Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μεγαλύτερη ανησυχία για τις εφημερίες

Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών για τους γιατρούς

Οι μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών εγγυώνται τις ασφαλείς εφημερίες, τονίζει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών
Οι μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών εγγυώνται τις ασφαλείς εφημερίες, τονίζει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών
Μεγαλώνει η ανησυχία για τη λειτουργία των νοσοκομείων με ασφαλή προγράμματα εφημεριών μετά την 1.1.2007, καθώς η κυβέρνηση διατηρεί σκόπιμα ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη ρύθμιση των επιπτώσεων απ' την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 76/2005, που προβλέπει ότι οι ειδικευμένοι γιατροί δεν πρέπει να δουλεύουν περισσότερο από 48 ώρες τη βδομάδα, ενώ οι ειδικευόμενοι δεν πρέπει να δουλεύουν περισσότερο από 58 ώρες τη βδομάδα. Επίσης δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών - ειδικότερα των ειδικευομένων - και το ύψος των μέχρι τώρα αποδοχών που διασφάλιζαν έστω και με τις εξαντλητικές εφημερίες που έφταναν μέχρι τις δέκα κάθε μήνα.

Οι ανησυχίες προκύπτουν απ' τις χτεσινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλου, ο οποίος έχει αναλάβει την αντιμετώπιση του θέματος. Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά είπε ο Αρ. Καλογερόπουλος, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών. Ο «χρυσός κανόνας» - κατά την έκφραση του Αρ. Καλογερόπουλου - είναι οι 58 ώρες εργασίας για τους ειδικευόμενους και οι 48 ώρες εργασίας για τους ειδικευμένους «που δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω». «Πρέπει, λοιπόν, να βρούμε εμείς μία λύση, απ' αυτές τις ώρες μέχρι τις πραγματικές ώρες που το σύστημά μας έχει ανάγκη να εργάζονται οι επικουρικοί γιατροί βασικά στις εφημερίες, πώς μπορούμε να βρούμε εκεί μία λύση» είπε ο Γενικός Γραμματέας, επιβεβαιώνοντας το βασικό πυρήνα της κοινοτικής οδηγίας που είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Το ότι η ρύθμιση αυτή σχετίζεται με τη διευθέτηση, το είπε χωρίς περιστροφές και ο υφυπουργός Γιώργος Κωνσταντόπουλος, που πήρε μέρος στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Δεν είναι αποκομμένα» είπε ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, σημειώνοντας ότι η συζήτηση για τις εφημερίες δεν μπήκε «επί της ουσίας των άρθρων όλης της προτάσεως της φινλανδικής Προεδρίας γιατί το πρώτο που μας ενδιέφερε ήταν το περιβόητο opt out (σ.σ. η εξαίρεση) και κατά πόσον αυτό θα περάσει με τις 60 ώρες που πρότεινε η φινλανδική Προεδρία».

Οπως ανακοίνωσε ο Αριστείδης Καλογερόπουλος, θα υπάρξουν δυο συναντήσεις την ερχόμενη Δευτέρα με τους εκπροσώπους των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ) και στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας θα κάνει ανακοινώσεις.

ΔΗΠΑΚ: Συμμετοχή και συντονισμός υγειονομικών

Ηδη όμως η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών - Πειραιώς έχει ανακοινώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στις 23 Νοέμβρη 2006 στις 12 το μεσημέρι.

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) με ανακοίνωσή της καλεί όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς να πάρουν μέρος στη διαμαρτυρία και να συντονίσουν τη δράση τους με όλους τους υγειονομικούς, καθώς και με όλους τους εργαζόμενους. Η ΔΗΠΑΚ προτάσσει για διεκδίκηση τη στελέχωση των νοσοκομείων με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό κλπ. προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και τη μείωση του χρόνου εργασίας σε 5ήμερο, 6ωρο με μία εφημερία την εβδομάδα και με ασφαλείς συνθήκες εφημερίας ανά κλινική και εργαστήριο. «Αυτό είναι δυνατό μόνο με μαζικές προσλήψεις γιατρών ειδικευόμενων και ειδικευμένων» τονίζει η ΔΗΠΑΚ και ζητά «ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, 1.600 ευρώ καθαρά για το νεοεισερχόμενο ειδικευόμενο και ανάλογες αυξήσεις σε όλες τις βαθμίδες του ιατρικού προσωπικού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περικοπές στις εφημερίες και ελλείψεις σε ειδικευόμενους(2015-05-24 00:00:00.0)
Πανελλαδική στάση εργασίας τη Δευτέρα(2010-03-18 00:00:00.0)
Ν' αποκρούσουμε την αντιδραστική διευθέτηση(2008-11-06 00:00:00.0)
Διευρύνονται οι κινητοποιήσεις επίσχεσης εργασίας(2008-04-01 00:00:00.0)
«Διευθέτηση» και καθήλωση αποδοχών(2008-01-17 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση εμπαίζει γιατρούς και ασθενείς(2003-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ