Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΑΣΙΝΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Από τη θεωρία στην πράξη η ελληνική κυβέρνηση

Το νόμο για τη διευθέτηση εξήρε ο Γ. Γιακουμάτος, προαναγγέλλοντας νέες ανατροπές. Πλήρης στήριξη από το ΠΑΣΟΚ

Ο νόμος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που ξεσήκωσε τους εργαζόμενους είναι η εφαρμογή της «ευελφάλειας» στην πράξη
Ο νόμος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που ξεσήκωσε τους εργαζόμενους είναι η εφαρμογή της «ευελφάλειας» στην πράξη
Ορθάνοιχτο το δρόμο για νέες ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων αφήνει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της εργατικής νομοθεσίας, όπως αυτή περιγράφεται στη σχετική Πράσινη Βίβλο που παρουσίασε χτες η ΕΕ. Παράλληλα, σπεύδει πρώτη να καυχηθεί για τα αντεργατικά νομοθετήματα με τα οποία τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ «φιλοδώρησαν» τους εργαζόμενους, παραπέμποντας τις νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις για την επόμενη τετραετία, όπως και στην περίπτωση του ασφαλιστικού.

Απαντώντας χτες σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Γιακουμάτος υποστήριξε χτες πως «στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα διατηρούμε το εθνικό μας εργασιακό πλέγμα, το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει. Φέραμε το νόμο 3385/05, έχουμε κάνει την ευελιξία στην αγορά εργασίας. Είμαστε σε αυτά και σ' αυτή την τετραετία μένουμε σ' αυτά». Οσο για τα περαιτέρω, απάντησε με νόημα ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται μόνο γι' αυτή την τετραετία.

Γεγονός παραμένει ότι η απόφαση για τη δημιουργία νέας εργατικής νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα εκφράζει πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου, έχει παρθεί και με τη συμμετοχή των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΝΔ. Αρα η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι αθώα του αίματος και αυτό επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις Γιακουμάτου. Επιπλέον, η διαδικασία για την επεξεργασία της νέας αντεργατικής νομοθεσίας, έτσι και αλλιώς θα πάρει ένα βάθος χρόνου και θα γίνει και με τη συμμετοχή της κυβέρνησης της ΝΔ, αφού μέχρι τον επόμενο Μάρτη θα πρέπει να υποβάλει τις δικές της θέσεις.

Αντιασφαλιστικό παραλήρημα από το ΠΑΣΟΚ

Στηρίζοντας τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ πιέζει να επιταχυνθούν οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Μιλώντας χτες το βράδυ στη «ΝΕΤ», η υπεύθυνη του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ Αν. Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για την «ανάγκη να δούμε τα όρια των συντάξεων. Και το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι να πάμε παραπάνω, αλλά τα όρια που έχουμε να εφαρμόζονται. Διότι, υπάρχουν τόσες εξαιρέσεις και τόσες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις».

Τα «όρια ηλικίας είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να το δούμε» είπε και χρησιμοποιώντας την «καραμέλα» περί... αντοχών των ασφαλιστικών ταμείων δήλωσε ότι «οφείλουμε να πούμε στον ελληνικό λαό ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα», που «είναι επείγον και δεν είναι για την επόμενη πεντηκονταετία». Μάλιστα, η ίδια προσφέροντας απλόχερα τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση σημείωσε ότι «υπάρχει ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων, στις οποίες πρέπει να συμφωνήσουμε», μπορούμε «και οφείλουμε να βρούμε συναινέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα»!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ