Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Θετικό το κλίμα και τη δεύτερη μέρα των συνομιλιών

Ο Σύριος υπουργός εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάρακ την ώρα που αποχωρεί απο τον Λευκό Οίκο

Associated Press

Ο Σύριος υπουργός εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάρακ την ώρα που αποχωρεί απο τον Λευκό Οίκο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Δεύτερη μέρα, χτες, των «ιστορικών», όπως χαρακτηρίστηκαν από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ισραηλινο-συριακών συνομιλιών στην Ουάσιγκτον και το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται ότι διατηρούνταν ακόμα ιδιαίτερα θετικό. Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος φιλοξένησε και τις συνομιλίες, επέβαλε ένα ιδιότυπο «εμπάργκο» στην πληροφόρηση, διακόπτοντας κάθε ροή πληροφοριών και καλώντας τους δημοσιογράφους να σεβαστούν την ιστορική, αλλά και δύσκολη προσπάθεια της Συρίας και του Ισραήλ και να αρκεστούν στην επίσημη ενημέρωση που επρόκειτο να ακολουθήσει το πέρας των διήμερων συνομιλιών. Ακρα σιωπή επικράτησε και στην πλευρά της συριακής αντιπροσωπείας. Αντίθετα λαλίστατοι εμφανίστηκαν αρκετοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι, οι οποίοι, όμως, τήρησαν την ανωνυμία τους.

Και ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων αυτής της πρώτης ισραηλινο-συριακής συνάντησης, μετά από 45 μήνες, πραγματοποιήθηκε στην επίσημη κατοικία των καλεσμένων, στο Μπλε Χάουζ, που βρίσκεται απέναντι από το Λευκό Οίκο. Μετά το τέλος της πρώτης ημέρας των συνομιλιών οι διαπραγματευτικές αντιπροσωπείες της Συρίας και του Ισραήλ είχαν 80λεπτη συνάντηση με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, ενώ, όπως έγινε γνωστό, αργά χτες το βράδυ, οι δύο αντιπροσωπείες επρόκειτο να ενημερώσουν τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για την πορεία των, μεταξύ τους, διαπραγματεύσεων.

Οπως έγινε γνωστό από ισραηλινές πηγές, η πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων αναλώθηκε σε θέματα ασφαλείας και στους όρους του κειμένου μιας ενδεχόμενης συμφωνίας. Στο θέμα της ασφάλειας κυριάρχησε, όπως αναμενόταν, η άσκηση πίεσης από τη Δαμασκό στη σιιτική ισλαμιστική οργάνωση «Χεζμπολλάχ», προκειμένου να τερματίσει τις επιθέσεις της ενάντια στις ισραηλινές δυνάμεις που στρατοπεδεύουν στη ζώνη κατοχής του Νοτίου Λιβάνου. Και οι δύο πλευρές φέρονται να εξέφρασαν την επιθυμία να μην εμπλακούν σε έναν αέναο κύκλο συνομιλιών και να δεσμεύτηκαν ότι θα έχουν καταλήξει σε κάποιου είδους αποτέλεσμα μέσα σε ένα χρόνο, ενώ - όπως ανακοινώθηκε - ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα θα μεταβεί στη Βηρυτό, προκειμένου να ενημερώσει τη λιβανική ηγεσία για την πορεία της ισραηλινο-συριακής προσέγγισης.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, οι χτεσινές συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην κατάρτιση ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και σχεδιαγράμματος θεμάτων προς διαπραγμάτευση, στη βάση των οποίων θα προχωρήσουν όλες οι επόμενες συναντήσεις. Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ φέρεται να πρότεινε τρεις εναλλακτικές λύσεις σχεδίου για τις επόμενες διαπραγματεύσεις: Να βασιστούν ή σε μια γενική διακήρυξη αρχών, ή σε ένα πιο συγκεκριμένο πλάνο συζήτησης, ή να στοιχειοθετηθεί εξ αρχής ένα συνολικό κείμενο ειρηνευτικής συμφωνίας, το οποίο να εξετάζεται σημείο προς σημείο στις επόμενες συναντήσεις. Εντούτοις, μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό ποια μέθοδος, τελικά, έγινε δεκτή και από τις δύο πλευρές.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζο Λόκχαρτ, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός, χτες, στις δηλώσεις του και αρκέστηκε να επαναλάβει ότι το κλίμα των συνομιλιών ήταν πολύ θετικό. Επίσης, ο Λόκχαρτ άφησε να εννοηθεί ότι και ο δεύτερος γύρος των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί, πιθανότατα, στην Ουάσιγκτον μετά το τέλος των εορτών των Χριστουγέννων, αλλά και του μουσουλμανικού Ραμαζανιού, δηλαδή μετά τις 7 Γενάρη. Ο ίδιος ο Μπιλ Κλίντον αρκέστηκε να δηλώσει ότι «αν και, όπως είναι αναμενόμενο, μετά από 50 χρόνια έχθρας οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές, οι συνομιλίες εξελίσσονται στο θετικότερο δυνατό κλίμα».

Ενταση στο Ν. Λίβανο

Τη χειρότερη δυνατή στιγμή ανεβαίνει, για άλλη μια φορά, το θερμόμετρο στην κατεχόμενη ζώνη του Ν. Λιβάνου. Ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συνομιλίες Συρίας και Ισραήλ στην Ουάσιγκτον και με δεδομένη τη στενή σχέση των αποφάσεων της Δαμασκού και τη στάση που τηρεί συνήθως και η λιβανική κυβέρνηση, ισραηλινά πυρά έπληξαν, χτες, σχολείο λίγα χιλιόμετρα βορειότερα της κατεχόμενης ζώνης, με αποτέλεσμα περισσότερα από 15 παιδιά να τραυματιστούν. Τα ισραηλινά πυρά ήταν αντίποινα σε επίθεση που πραγματοποίησαν οι μαχητές της «Χεζμπολλάχ», νωρίς χτες το πρωί, ενάντια σε θέσεις του ισραηλινού στρατού στο Ν. Λίβανο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξοπλισμός και διάχυση στο Λίβανο ανεβάζουν το θερμόμετρο(2013-05-29 00:00:00.0)
Υπό βαρύ κλίμα η επίσκεψη Μπάιντεν(2010-03-11 00:00:00.0)
Πιστός στις θέσεις του πατέρα του ο Μπάσαρ αλ Ασαντ(2000-06-24 00:00:00.0)
Συνομιλίες σε όλα τα «μέτωπα»(2000-05-03 00:00:00.0)
Συρία - Ισραήλ στο τραπέζι των συνομιλιών(1999-12-10 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις για αποχώρηση από το Ν. Λίβανο(1998-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ