Τρίτη 1 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διπλή απώλεια

Σκηνή από την ταινία «Ραντεβού της Κυριακής» του Ερ. Θαλασσινού
Σκηνή από την ταινία «Ραντεβού της Κυριακής» του Ερ. Θαλασσινού
Στη γενέθλια γη του, το Ηράκλειο της Κρήτης, αναπαύεται από χτες ο Ερρίκος Θαλασσινός, που πέθανε προχτές, χτυπημένος από τον καρκίνο, σε ηλικία 73 χρόνων. Υπήρξε ένας από τους πιο παραγωγικούς σκηνοθέτες, γυρίζοντας περισσότερες από 40 ταινίες, κωμωδίες ή δραματικές, με πρωταγωνιστές γνωστά ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου: Λ. Κωνσταντάρα, Β. Διαμαντόπουλο, Δ. Παπαμιχαήλ, Μ. Βούρτση, Τζ. Καρέζη, Κ. Αναλυτή, Θ. Βέγγο, Αννα Φόνσου, Τ. Βανδή, Μ. Φωτόπουλο κ.ά. Ανάμεσα στις πιο γνωστές ταινίες του είναι τα έργα του: «Προδομένη αγάπη», «Ορφανή σε ξένα χέρια», «Το φυλαχτό της μάνας», «Ο πολύτεκνος», «Πάρε κόσμε» κ.ά. Σε κάποιες ταινίες είχε γράψει ο ίδιος τα σενάρια, όπως στον «Καραγκιόζη», «Ενας νομοταγής πολίτης», «Ο Παπατρέχας» κ.ά.

Παράλληλα, έγραψε ποιήματα και στίχους και συνεργάστηκε με τους συνθέτες Μ. Θεοδωράκη, Γ. Μαρκόπουλο, Γ. Χατζηνάσιο και Κ. Χατζή. Ανάμεσα στα τραγούδια του αναφέρουμε το «Ανοιξε το παράθυρο» (Γ. Χατζηνάσιου). Εγραψε τους στίχους πέντε τραγουδιών της «Ομορφης πόλης», του θεατρικού έργου που ανέβηκε το καλοκαίρι του '62, στο Θέατρο «Παρκ», σε σκηνοθεσία Μ. Κακογιάννη, κείμενα Μποστ και μουσική Μ. Θεοδωράκη. Ανάμεσά τους και το πολυτραγουδισμένο τραγούδι της ξενιτιάς «Φεγγάρι μάγια μου 'κανες» με ερμηνευτή τον Γρ. Μπιθικώτση. Ο ίδιος ο μεγάλος ερμηνευτής έχει τραγουδήσει και κομμάτια από άλλες συνεργασίες του με τον Μ. Θεοδωράκη: «Το κυνηγημένο πουλί», «Καράβι καλοτάξιδο», «Είν' ο καημός μου ένα πουλί», «Ο χάρος νυχτοπερπατεί».

Εφυγε και ο Τάσος Φαληρέας

Στα εξήντα του χρόνια έφυγε προχτές από τη ζωή ο μουσικός παραγωγός Τάσος Φαληρέας, που τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε νεφρική ανεπάρκεια. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα (4μμ), στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Προσωπικότητα στο χώρο του, ο Τ. Φαληρέας είχε ιδρύσει με τον αδελφό του, στη δεκαετία του '80, την εταιρία «Αφοί Φαληρέα», εκδίδοντας δίσκους του δημοτικού και ρεμπέτικου, κυρίως, τραγουδιού. Ηταν συνιδρυτής του περιοδικού «Ντέφι» μαζί με τους Πάνου, Ελληνιάδη, Αρβανίτη, Κοντογιάννη και Παπαδάκη. Ξεκινώντας από τη «Λύρα», στα τέλη του '60 εργάστηκε ως παραγωγός και διευθυντής παραγωγής, στις δισκογραφικές εταιρίες «CBS» και «Κολούμπια», αντίστοιχα. Καταθέτοντας γνώση, μεράκι και αγάπη για το τραγούδι είχε κάνει παραγωγές, που αφορούν σε διάφορα είδη του ελληνικού τραγουδιού. Δημιούργημα του Τάσου Φαληρέα και του αδελφού του, Γρηγόρη, ήταν, επίσης, το δισκάδικο «Ποπ Ιλέβεν», στέκι των μουσικόφιλων της Αθήνας. Είχε εργαστεί στο ραδιόφωνο, ενώ πλούσια ήταν και η αρθρογραφία του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρουσιάζεται το βιβλίο «Κώστας Βίρβος - Εγώ δε ζω γονατιστός»(2019-11-08 00:00:00.0)
«Με αίμα χτισμένο κάθε πέτρα και καημός»...(2014-12-23 00:00:00.0)
Μελωδικές ακροάσεις(2003-01-03 00:00:00.0)
Δισκογραφικές συναντήσεις(2002-04-24 00:00:00.0)
Μελωδικές «διαδρομές»(2000-11-22 00:00:00.0)
"Αθώος Ενοχος"(1996-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ