Τρίτη 1 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Υποθάλπει το ρατσισμό»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Είμαι αριστερός, δεν είμαι όμως κομμουνιστής. Εντούτοις, η εικόνα που ο ντε Μπερνιέρ δίνει για τους Ελληνες κομμουνιστές είναι απαράδεκτη και παντελώς λαθεμένη. Το να αποκαλείς τους Ελληνες βάρβαρους, που σκότωναν από ευχαρίστηση, δεν είναι μόνο λάθος και άδικο, αλλά υποθάλπει το ρατσισμό. Εζησα ανάμεσά τους για 14 μήνες και αυτό το διάστημα ήταν για μένα μια αξέχαστη εμπειρία, λόγω των σταθερών αισθημάτων καλοσύνης, αλτρουισμού και αδελφοσύνης που διέθεταν».

Ο άνθρωπος, που λέει τα παραπάνω λόγια στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», είναι ο Αμος Παμπαλόνι, ο επικεφαλής αξιωματικός του ιταλικού πυροβολικού, στην Κεφαλονιά, όταν η Ιταλία συνθηκολόγησε και οι εκεί 11.000 Ιταλοί αρνήθηκαν να παραδώσουν το νησί στους Γερμανούς και αρκετοί εξ αυτών εντάχθηκαν στις αντάρτικες δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Είναι ο άνθρωπος, του οποίου η δράση υποτίθεται πως ενέπνευσε τον συγγραφέα Λουί ντε Μπερνιέρ, να γράψει το διαβόητο αντικομμουνιστικό βιβλίο, το οποίο χρησιμοποιείται ως βάση, για την ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», που γυρίζεται τον καιρό αυτό στην Κεφαλονιά, από χολιγουντιανές εταιρίες.

Και, βέβαια, δεν αποκαλύπτεται για πρώτη φορά ο αντιιστορικός και συκοφαντικός χαρακτήρας του βιβλίου του ντε Μπερνιέρ. Τα γυρίσματα της ταινίας, όμως, συνεχίζονται, με την ολόπλευρη βοήθεια και του ελληνικού δημοσίου...

Τι λένε;

Τη δυνατότητα έκπτωσης 2,5% παρέχει η φορολογική νομοθεσία σε όσους ξοφλήσουν εφάπαξ το όποιο φορολογικό χρέος τους. Παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα εξόφλησης σε τρεις δόσεις, σε όσους δεν μπορούν να εξοφλήσουν εφάπαξ. Ολα αυτά, όμως, γίνονται με την προϋπόθεση πως η βεβαίωση των φόρων - η εκκαθάριση, δηλαδή, των φορολογικών δηλώσεων - θα γίνει μέχρι τα τέλη Ιούλη. Ο Ιούλης, όμως, τέλειωσε και η εκκαθάριση ακόμη να τελειώσει, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι να χάνουν τις δυνατότητες, που τους παρέχει η φορολογική νομοθεσία. Και αυτό, χωρίς οι ίδιοι να φταίνε στο παραμικρό. Η ευθύνη βαραίνει εξ ολοκλήρου την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Γιατί, λοιπόν, να πληρώσουν οι φορολογούμενοι τις ευθύνες άλλων; Τι λένε, για το ζήτημα αυτό, ο «εκσυγχρονιστής» υπουργός Εθνικής Οικονομίας και τα επιτελεία του;

Ανησυχίες κατόπιν εορτής

Τώρα, που τα τραγικά αποτελέσματα της αντιεκπαιδευτικής, αντιπαιδαγωγικής πολιτικής της κυβέρνησης και με τα αποτελέσματα των εξετάσεων στο λύκειο, αποκαλύπτονται σε όλο τους το μεγαλείο, σαν τους γυμνοσάλιαγκες μετά τη βροχή, ξεμυτίζουν διάφοροι παράγοντες και ζητούν λύσεις από την πολιτεία. Καλούν το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα. Ετσι, και η γνωστή νεροκουβαλήτρα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, η ΓΕΣΑΣΕ, βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει την ανησυχία της. Να τι αναφέρει σε δελτίο Τύπου της:

«Ενα ακόμη κοινωνικό πρόβλημα, που επιβεβαιώνει την ύπαρξη της "Ελλάδας δύο ταχυτήτων", φαίνεται ότι δημιουργείται στην ύπαιθρο με την παρατηρούμενη "ηρωική έξοδο" από το λύκειο χιλιάδων μαθητών στις αγροτικές περιοχές». Και καταλήγει: «Η ΓΕΣΑΣΕ, εκφράζοντας την ανησυχία και την αγωνία του αγροτικού κόσμου, καλεί τον υπουργό Παιδείας να δει με ιδιαίτερη ευαισθησία το πρόβλημα. Επισημαίνει επίσης ότι ενδεχόμενη διαιώνιση της κατάστασης, που διαμορφώνεται με την εκπαίδευση στις αγροτικές περιοχές, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στα "σχολεία προυχόντων"».

Καλή η ανησυχία σας, κύριοι, αλλά στους μεγάλους αγώνες για Παιδεία, πού ήσασταν; Οπου και στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις. Στα συναινετικά τραπέζια της υποταγής και της εκσυγχρονισμένης επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα.

«Εκσυγχρονίζονται» οι τουρκικές φυλακές

Associated Press

Κατάσταση έντασης επικρατεί τον τελευταίο καιρό στις τουρκικές φυλακές, καθώς η κυβέρνηση της χώρας επιχειρεί τη μεταφορά των φυλακισμένων στις νέες φυλακές, τύπου F, όπου οι τελευταίοι κρατούνται σε μεμονωμένα μικρά κελιά, παρόμοια με τα διαβόητα «λευκά κελιά» των γερμανικών φυλακών. Οι φυλακισμένοι, ιδιαίτερα οι πολιτικοί κρατούμενοι, αντιδρούν στην κυβερνητική επιχείρηση απομόνωσής τους, ενώ, ταυτόχρονα, καταγγέλλουν τις σημερινές άθλιες συνθήκες των τουρκικών φυλακών - όπως και την απάνθρωπη μεταχείριση, που υφίστανται πολλές φορές από τους φύλακες - διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες κράτησης. Κοντά τους βρίσκονται, τόσο οι συγγενείς τους, όσο και πολλές προοδευτικές, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις. Απόδειξη και η διπλανή φωτογραφία, από αντίστοιχη, πρόσφατη κινητοποίηση, έξω από τις φυλακές της Ισταμπούλ.

Να σημειώσουμε πως οι φυλακισμένοι στην Τουρκία πλησιάζουν τους 70.000, ενώ η πληρότητα των φυλακών φθάνει το 110%. Και όλα αυτά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ για πολιτικά αδικήματα κρατείται το 16% περίπου του συνόλου των φυλακισμένων.

Κατά τα άλλα και σύμφωνα με τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Τουρκία βαδίζει ικανοποιητικά στο δρόμο του εκδημοκρατισμού της, ως υποψήφιο μέλος της ΕΕ...

Θερινές άδειες

Γρηγοριάδης Κώστας

ΟΛΟΙ κάνουν διακοπές, πλην της Γιάννας Αγγελοπούλου, που, όπως δηλώνει, περιμένει εναγωνίως τους ελεγκτές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για να εκτιμήσουν αν τα... πάμε καλά για την Ολυμπιάδα του 2004.

Ετσι όπως τα ακούει κάνεις να τα λένε, περιμένει ότι θα έρθουν τίποτε ειδικοί αρχιτέκτονες, συγκοινωνιολόγοι και ειδικοί επί των αθλητικών για να διαπιστώσουν την πρόοδο των έργων με καθαρά τεχνικά κριτήρια!

Οσοι γνωρίζουν πάντως κάπως τα πράγματα, καταλαβαίνουν ότι όλα αυτά ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, αφού το... οικονομικό υπόβαθρο της υπόθεσης είναι που καθορίζει την όλη ιστορία, καθώς και οι διεθνείς σχέσεις που απορρέουν από αυτό.

Κι εδώ, απ' ό,τι φαίνεται, έχουν γίνει οι... πρέπουσες συμφωνίες και έχουν διασφαλιστεί τα συμφέροντα των χορηγών. Οπότε, μάλλον δεν έχει να ανησυχεί για τίποτε... η Ολυμπιακή Ιδέα, που αποτελεί το προκάλυμμα όλων αυτών.

ΜΑΛΙΣΤΑ, ώστε χρίζονται και... άγιοι τώρα - όπως διαβάζουμε - οι τελευταίοι τσάροι της Ρωσίας πριν την Οχτωβριανή Επανάσταση, οι Ρομανόφ, από την Ορθόδοξη Ρωσική Εκκλησία! Αντε να δούμε... τι άλλο θα ακούσουμε...

Αλήθεια, μήπως θα πρέπει να... τους γιορτάζουμε κι εδώ στην Ελλάδα; Πολύ θα θέλαμε να μας τη λύσει αυτή την απορία ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, να ξέρουμε κι εμείς τι μας γίνεται, βρε παιδί μου!

ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ οι αρμόδιοι ότι με το να μας παρουσιάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ορισμένους αγρότες ή κτηνοτρόφους κατηγορούμενους για εμπρησμό, μας πείθουν ότι αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το φαινόμενο των πυρκαγιών, μάλλον θεωρούν ότι απευθύνονται σε ανόητους!

Γιατί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν εδώ και καιρό αποδείξει ότι πραγματικά σέβονται αυτή τη χώρα κι ενδιαφέρονται για το μέλλον της, που είναι συνυφασμένο με το δικό τους.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Δε συμβαίνει όμως το ίδιο με κάποιους «έχοντες και κατέχοντες», που σπεύδουν (στη σιωπή και χωρίς προβολή) να... αποκαταστήσουν με κατασκευές τις καμένες δασικές εκτάσεις. Ας πάρει μέτρα γι' αυτούς η κυβέρνηση κι ας αφήσει το κυνήγι μαγισσών και των σχεδίων εμπρησμού της χώρας από... άγνωστες δυνάμεις του κακού.

Επικίνδυνο και πανάκριβο «διαβατήριο»

Πανάκριβα θα πληρώσει ο ελληνικός λαός το «διαβατήριο» της εμπλοκής της χώρας στα πολεμοκάπηλα σχέδια της νέας τάξης των ιμπεριαλιστών. Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα πρέπει να καταβάλει 9 τρισεκατομμύρια δραχμές για να ξεπληρώσει τα εξοπλιστικά προγράμματα που μέχρι τώρα έχουν αποφασιστεί. Δηλαδή φεσώθηκε ο κάθε Ελληνας πολίτης, από τα νεογέννητα μέχρι τους υπερήλικες, από ένα εκατομμύριο δραχμές ο καθένας. Και όλα αυτά για αγορές οπλικών συστημάτων τα οποία στο σύνολό τους σχεδόν υπηρετούν τις ανάγκες και τα σχέδια του ΝΑΤΟ. Εξάλλου, για ποια άμυνα μπορεί να γίνεται λόγος όταν αμυντικό δόγμα, σχεδιασμός, εκπαίδευση και οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων υποτάσσονται στα ΝΑΤΟικά σχέδια.

Και δεν το λέμε μόνο εμείς αυτό, το παραδέχονται και μόνοι τους, για τους δικούς τους λόγους βέβαια. Πράγματι, η κυβέρνηση βλέπει τους εξοπλισμούς αυτούς, που υποθηκεύουν το μέλλον του ελληνικού λαού, σαν «διαβατήριο» δικό της και των ντόπιων συμφερόντων, που εκπροσωπεί και εξυπηρετεί, για την ανάθεση ρόλου και συμμετοχή στα σχέδια του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια και ευρύτερα. Το ομολόγησαν δημοσίως οι υπουργοί Τύπου και Αμυνας. Και δεν το λένε τόσο για να πείσουν τον ελληνικό λαό, όσο για να δείξουν στους εκτός ελληνικών συνόρων κριτές τους ότι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.

ΟΔ.Ρέππας ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός αλλά και κυνικός. «Σκοπός, παραδέχτηκε, για τον οποίο αποφασίζονται και προωθούνται τα προγράμματα αυτά είναι, όπως πάντα, η διαφύλαξη της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή» και «η εξασφάλιση της παρουσίας της Ελλάδας σε όλες τις διεθνείς πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις, αλλά και η διεθνής πρακτική».

Τώρα, το ποια είναι αυτή η «διεθνής πρακτική» και οι «διεθνείς πρωτοβουλίες» στα Βαλκάνια που επικαλέστηκε ο Δ. Ρέππας είναι σε όλους γνωστό, ιδιαίτερα στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ και σε άλλους που έχουν υποστεί στην πλάτη τους τη νέα τάξη. Μάλιστα με ιδιαίτερη υπερηφάνεια είπε ότι η Ελλάδα διαθέτοντας ετησίως για εξοπλισμούς το 2,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της, διαθέτει αναλογικά για εξοπλισμούς τα περισσότερα χρήματα, εάν δε, προστεθούν και οι λειτουργικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων, τότε η Ελλάδα ξεπερνά ετησίως το 5% του ΑΕΠ και κατατάσσεται σε μια από τις τρεις πρώτες θέσεις μεταξύ όλων των χωρών του ΝΑΤΟ.

Οδε Α. Τσοχατζόπουλος κατ' επανάληψη έχει κάνει λόγο για «προσαρμογή στα νέα δεδομένα, που επιβάλλουν και αποστολές εκτός συνόρων, από δυνάμεις υψηλού επιπέδου». Για να προσθέσει ότι «αυτό σηματοδοτεί ανταπόκριση στις ανάγκες της αμυντικής διπλωματίας, αλλά και της συμμετοχής μας σε Διεθνείς Οργανισμούς, στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ο υπουργός Αμυνας στη συζήτηση που έγινε πρόσφατα στα όργανα της ΕΕ για τον ευρωστρατό, κατέθεσε ως ελληνική συμβολή τις ελληνικές δαπάνες για εξοπλισμούς και διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι ήδη έτοιμες να αναλάβουν ρόλο στα πλαίσια της «κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας» της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν λοιπόν περιθώρια για παρερμηνείες για το πού αποσκοπούν αυτοί οι εξοπλισμοί. Περιθώρια υπάρχουν μόνο για την ανάπτυξη της πάλης και της αντίστασης του ελληνικού λαού απέναντι στα σχέδια των ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Σημαντικότατη συμβολή

Γρηγοριάδης Κώστας

Πάνω από ένα εκατομμύριο Κουβανοί διαδήλωσαν προχτές, με τον Φιντέλ Κάστρο επικεφαλής, ενάντια στο παράνομο, εγκληματικό και απάνθρωπο εμπάργκο, που εφαρμόζουν εδώ και 40 χρόνια οι ΗΠΑ ενάντια στο Νησί της Επανάστασης. Και ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση, που έγινε ποτέ στην Κούβα. Ηταν, ταυτόχρονα, μια σημαντικότατη κατάθεση θέλησης και πίστης του ηρωικού αυτού λαού. Οχι μόνο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό εμπορικό αποκλεισμό και τον πολύμορφο ακήρυκτο πόλεμο των ΗΠΑ, αλλά και υπεράσπισης του αναφαίρετου δικαιώματός τους, να καθορίζουν αυτοί και μόνο την πορεία της χώρας τους, το σήμερα και το μέλλον της. Κι από την άποψη αυτή, η τεράστια αυτή παλλαϊκή εκδήλωση των Κουβανών αποτελεί μια σοβαρότατη συμβολή στην πάλη των λαών όλου του κόσμου. Μια συμβολή με ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι ιμπεριαλιστικές πολιτικές και λογικές της «παγκοσμιοποίησης» και της «νέας τάξης πραγμάτων» επιχειρούν τη μεγαλύτερη από ποτέ επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαών, σε όλο τον πλανήτη.

Για όλους οι συνέπειες

Μια και αναφερόμαστε, όμως, στο αμερικανικό εμπορικό αποκλεισμό ενάντια στην Κούβα, να σημειώσουμε, ότι δεν πληρώνουν μόνον οι Κουβανοί και η χώρα τους τις βαριές συνέπειες της κατάφωρα παράνομης και εγκληματικής αυτής πρακτικής. Συνέπειες πληρώνει και ο υπόλοιπος κόσμος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός, πως η κουβανική ιατρική είναι πρωτοπόρα και, μάλιστα, στην αντιμετώπιση ορισμένων σοβαρών ασθενειών βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όλου του κόσμου. Οι μεγάλες, όμως, αυτές επιτεύξεις των Κουβανών επιστημόνων δεν μπορούν να γίνουν κτήμα όλων των ανθρώπων. Το εμπάργκο δεν ισχύει μόνο για τις εισαγωγές στην Κούβα, αλλά και για τις εξαγωγές, ενώ ο διαβόητος αμερικανικός νόμος Χελμς-Μπάρτον επιβάλλει αυστηρότατες κυρώσεις σε οποιαδήποτε εταιρία του δυτικού κόσμου αποφασίσει να συνεργαστεί με κουβανικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Ετσι, επαναστατικές ιατρικές μέθοδοι, που έχουν αναπτύξει οι Κουβανοί γιατροί, φάρμακα και εμβόλια, μένουν άγνωστα για τον υπόλοιπο πλανήτη και, βέβαια, και για τους αντίστοιχους ασθενείς, στερώντας τους τη θεραπεία και το πολύτιμο αγαθό της υγείας. Για παράδειγμα, αναφέρουμε εμβόλια για την καταπολέμηση της μηνιγγίτιδας, της ηπατίτιδας, των καρκίνων των πνευμόνων, του μαστού και του αυχένα και διάφορα άλλα. Και, σίγουρα, ακόμη μεγαλύτερη θα ήταν η πρόοδος της κουβανικής επιστήμης, και ειδικά της ιατρικής, εάν μπορούσαν ελεύθερα να συνεργάζονται με τους συναδέλφους τους, επιστήμονες όλου του κόσμου, εάν είχαν τα απαραίτητα μέσα στη διάθεσή τους, κλπ.

Γερμανικό... ενδιαφέρον

Δε φτάνουν οι πολύμορφες πιέσεις, εγχώριες και διεθνείς, για τη γρήγορη και τολμηρή προώθηση αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό, ήρθε και η έκθεση της Deusche Bank, να «συμβουλεύσει» τα ίδια. Επιτακτικές οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό, σημειώνει η έκθεση, ενώ τονίζει πως ο πληθωρισμός παραμένει ένας μεγάλος κίνδυνος.

Λέτε, να «κόβονται» τόσο πολύ οι Γερμανοί τραπεζίτες, για τα συμφέροντα των εργαζομένων, όπως θέλει να παρουσιάζει τα αντίστοιχα σχέδια και μέτρα η κυβέρνηση;

«Στεγνώνει» ο Θεσσαλικός κάμπος

Associated Press

Θα δούμε, άραγε, και στην Ελλάδα τέτοιες εικόνες αφρικανικής ερήμου, όπως η διπλανή φωτογραφία; Ισως, κάποιοι περιβαντολόγοι, να μη το αποκλείουν. Και μπορεί, βέβαια, η εκτίμηση αυτή να φαντάζει υπερβολική , αλλά ο Θεσσαλικός κάμπος κινδυνεύει απο ξηρασία. Και κινδυνεύει σήμερα, ενώ οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, αφού βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται. Η λίμνη Πλαστήρα παρουσιάζει φέτος έλλειμμα νερού κατά 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και η στάθμη του Πηνειού μειώθηκε από τα 2,75 μέτρα που ήταν πέρισι, στα 1,9 μέτρα.

Κανονικά, μόνο τα δυο αυτά, αδιαμφισβήτητα στοιχεία, θα έπρεπε να έχουν σημάνει συναγερμό στη κυβέρνηση και, ιδιαίτερα, στα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες. Και, όμως, το μόνο, που κάνουν, είναι να δίνουν... συμβουλές διαχείρισης της υδάτινης φτώχειας, ενώ επιχειρούν -με τον ένα ή άλλο τρόπο- να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στους αγρότες της Καρδίτσας και της Λάρισας, ελπίζοντας -ίσως- σ' έναν αποπροσανατολιστικό και βολικό για την αποκρυψη των μεγάλων ευθυνών τους «τοπικό πόλεμο» νερού.

Ας μην αυταπατώνται. Οσο δεν βλέπουν νερό οι αγρότες της Θεσσαλίας, τόσο μεγαλώνει και αγριεύει το ποτάμι της αγανάκτησης και θα είναι όλο δικό τους...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το χρέος

Ημεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας είναι ένα οφειλόμενο χρέος της ελληνικής πολιτείας προς τον Ελληνα πολίτη για την κατοχύρωση αυτού του αγαθού, δήλωνε ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος κατά την έξοδό του (25.7.2000) από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρουσίασε τους άξονες αυτής της μεταρρύθμισης στον πρωθυπουργό.

Τρεις μέρες αργότερα, μετά την έγκριση των αξόνων από το υπουργικό Συμβούλιο, ο Αλ. Παπαδόπουλος μιλούσε για «ολοκλήρωση του ΕΣΥ» και του οράματος που άρχισε το 1993. Μάλιστα θυμήθηκε -και μίλησε- για τη δημιουργία Κέντρων Υγείας αστικού τύπου, ενώ υποσχέθηκε την κάλυψη όλων των κενών θέσεων γιατρών και νοσηλευτών μέχρι το 2003.

Χτες ήταν η σειρά του Γ. Παπαντωνίου να μιλήσει για επάρκεια του συστήματος υγείας, δίδοντας έμφαση όχι πλέον στα νέα νοσοκομεία και τις νέες μονάδες, αλλά στην ποιότητα, αφού -όπως είπε- το σύστημα υγείας είναι αρκετά εκτεταμένο.

Χρέος, ολοκλήρωση ή επάρκεια;

Ποιος λοιπόν δεν έκανε το χρέος του και δεν ολοκληρώθηκε το δημόσιο σύστημα υγείας;

Μήπως δεν έκαναν το χρέος τους οι ευσυνείδητοι λειτουργοί -που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία - ή οι χρήστες των υπηρεσιών υγείας;

Ασφαλώς όχι. Αυτοί είναι τα θύματα της ανθυγιεινής πολιτικής που ασκεί το ΠΑΣΟΚ για 14 χρόνια, από το 1983 μέχρι σήμερα.

Είναι τα θύματα -όπως και όλα τα λαϊκά στρώματα- του καταχθόνιου σχεδίου απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, ώστε να εμφανιστούν τα σχέδια της κυβέρνησης ως μια δήθεν επαναστατική απάντηση σε μια κατάσταση απορύθμισης.

Κι όχι μόνο αυτό. Η έλλειψη κάθε αναφοράς στις πολιτικές αιτίες της απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας αφήνει τις κυβερνήσεις στο απυρόβλητο και επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες στις πλάτες των λειτουργών της υγείας με κύρια επιχειρήματα τα όποια, υπαρκτά ή ανύπαρκτα, φαινόμενα παραοικονομίας και ταλαιπωρίας.

Λοιπόν. Ούτε χρέος προς τον πολίτη. Ούτε «ολοκλήρωση του ΕΣΥ». Ούτε επάρκεια των υπηρεσιών υγείας.

Οι παρεμβάσεις στην υγεία είναι ο ενδιάμεσος κρίκος στην αλυσίδα των παρεμβάσεων στα εργασιακά και το ασφαλιστικό σύστημα για την εξυπηρέτηση των αφεντικών.

Και αυτά δεν είναι μόνο... παλαιοκομμουνιστικές διαπιστώσεις -όπως θα 'λεγαν κάποιοι ούλτρα εκσυγχρονιστές.

Αποκαλυπτική είναι η «Μοντ Ντιπλοματίκ» (Βλέπε «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» της 30.7.2000) με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Φιλελευθεροποίηση χωρίς τυμπανοκρουσίες: Πώς παραδίδονται η υγεία και η εκπαίδευση στις πολυεθνικές».

Η παράδοση αυτών των τομέων στις πολυεθνικές συζητείται κεκλεισμένων των θυρών στο πλαίσιο της Γενικής Συμφωνίας για το εμπόριο των υπηρεσιών, όπως θέλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Ετσι «η διαχείριση των νοσοκομείων ή γιατί όχι και του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης, θα εντάσσεται στην κατηγορία της "διοίκησης επιχειρήσεων", της "λογιστικής" ή των "υπηρεσιών που παρέχονται στις επιχειρήσεις"», όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

Αυτό το χρέος έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στα αφεντικά, στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης.

Οι όποιες αναφορές της στο ΕΣΥ είναι το πρόσχημα για την επιχείρηση κατεδάφισης.

Ετσι δεν είναι καθόλου αντιφατικό η κυβέρνηση να υπερηφανεύεται που η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κατέταξε το δημόσιο σύστημα της χώρας στη 14η θέση σε όλο τον κόσμο και από την άλλη να διακηρύσσει ότι θα φέρει τα πάνω - κάτω.

Χρέος όμως και των λαϊκών στρωμάτων και των συνδικαλιστικών τους φορέων είναι να χαράξουν μια γραμμή άμυνας και ταυτόχρονα να διεκδικήσουν ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα υγείας στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ