Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαιωνίζουν την ομηρία

ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Στο 50% περίπου του εκτιμώμενου αριθμού των παρανόμως εργαζομένων και διαβιούντων στη χώρα μας αλλοδαπών, θα φτάσει η νομιμοποίηση των μεταναστών, όταν ψηφιστεί από τη Βουλή και ισχύσει το νέο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, που εγκρίθηκε προχτές από την κυβερνητική επιτροπή. Αυτό έγραφαν χτες όλα τα σχετικά ρεπορτάζ των εφημερίδων και, μάλιστα, το προαναφερόμενο ποσοστό του 50% είναι το περισσότερο αισιόδοξο. Δηλαδή, ακόμη και με την εφαρμογή του νέου σχεδίου νόμου, ένας μεγάλος αριθμός αλλοδαπών - κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες - που εργάζονται και διαβιούν στη χώρα μας, δε θα μπορούν να νομιμοποιηθούν και θα παραμείνουν σε καθεστώς παρανομίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κι αυτό, παρότι το τωρινό σχέδιο νόμου θα αποτελέσει την τρίτη απόπειρα νομοθετικής ρύθμισης του θέματος, αφού οι δύο προηγούμενες απέτυχαν.

Με άλλα λόγια, οι σημερινοί κυβερνώντες - όπως έκαναν και οι προηγούμενοι του ΠΑΣΟΚ - καταδικάζουν χιλιάδες μετανάστες στην ομηρία της παρανομίας. Να παραμείνουν θύματα της πιο άγριας εκμετάλλευσης των εργοδοτών, αντιμέτωποι με πλήθος διακρίσεων και αντιδημοκρατικών σε βάρος τους ενεργειών, με οξυμένα προβλήματα στην προστασία της υγείας τους και στη μόρφωση των παιδιών τους. Και το κάνουν συνειδητά, χωρίς να έχουν την παραμικρή δικαιολογία.

Αδικούνται...

«Για ακόμη μία φορά μέσα σε τρία χρόνια γινόμαστε θεατές στο ίδιο έργο: Επιβαρύνσεις ή ψίχουλα για τους πολλούς, ελαφρύνσεις για τους λίγους, ωφέλεια για τους έχοντες και κατέχοντες». Αυτά υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή του, ο Τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Και δε λέμε, αυτά και ακόμη χειρότερα κάνει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, αλλά οι του ΠΑΣΟΚ γιατί ...αδικούν τους εαυτούς τους; Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια γίνονται θεατές του ίδιου έργου; Τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή, βλέπανε κάποιο διαφορετικό έργο; Οχι, βέβαια. `Η, για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, το περιεχόμενο ήταν και τότε ακριβώς το ίδιο. Η διαφορά υπήρχε μόνο στους πρωταγωνιστές, αφού άλλοι τότε κάθονταν στις υπουργικές καρέκλες...

Σύνταξη στα 67 και τα 68

Η κυβέρνηση του Τ. Μπλερ προχώρησε πρώτη και, ήδη, έχει προωθήσει σχετικό νόμο. Τώρα ακολουθεί το παράδειγμά της η κυβέρνηση χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας. Μιλάμε για την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση. Στη Βρετανία το όριο ηλικίας θα πάει σταδιακά στα 68 χρόνια, η Ανκελα Μέρκελ θέλει να το πάει στα 67. Για το σκοπό αυτό και προκειμένου να μειώσει τις αντιδράσεις, το σχέδιο της Γερμανίδας καγκελαρίου προβλέπει μια σταδιακή αύξηση. Από το 2012, το όριο ηλικίας θα αυξάνεται κατά ένα μήνα το χρόνο, για να φτάσει στα 66 κι από το 2024 θα αυξάνεται κατά δύο μήνες το χρόνο.

Στο σχέδιο προβλέπεται, επίσης, ότι πλήρη σύνταξη στα 65 χρόνια θα μπορεί να πάρει μόνον όποιος έχει συμπληρώσει 45 χρόνια ασφαλιστικών καταβολών. Παράλληλα, η καγκελάριος Μέρκελ σκοπεύει να αυξήσει στα 63 χρόνια το κατώτερο όριο ηλικίας για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης, που σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 60 και 65. Επίσης, όσοι θελήσουν να συνταξιοδοτηθούν στα 65 χρόνια τους, αντί τα 67, θα εισπράττουν μια σύνταξη δραστικά μειωμένη κατά 14,4%. Κι αυτό για να υποχρεώνονται να μένουν στη δουλιά μέχρι τα 67 χρόνια.

Τα σημειώνουμε όλα αυτά, ώστε - εκτός των άλλων - να πάρετε μια γεύση για τα όσα σχεδιάζουν και οι εγχώριοι οπαδοί του ευρωμονόδρομου.

Οι κύριοι του Εσελον...

Μυστική συνάντηση στη Νέα Ζηλανδία είχαν οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Αυστραλίας και του Καναδά, οι οποίες συνεργάζονται στο Echelon, το γιγαντιαίο πρόγραμμα το οποίο παρεμβαίνει και καταγράφει τηλεφωνήματα, e-mails και άλλες μορφές ηλεκτρονικής επικοινωνίας, μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η συνάντηση έγινε στη Νέα Ζηλανδία, με την ευκαιρία της 50ής επετείου από την ίδρυση της Υπηρεσίας Ασφάλειας Πληροφοριών (SIS), της μυστικής υπηρεσίας της χώρας. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για τη συνάντηση, λέγοντας ότι δε σχολιάζει θέματα ασφαλείας, αλλά η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, Ελεν Κλαρκ, είπε ότι η συνάντηση ήταν μέρος της αυξανόμενης συνεργασίας μεταξύ της μυστικής υπηρεσίας της Νέας Ζηλανδίας με τους διεθνείς εταίρους της. Οπως έγινε γνωστό πάντως, ο διευθυντής της CIA Μάικλ Χέιντεν έφυγε την Τετάρτη από το Γουέλιγκτον, μετά από παραμονή τριών ημερών, ενώ παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Ντέιβιντ Ιρβιν της Αυστραλιανής SIS, ο Πολ Ο Σάλιβαν του Αυστραλιανού Οργανισμού Ασφάλειας Πληροφοριών, ο Τζιμ Τζαντ της Καναδικής SIS, ο Τζον Σκάρλετ της βρετανικής MI5 και η κυρία Ελίζα Μάνινχαμ - Μπούλερ επίσης της βρετανικής MI5, κατέληγε η είδηση.

Εσείς τι λέτε, να συναντήθηκαν, απλά και μόνο, για να τσουγκρίσουν τα ποτήρια τους..;

Οι «θυροκολλητές»...

Με πρωτοβουλία της ταξικής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, πραγματοποιείται αύριο, στην κεντρική πλατεία της πόλης, κοινή συγκέντρωση εργατών - αγροτών κατά του κλεισίματος του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που λειτουργεί στην περιοχή. Το κλείσιμο του εργοστασίου, που αποφάσισε η κυβέρνηση - το ίδιο θα γίνει και με το εργοστάσιο της Ξάνθης - μετά την απόφαση της ΕΕ για μείωση κατά 36% της τιμής των τεύτλων και της ζάχαρης, θα πλήξει άμεσα και καίρια τα συμφέροντα των 4.000 τευτλοπαραγωγών της Θεσσαλίας, που θα δουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και των 450 εργαζομένων στην επιχείρηση που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλιά.

Κι ενώ οι φορείς της Λάρισας αγωνιούν και αγωνίζονται, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η Δημοτική Αρχή «αγρόν ηγόραζον». Είναι χαρακτηριστικό ότι η επανεκλεγείσα Νομαρχιακή Αρχή αρνήθηκε να δεχτεί την πρόταση της «Νομαρχιακής Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» να μπει επικεφαλής του αγώνα των φορέων για τη σωτηρία του εργοστασίου και «σιγήν ιχθύος» τηρεί η επανεκλεγείσα Δημοτική Αρχή. Τη στάση τους αυτή καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο και οι άλλοι φορείς, σημειώνοντας ότι επέλεξαν το ρόλο των «θυροκολλητών» των καταστροφικών αποφάσεων της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους όσοι Λαρισαίοι τους ψήφισαν στις πρόσφατες τοπικές εκλογές. Κι αυτοί που ακόμα δε συνειδητοποίησαν τι «λάθος» έκαναν, αλλά και εκείνοι που, εκ των υστέρων, δηλώνουν «κοψοχέρηδες»...

ΒΙΒΛΙΟ
«Ο Παράνομος»

«Τη μέρα εκείνη συμβήκανε πολλά γεγονότα στην πόλη Β. Στις έντεκα δόθηκε διαταγή να μπούνε στην πόλη τα τανκς για να χτυπήσουνε τους διαδηλωτές. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν από το πρωί σ' ολόκληρη την περιοχή γύρω από το Πανεπιστήμιο. Η αστυνομία δυο φορές διέλυσε τον κόσμο ρίχνοντας δακρυγόνα αέρια και κύκλωσε με μεγάλες δυνάμεις το χτίριο στο οποίο εξακολουθούσαν να βρίσκονται κλεισμένοι εκατοντάδες φοιτητές. Σε λίγο όμως εμφανίστηκαν νέες ομάδες διαδηλωτών γύρω από τον αστυνομικό κλοιό. Οι ομάδες μετατράπηκαν γρήγορα σε λεφούσια». «Ο Παράνομος» είναι ένα μυθιστόρημα του Κ. Κοτζιά, που επιχειρεί μια λογοτεχνική τομή του νεοφασισμού. Ο συγγραφέας ανήκει στη συγγραφική γενιά της Αντίστασης. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με το αντιστασιακό θεατρικό έργο το «Ξύπνημα» που ανέβασαν οι Ενωμένοι καλλιτέχνες. Το πρώτο του μυθιστόρημα «Καπνισμένος Ουρανός» παίρνει το 1957 το πρώτο βραβείο πεζογραφίας του Δήμου Αθηναίων. Η «Γαλαρία Νο7» που ακολουθεί φέρνει για πρώτη φορά, όπως διαπίστωσε η κριτική, την εργατική τάξη σαν τάξη στη νεοελληνική πεζογραφία. Ακολουθεί το «Επί εσχάτη προδοσία», που αποτελεί τη μορφή του «Αλύγιστου». «Ο Παράνομος» γράφτηκε αργότερα, όπου αποκαλύπτεται η κτηνωδία του νεοφασισμού και, ταυτόχρονα, το μεγαλείο του λαού που αντιστέκεται. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».

Ομάρ αλ Μπασίρ

Βαλλόμενος πανταχόθεν είναι τελευταία ο Σουδανός Πρόεδρος, Ομάρ αλ Μπασίρ. ΟΗΕ και ΗΠΑ πιέζουν για την ανάπτυξη μεικτής στρατιωτικής αποστολής ΟΗΕ - Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) στο Νταρφούρ. Οι γείτονες, Τσαντ και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, λοιδορούν την κυβέρνησή του για υποστήριξη των ανταρτών που δρουν στο έδαφός τους..

Την περασμένη βδομάδα, οι σφοδρές συγκρούσεις στρατιωτών του Σουδανού στρατηγού Τανγκ με πρώην αντάρτες του SPLA στην πόλη Μαλακάλ του νότου προκάλεσαν ανησυχίες. Οχι μόνο για τους περίπου 300 νεκρούς, αλλά και επειδή επανήλθε στο προσκήνιο το ερώτημα: Μήπως, τελικά, η παλιά αντιπαλότητα βορρά - νότου, με επίκεντρο τα κέρδη που θα επιφέρουν οι γεωτρήσεις πετρελαίου, δεν έχουν «καλυφθεί» από την ειρηνευτική συμφωνία του 2005; Μήπως οι μάχες στο Μαλακάλ είναι προάγγελος γενικότερων αναταραχών;

Ο Ομάρ αλ Μπασίρ δε φαίνεται να έχει απάντηση για την κατάσταση στο νότο. Δε συμβαίνει το ίδιο και με το Νταρφούρ... Προχτές απέρριψε το «κάλεσμα» της Κ. Ράις για την ανάπτυξη δύναμης στο Νταρφούρ, λέγοντας ότι η δουλιά «μπορεί να γίνει και απ' τους στρατιώτες της ΑΕ». Ισως και να 'χει δίκιο. Θα ήταν, ωστόσο, πιο πειστικός, εάν «θυμόταν» να διοχετεύσει στο Νταρφούρ λίγα έστω από τα εκατομμύρια δολάρια που αποφέρουν τα τελευταία χρόνια στο Σουδάν οι γεωτρήσεις πετρελαίου...


Δ.Ο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ