Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ
Πριμοδοτούν την υποκατάσταση, υποθηκεύουν τις ελπίδες

«Πρόκειται για ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) που πριμοδοτεί την υποκατάσταση σε βάρος της θεραπείας, υποβαθμίζει την πρόληψη και υποθηκεύει τις ελπίδες χιλιάδων απεξαρτημένων νέων για μια δίκαιη και ισότιμη κοινωνική επανένταξη», σημειώνει με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Φορέων που εμπλέκονται άμεσα στον αγώνα της αντιμετώπισης της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες - Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, Επιτροπή Εργαζομένων στο 18 ΑΝΩ, Σύλλογοι Γονέων Θεραπευτικών Κοινοτήτων, Πανελλήνια Ενωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων (ΠΕΝΟΨΥ).

Παράλληλα, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει ότι το νέο ΕΣΔ «χαρακτηρίζεται από γενικόλογες και αόριστες προσεγγίσεις με σαφή έλλειψη συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, προσανατολισμών και στόχων. Αυτή η γενικόλογη και αόριστη προσέγγιση του προβλήματος των ναρκωτικών στη χώρα μας γίνεται επικίνδυνη, γιατί αφ' ενός μεν δεν προβλέπει τίποτα το συγκεκριμένο και αφ' ετέρου αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα να γίνουν αυθαίρετες παρεμβάσεις γραφειοκρατικού χαρακτήρα. Από αυτή την άποψη το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας θεραπευτικών κέντρων και συμβουλευτικών σταθμών για τα ναρκωτικά που επανέρχεται επαναφέρει σημαντικά ζητήματα που ανατρέπουν την ισχύουσα αντιναρκωτική πολιτική στη χώρα μας».

«Διαχωρίζεται η συνταγογράφηση από την ψυχοκοινωνική στήριξη, αφού προβλέπεται η συνεργασία των συνταγογραφούντων ιατρών με κέντρα συμβουλευτικής για τη συμπληρωματική ψυχοκοινωνική θεραπεία. Η εξάρτηση χαρακτηρίζεται σαν νόσος και έτσι ιατρικοποιείται η θεραπεία, ψυχιατρικοποιείται η παροχή υπηρεσιών απεξάρτησης, πριμοδοτείται η ευρεία χορήγηση υποκατάστατων χωρίς όρους, θεσμοθετείται η συνταγογράφηση υποκατάστατων από τους γιατρούς του ΕΣΥ, υποβαθμίζεται η Πρόληψη και δε λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των αρμόδιων επιστημονικών φορέων, των κοινωνικών φορέων και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα», σημειώνεται.

«Κάτι τέτοιο, αναφέρεται στην ανακοίνωση, διακόπτει το θεραπευτικό συνεχές και καταργεί το ρόλο της θεραπευτικής σχέσης που είναι μια καθοριστική και αναγκαία προϋπόθεση της διαδικασίας ψυχοκοινωνικής στήριξης. Πρόκειται για σαλαμοποίηση των δομών παροχής υπηρεσιών απεξάρτησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πριμοδοτείται η δημιουργία ομίλου εθελοντών που θα υποκαθιστούν τις αρμοδιότητες του κράτους και ταυτόχρονα ενισχύεται ο ρόλος των χορηγών σε ορισμένα όπως αναφέρεται προγράμματα».

Οσο για το ρόλο του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), η Συντονιστική Επιτροπή υπογραμμίζει ότι μετατρέπεται σε ένα γραφειοκρατικό όργανο προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής και αναλαμβάνει την εποπτεία και την αξιολόγηση των υπηρεσιών απεξάρτησης με τη δημιουργία επιτροπής αξιολόγησης. Να σημειωθεί ότι στην επιτροπή αξιολόγησης δεν έχουν πρόσβαση οι πλέον αρμόδιοι φορείς, δηλαδή τα θεραπευτικά προγράμματα που ήδη λειτουργούν στη χώρα μας.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Φορέων καλεί τον ελληνικό λαό να συστρατευθεί στις γραμμές ενός Αντιναρκωτικού Κοινωνικού Κινήματος που να απαιτεί ένα άλλο ΕΣΔ, με κεντρική στρατηγική, ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη, με έμφαση κυρίως στην πρόληψη, στη θεραπεία και στην κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων ατόμων, να συντονίσει την πάλη του ενάντια στις αιτίες που οδηγούν πολλούς νέους ανθρώπους στη χρήση και στην εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ