Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενός ανδρός Αρχή

Σχέδιο Νόμου για την ίδρυση Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού προτίθεται η κυβέρνηση να ψηφίσει μετά την εισήγηση των υπουργών Πολιτισμού, Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Σκοπός, λέει, του Κέντρου, μεταξύ άλλων, είναι η εφαρμογή εθνικής πολιτικής για το Θέατρο και το Χορό και η υποστήριξη του υπουργείου στον καθορισμό και το σχεδιασμό της και το οποίο θα λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και θα διέπεται από το ιδιωτικό δίκαιο. Αυτά είναι τα στοιχεία της τυπικής πλευράς του θέματος. Ποια είναι η ουσία, η ιδεολογική βάση, πάνω στην οποία στηρίζεται η ίδρυση ενός τέτοιου κέντρου και ποια η μορφή λειτουργίας του;

Ας μη γελιόμαστε. Ουσιαστικά, ιδρύεται φορέας υλοποίησης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην κατεύθυνση της κοινής πολιτιστικής ταυτότητας. Από την άλλη, το Κέντρο αυτό μοιάζει ένα συμβουλευτικό όργανο του υπουργού Πολιτισμού με ευρεία θεσμική οργάνωση. Διευθυντής και Διοικητικό Συμβούλιο διορίζονται από τον υπουργό Πολιτισμού. Βέβαια, ισχύει και σ' αυτό το νομοσχέδιο η «ενός ανδρός Αρχή», όπου ο διευθυντής έχει την υπερεξουσία του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», ενώ διακοσμητικό ρόλο παίζει το ΔΣ, το οποίο καλείται απλώς να επικυρώνει τις εντολές του διευθυντή. Ο οποίος, όμως, διευθυντής θα έχει και την αυλή του, όπως γίνεται σε όλα τα «αρχοντικά», παρέχοντάς του ο νομοθέτης τη δυνατότητα το έργο του να επικουρείται από έξι ειδικούς συμβούλους. Οι επιτροπές γνωμοδοτήσεων για τις επιχορηγήσεις θεάτρου και χορού θα προτείνονται από τον διευθυντή, θα εγκρίνονται από το ΔΣ και τις γνωμοδοτήσεις των επιτροπών αυτών θα υπογράφει στη συνέχεια ο υπουργός Πολιτισμού, όπως ισχύει και έως τώρα.

Δε διευκρινίζεται, όμως, ποια θα είναι τύχη της υπάρχουσας Διεύθυνσης Θεάτρου και Χορού του ΥΠΠΟ. Θα συνεχίσει να υπάρχει και ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές της; Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης, πάντως, από το Νομοσχέδιο θα είναι ο ένας εκ των μελών του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ