Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο Εγκον Κρεντς στη φυλακή

Ο Εγκον Κρεντς, τελευταίος πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου της ΓΛΔ και τελευταίος ΓΓ της ΚΕ του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας, κλήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου από τις δικαστικές αρχές του Βερολίνου, «στις επόμενες δύο βδομάδες» (δηλαδή ως τις 16 Δεκέμβρη) να παρουσιαστεί στη φυλακή του Χακενφέλντε (σ.σ. αρκετά έξω από το Βερολίνο), για να αρχίσει να εκτίει την ποινή φυλάκισης 6 1/2 ετών. Η ποινή αυτή, με την κατηγορία της έμμεσης συνενοχής στο φόνο φυγάδων στα σύνορα των δύο γερμανικών κρατών, του επιβλήθηκε πρωτόδικα τον Αύγουστο 1997 από ποινικό δικαστήριο του Βερολίνου και επιβεβαιώθηκε τελεσίδικα στις 8 Νοέμβρη 1999 από το ανώτατο ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο.

Μετά τη λήψη της κλήσης, ο Κρεντς δήλωσε στον γερμανικό Τύπο: «Την επικείμενη φυλάκισή μου τη θεωρώ σαν αρπαγή της ελευθερίας μου για πολιτικούς λόγους. Εζησα και εργάστηκα για τη ΓΛΔ. Δεν παραβίασα τους νόμους της. Στο δέκατο έτος της κρατικής ενότητας, θα πάω στη φυλακή με όρθιο κεφάλι. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι συμβιβάζομαι με την παράνομη καταδίκη. Για να μπορέσει να με καταδικάσει η γερμανική Δικαιοσύνη χρειάστηκε να παραβιάσει το Δίκαιο της ΓΛΔ, το Σύνταγμα της Ομοσπονδιακής (Δυτικής) Γερμανίας και το Διεθνές Δίκαιο». Παρόμοια κλήση πήραν και οι συγκατηγορούμενοί του, επίσης μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ίδιου κόμματος της ΓΛΔ, Γκίντερ Κλάιμπερ και Γκίντερ Σαμπόφσκι, που στην ίδια δίκη είχαν καταδικαστεί σε 3 χρόνια φυλάκιση ο καθένας.

Ο Κρεντς έχει προσφύγει κατά της καταδίκης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου, από το οποίο ελπίζει να κριθεί δίκαια. Στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» δήλωσε, επίσης, πως είναι πεπεισμένος «ότι η ιστορία θα εκδώσει δίκαιη απόφαση για τη ΓΛΔ, για μένα, όπως επίσης και για τους κατηγόρους μου και δικαστές μου». Στην απολογία του, μπροστά στο 5ο τμήμα του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου - στη συνεδρίαση στη Λειψία - ο Κρεντς είχε πει: «Ομολογώ - αν και αυτό θα καταλογιστεί σε βάρος μου - ότι γνώριζα το τι και πάνω σε ποιο ζήτημα ψήφιζα στο Πολιτικό Γραφείο. Δεν παρουσίασα ποτέ τον εαυτό μου σαν μικρό φως. Και σήμερα δεν παρουσιάζω τον εαυτό μου μικρότερο από ό,τι υπήρξε. Αν το εξαίρω αυτό, είναι γιατί σκέφτομαι τους ανθρώπους για τους οποίους είχα ευθύνη στη ΓΛΔ. Δεν ξέρω πώς θα αντίκριζα έναν συνοριακό στρατιώτη (της ΓΛΔ) που ενήργησε σύμφωνα με τους νόμους της ΓΛΔ, αν του έλεγα: "Για την υπηρεσία σου στα σύνορα δεν είχα ποτέ ιδέα". Δε θα μπορούσα, επίσης, να κοιτάξω στα μάτια τον (στρατηγό) διοικητή του συνοριακού στρατού Κλάους - Ντίτερ Μπαουμγκάρντεν, που είναι σε φυλακή του Βερολίνου, αν του έλεγα: "Η ευθύνη σου ήταν μεγαλύτερη από τη δική μου". Και δεν ξέρω πώς να φερθώ απέναντι στον (πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας) Χάιντς Κέσλερ, αν του έλεγα: "Εσύ ήσουν στο Συμβούλιο Εθνικής Αμυνας, το τι έκανες εκεί δεν το καταλάβαινα". Οχι, δε θέλω να βγω από αυτή τη δίκη, με υπεκφυγές. Αυτό που θέλω είναι το δίκιο μου, μια δίκη όπως πρέπει. Αυτό δεν το βρήκα ως τώρα».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κλήση για προσέλευση στη φυλακή πριν τα Χριστούγεννα έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Ο Ερνστ Γκότφριντ Μαρενχόλτς, πρώην αντιπρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, δήλωσε στην «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» ότι «δε βλέπει καμία επαρκή λογική εξήγηση να καλούν ανθρώπους να αρχίσουν την έκτιση της ποινής πριν τα Χριστούγεννα».


Θ. Βόρειος

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποφυλακίστηκε ο Εγκον Κρεντς(20/12/2003)
Νέα δίκη κατά στελεχών της ΓΛΔ(12/11/2002)
Δίκη πολιτικής σκοπιμότητας(6/2/1996)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org