Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΜΙΑΝΤΟΣ
Ανεξέλεγκτη απειλή

Ανεξέλεγκτη απειλή για εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο παραμένει ο αμίαντος. Στη χώρα μας, η οποία το 1995 ήταν η έβδομη αμιαντοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, υπολογίζεται ότι τα επόμενα χρόνια θα πεθάνουν 150.000 άτομα που εκτέθηκαν σε αμίαντο μέσα στο χώρο εργασίας. Ενώ έξι εκατομμύρια τόνοι αμιάντου μένουν διάσπαρτοι απειλώντας χιλιάδες ακόμα ζωές.

Οπως αναφέρθηκε σε σχετική διάσκεψη που ξεκίνησε χτες στην Αθήνα, στη Γερμανία εντοπίζονται κάθε χρόνο 2.800 άτομα που εκδήλωσαν καρκίνο του λάρυγγα λόγω αμιάντου. Επίσης, 800-1.000 ασθενείς από μεσοθηλίωμα (καρκίνος στο «φλοιό» του πνεύμονα, λόγω αμιάντου). Στη Βρετανία, πεθαίνουν ετησίως 3.000 άτομα που είχαν εκτεθεί σε αμίαντο. Υπολογίζεται ότι 8 εκατομμύρια κατοικίες και 1,7 εκατομμύρια δημόσια και εμπορικά κτίρια έχουν αμίαντο. Χιλιάδες εργαζόμενοι διατρέχουν άμεσο κίνδυνο σε κράτη όπου ακόμα επιτρέπεται νομικά η χρήση αμιάντου, όπως η Βραζιλία, όπου, μόνο το 2003, οι τρεις εταιρείες που ελέγχουν το 72% της παραγωγής χλωρίου (μονάδες που χρησιμοποιούν την τεχνική των διαφραγμάτων αμιάντου) κατανάλωσαν 128 τόνους αμιάντου.

Οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται ραγδαία για τους κατοίκους αναπτυσσόμενων χωρών, όπου μεταφέρεται σημαντικό τμήμα της παγκόσμιας αγοράς αμιάντου (Ταϊλάνδη, Πακιστάν, Ινδονησία). Τη διετία 2001-2002, 264 πλοία μεταφέρθηκαν από άλλες χώρες για να παροπλιστούν στην Ινδία. Στις εργασίες απασχολήθηκαν 25.000-40.000 άτομα - μεταξύ των οποίων και παιδιά 17 ετών - που απομάκρυναν τον αμίαντο με γυμνά χέρια, δε φορούσαν παπούτσια και είχαν για μέσο «προστασίας» ένα μαντίλι που κάλυπτε το στόμα τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ