Σάββατο 25 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Κάθε λιμάνι και καημός

Αφιέρωμα στον Πάνο Γαβαλά στον «902 Αριστερά στα FM»

Σπάνια γίνονται αφιερώματα στον Πάνο Γαβαλά. Αυτή την Κυριακή όμως οι ακροατές του «902 Αριστερά στα FM» θα έχουν την ευκαιρία να θυμηθούν τον Πάνο Γαβαλά μέσα από την εκπομπή «Ποιητική αδεία» που είναι αφιερωμένη στον λαϊκό τραγουδιστή. Ο Γιώργος Μηλιώνης, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, σκιαγραφεί το πορτρέτο του Πάνου Γαβαλά. Θα ακουστούν επίσης τραγούδια του που αγαπήθηκαν και αγαπιούνται.

Στο μυαλό - όσων επιμένουν να θυμούνται - είναι καλά αποτυπωμένη η «κλασική» φωτογραφία του με τον άψογο κόμπο στη γραβάτα και τα χαρακτηριστικά γυαλιά του δίπλα στη Ρία Κούρτη. Τα χείλη τραγουδούν ακόμα - όταν ακούγονται - ορισμένα από τα ωραιότερα τραγούδια που έχει πει και τα οποία σφράγισαν την πορεία του λαϊκού μας τραγουδιού. Ομως εκείνος είναι - δυστυχώς - ξεχασμένος. Ισως να «φταίει» το γεγονός ότι δεν έπαιξε ποτέ με τη δημοσιότητα, αλλά στα 40 χρόνια της πορείας του στο τραγούδι παρέμεινε σταθερός στις επιλογές του.

Ο Πάνος Γαβαλάς γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1926 στην Αθήνα. Στη διάρκεια της Κατοχής γίνεται τσαγκάρης, κάνοντας ταυτόχρονα και άλλες δουλιές, όπως ηλεκτροσυγκολλητής και ψαράς για να στηρίξει την οικογένειά του, καθώς ο πατέρας του είχε τυφλωθεί. Ο ενταγμένος στον εφεδρικό ΕΛΑΣ, Πάνος Γαβαλάς, μαθαίνει ταυτόχρονα φυσαρμόνικα και κάνει καντάδες στα σοκάκια της Καισαριανής. Το 1945 ανοίγει τσαγκαράδικο στην Καισαριανή και ταυτόχρονα με κάποιο φίλο του κρατά μια ταβέρνα στο Παγκράτι που είχε παλιότερα ο πατέρας του. Μεταξύ μαγειρέματος και σερβιρίσματος παίζει κάποια τραγούδια στην κιθάρα που είχε μάθει εν τω μεταξύ. Η ταβέρνα έκλεισε γιατί ήταν στέκι αριστερών και τα επόμενα χρόνια ο Πάνος Γαβαλάς προμηθεύει με ψάρια διάφορα μαγαζιά, μεταξύ των οποίων και το «Φαληρικό» στις Τζιτζιφιές, στο πάλκο του οποίου ανέβηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του '50. Είναι η εποχή που ο συνθέτης Γεράσιμος Κλουβάτος θα τον πάει στην «Columbia», αλλά οι πρώτες προσπάθειες είναι αποτυχημένες. Η επιτυχία για τον Πάνο Γαβαλά θα έρθει το 1956 με το «Σιγανοψιχάλισμα» σε στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη - «Τσάντα». Είναι η εποχή που μετά τον Πρόδρομο Τσαουσάκη, μια νέα γενιά τραγουδιστών, προεξάρχοντος του Στέλιου Καζαντζίδη, διαμορφώνει ένα νέο ύφος στο λαϊκό τραγούδι.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Πάνος Γαβαλάς θα παραμείνει πάντα ένας «κανταδόρος» και κατ' εξοχήν ερωτικός τραγουδιστής-ψυχαγωγός.

Στα τέλη του 1961 συναντήθηκε στο «Σκοπευτήριο» - μετέπειτα «Χάραμα» - της Καισαριανής με την Ρία Κούρτη. Μαζί θα αποτελέσουν ένα από τα ωραιότερα ντουέτα του λαϊκού μας τραγουδιού. Από το 1966 έως το 1972 ασχολήθηκε και επιχειρηματικά με τη δισκογραφία, δημιουργώντας με την Πόλυ Πάνου την εταιρεία «Βεντέτα» και αμέσως μετά μόνος του την εταιρεία «Σονάτα». Από το 1977 έως το 1982 συνεργάστηκε αποκλειστικά με τον Χρήστο Νικολόπουλο και ο τελευταίος δίσκος του εκδόθηκε το 1986, ενώ είχαν εμφανιστεί ήδη προβλήματα με την υγεία του.

Ο Πάνος Γαβαλάς, ο «Πίτουρας» του λαϊκού μας τραγουδιού, «έφυγε» στις 3 Δεκέμβρη 1988 (Κυριακή στις 18.00).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org