιοι ότι στις 24-6-2005 στην περιοχή Μακρυχωρίου Λαρίσης, δρώντες από κοινού, δηλαδή, με κοινό δόλο και κατόπιν συναποφάσεως χρησιμοποιώντας απειλή σωματικής βίας εξανάγκασαν άλλους σε παράλειψη και ειδικότερα σε συγκέντρωση που είχε διοργανώσει στο σημείο του οδικού κόμβου Γυρτώνης το Εργατικό Κέντρο Λαρίσης, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, από κοινού με άλλα άτομα, τα στοιχεία των οποίων δε διακριβώθηκαν με τη σαφώς συναγόμενη από τη μαζική και απειλητική παρουσία τους απειλή παράνομης πράξης, κατέλαβαν την επαρχιακή οδό που οδηγεί στη βιομηχανική περιοχή, εμπόδισαν αδιακρίβωτο αριθμό εργαζομένων να εργαστεί σε κάποιες επιχειρήσεις της περιοχής».

«Δε θα μας φιμώσουν»!

Τις νέες διώξεις καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, επισημαίνοντας ότι «με τη συγκεκριμένη παραπομπή αγωνιστών στα δικαστήρια, επιδιώκεται η τρομοκράτηση των εργαζομένων και ουσιαστικά η συνδικαλιστική δράση». Και υπογραμμίζει: «Γίνεται προσπάθεια να ποινικοποιηθούν οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες. Στη συγκεκριμένη απεργία της 24/6/2005, τα ταξικά συνδικάτα έδωσαν τη μάχη για να μην καταργηθεί το 8ωρο. Εδωσαν τη μάχη για να μην καταργηθεί η μεγαλύτερη κατάκτηση του 20ού αιώνα. Εδωσαν τη μάχη για να μην ξαναγυρίσουμε σε εργασιακό μεσαίωνα, για να μη δουλεύουμε από ήλιο σε ήλιο. Τα αστυνομικά όργανα δρουν κατ' εντολή της κυβέρνησης και με απαίτηση της εργοδοσίας. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη συγκεκριμένη ενέργεια. Δε θα μας φιμώσουν. Καλούμε τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να πάρουν όλα τα μέτρα για την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας, την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2006. Η τρομοκρατία δε θα περάσει».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ