Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Απρόβλεπτη» η κατάσταση
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο παραμένει «τεταμένη και απρόβλεπτη» διαπίστωσε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στρόουμπ Τάλμποτ, στη διάρκεια συνάντησής του με ομολόγους του της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Την ίδια ώρα ο ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην επαρχία, Μπερνάρ Κουσνέρ, ανέκραζε μιλώντας στην ίδια συνάντηση το μόνιμό αίτημά του τον τελευταίο καιρό: «Χρειαζόμαστε χρήματα... Το Κοσσυφοπέδιο έχει ανάγκη από κεφάλαια!».

Ομως η διαπίστωση του Στρόουμπ Τάλμποτ περί της -σε πραγματικούς όρους...- ασταθούς και απρόβλεπτης κατάστασης που επικρατεί στην επαρχία δε φαίνεται πως είχε αθώα κίνητρα, ούτε πήγαζε από το ενδιαφέρον του για το κλιμακούμενο κύμα βίας, που ως επί το πλείστον σαρώνει τις εθνικές μειονότητες της περιοχής (κυρίως τους Σέρβους και τους Τσιγγάνους). Εμμεσος στόχος αυτής της παρατήρησης ήταν η αποσιώπηση κάποιων φωνών εντός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου για ενδεχόμενη μείωση του αριθμού των περίπου 50.000 ανδρών της «ΚΦΟΡ» που στρατοπεδεύουν σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο για να επιβάλλουν τη γνώριμη πια «Νέα Τάξη Πραγμάτων»... Οπερ διαφάνηκε στη συνέχεια, όταν ο Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος διαπίστωσε πως η παραμονή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην επαρχία έχει οδηγήσει και σε κάποιες βελτιώσεις, παρά την αύξηση της κοινής εγκληματικότητας, όπως «στην επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στα σπίτια τους», στην εξουδετέρωση περίπου 5.000 ναρκών και στην επίτευξη του προγράμματος επισκευών σε σπίτια της περιοχής σε ποσοστό περίπου 70%... Ωστόσο, όσον αφορά σ' αυτό το τελευταίο, η πραγματικότητα απέχει αρκετά από τους ισχυρισμούς του Τάλμποτ, μιας που η κατά 70% επιτυχία του προγράμματος «ανοικοδόμησης» στο Κόσσοβο προ της έλευσης της βαρυχειμωνιάς, αφορά μόνον στις περιπτώσεις σπιτιών που χρήζουν επισκευής... Πολλές χιλιάδες εστίες που καταστράφηκαν ως επί το πλείστον από τους πρόσφατους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς παραμένουν ερειπωμένες... με αποτέλεσμα ορισμένοι Κοσσοβάροι Αλβανοί να επιλέγουν την «ευκολότερη» πλην καταδικαστέα «λύση» της βίαιας και παράνομης «έξωσης» μειονοτήτων από τα σπίτια τους...

Στο μεταξύ, ο Μπερνάρ Κουσνέρ επανέλαβε το αίτημά του για την εισροή κεφαλαίων προς το Κοσσυφοπέδιο, σημειώνοντας ως κορυφαίο πρόβλημα την αδυναμία εξεύρεσης πόρων για την καταβολή δεδουλευμένων μισθών σε δημοτικούς υπαλλήλους, δασκάλους, καθηγητές, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και αστυνομικούς... Μόνο για την κάλυψη άμεσων τέτοιων αναγκών, αναζητείται ποσό της τάξης περίπου 130.000.000 δολαρίων. Ο Κουσνέρ ζήτησε επίσης την αποστολή περίπου 4.800 αστυνομικών, προκειμένου να ενισχύσουν την υπάρχουσα δύναμη των περίπου 1.800 αστυνομικών του ΟΗΕ. Σε χαρακτηριστικό σημείο της ομιλίας που απηύθυνε προς τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ είπε: «Χρειαζόμαστε χρήματα... Δίχως χρήματα δε θα υπάρξει επιτυχία. Οι ανάγκες είναι τεράστιες... Δίχως λεφτά δε θα υπάρξει αυτοπεποίθηση...».

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον, συμφώνησε πως «απαιτούνται χρήματα» για την «ανοικοδόμηση» της περιοχής, αλλά δεν έκανε άλλο τι από το να απευθύνει έκκληση προς τη «διεθνή κοινότητα» προκειμένου να αυξηθούν οι ξένες επενδύσεις στο Κοσσυφοπέδιο για την ανοικοδόμηση μιας «αποτελεσματικής πολιτικής διοίκησης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ