Τρίτη 1 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οργή από τον αληθινό «Κορέλι»

Κεφαλονιά: Το μνημείο για τη σφαγή της ιταλικής αντιφασιστικής μεραρχίας του Αμος Παμπαλόνι
Κεφαλονιά: Το μνημείο για τη σφαγή της ιταλικής αντιφασιστικής μεραρχίας του Αμος Παμπαλόνι
Το «μαντολίνο» της υποτέλειας και της διαστρέβλωσης της ελληνικής ιστορίας της Αντίστασης εξακολουθεί να «παίζει» στην Κεφαλονιά... όμως άλλη μια δημόσια αντίδραση έρχεται να ταράξει την εφησυχασμένη συνείδηση των υποτελών εγχώριων στηριγμάτων της κινηματογραφικής παραγωγής «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι».

Ο Ιταλός στρατηγός Αμος Παμπαλόνι, λοχαγός Πυροβολικού την περίοδο της Κατοχής στην Κεφαλονιά, ένας από τους πολλούς Ιταλούς αντιφασίστες που πολέμησαν μαζί με το ΕΑΜ ενάντια στους Γερμανούς και του οποίου η ζωή ενέπνευσε το συγγραφέα Λουί ντε Μπερνιέρ, χαρακτηρίζει το βιβλίο ως «ρατσιστικό λεκέ στην ελληνική Αντίσταση». Ο 89χρονος σήμερα, Παμπαλόνι ζει στη Φλωρεντία και διατηρεί συντροφικούς δεσμούς με τους Ελληνες αντιστασιακούς, ενώ επισκέπτεται κάθε χρόνο την Κεφαλονιά, στην επέτειο της σφαγής της μεραρχίας Ακουι.

«Το να χαρακτηρίζει τους Ελληνες ως βαρβάρους, που σκότωναν μόνο για να σκοτώνουν, δεν είναι μόνο λάθος και άδικο, είναι ρατσισμός», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» ο Παμπαλόνι. Η ζωή του Ιταλού παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με αυτήν του ήρωα του βιβλίου, λοχαγού Κορέλι. Ο βετεράνος λοχαγός δήλωσε επίσης στην «Guardian»: «Είμαι Αριστερός, δεν είμαι όμως κομμουνιστής. Εντούτοις η εικόνα που ο Ντε Μπερνιέρ δίνει για τους Ελληνες κομμουνιστές αντιστασιακούς είναι απαράδεκτη και παντελώς λαθεμένη. Εζησα ανάμεσά τους για 14 μήνες και αυτό το διάστημα ήταν για μένα μια αξέχαστη εμπειρία λόγω των σταθερών αισθημάτων καλοσύνης, αλτρουισμού και αδελφοσύνης που διέθεταν. Τα μέλη του ΕΛΑΣ και πολέμησαν και σκοτώθηκαν μαζί με τους Ιταλούς το Σεπτέμβρη του '43. Ο Μπερνιέρ ισχυρίζεται ότι σκότωναν χωρικούς αν δεν τους έδιναν φαγητό, κάτι που είναι εντελώς αναληθές. Από την εμπειρία μου, το 90% του τοπικού πληθυσμού τους βοήθησε εθελοντικά».

Ο Αμος Παμπαλόνι, ο αληθινός Κορέλι
Ο Αμος Παμπαλόνι, ο αληθινός Κορέλι
Ο συγγραφέας Λουί ντε Μπερνιέρ επικοινώνησε με την εφημερίδα «Guardian» και αρνήθηκε -παρά τις ομοιότητες- ότι εμπνεύστηκε τον ήρωά του από τον Παμπαλόνι.

Οποιος κι αν είναι ο ισχυρισμός του συγγραφέα περί εμπνεύσεως του ήρωα, το βέβαιο είναι ότι το βιβλίο του Μπερνιέρ αποτελεί εγχειρίδιο πρακτορικής, αντικομμουνιστικής σύλληψης και προβοκατόρικη διαστρέβλωση της Εθνικής Αντίστασης, σε τέτοιο βαθμό, που δε διανοήθηκε να το πράξει ούτε η πιο μαύρη ελληνική αντίδραση, ούτε αυτοί οι ίδιοι οι συνεργάτες των κατακτητών.

Αλλά και ο γνωστός ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ έγραψε για το μυθιστόρημα: «Ο Ντε Μπερνιέρ είναι προκατειλημμένος απέναντι στην ελληνική Αριστερά, αλλά και το επίπεδο κατανόησης που διαθέτει ως προς το τι είναι ιστορία, δεν είναι πολύ ανώτερο».

Η οργή ξεχειλίζει, ιδιαίτερα από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση. Ενας από αυτούς ο Μιχάλης Σταφυλάς σε επιστολή του στο «Ρ» αναφέρεται σ' αυτό το «όλο συκοφαντίες αντικομμουνιστικό βιβλίο», που «συκοφαντεί βάναυσα την Εθνική μας Αντίσταση και τους Αγώνες του λαού μας». Ο Μ.Σταφυλάς παραθέτει μεταφρασμένα αποσπάσματα του βιβλίου αποδεικνύοντας το «πόσο βάναυσα και με πόσο απαράδεκτα ψευδολογήματα μιλάει για τις μεγάλες εκείνες ώρες, που ο λαός μας αγωνιζόταν για τη λευτεριά».

Το θέμα πάντως δεν αφορά μόνο στους αντιστασιακούς κομμουνιστές που λασπολογούνται, αφορά, πλέον, την ελληνική πολιτεία που υποχρεούται να υπερασπιστεί την ιστορία και τους αγώνες του λαού μας, αποκρούοντας κάθε προσπάθεια παραχάραξής της. Η υποτέλεια και η σιωπή είναι συνενοχή και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να «χρυσωθεί» με όσα δολάρια κι αν προσπαθούν να τη «χρυσώσουν».


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ