Κυριακή 26 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αφανίζει καλλιέργειες και ξεκληρίζει αγρότες

Στον πρώτο χρόνο εφαρμογής της, η νέα ΚΑΠ προκαλεί δραστική μείωση της αγροτικής παραγωγής και δραματική απώλεια αγροτικού εισοδήματος

Δε χρειάστηκε ούτε ένας χρόνος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ για να φανούν οι καταστροφικές συνέπειές της στην αγροτική οικονομία και τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας μας. Τα πρώτα, άμεσα αποτελέσματα είναι εμφανή «διά γυμνού οφθαλμού», καθώς παρουσιάζεται δραστική μείωση της αγροτικής παραγωγής και δραματική απώλεια αγροτικού εισοδήματος.

Αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε:

  • Αύξηση του ρυθμού ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Αύξηση της ανεργίας, καθώς, εκτός των χιλιάδων αγροτών, χωρίς δουλιά μένουν και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία. (Αγρεργάτες, εργαζόμενοι σε εργοστάσια επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, μεταφορείς, εξαγωγείς κ.ά.).
  • Μείωση των εξαγωγών και αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει κι άλλο το έλλειμμα του αγροτικού ισοζυγίου της χώρας μας και να εντείνεται η διατροφική εξάρτηση του λαού μας από τις πολυεθνικές.

Η αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή, που επέβαλε η νέα ΚΑΠ, ανάγκασε τους παραγωγούς καπνού και δημητριακών να μειώσουν δραστικά τις καλλιέργειες, καθώς διαπιστώνουν ότι οι εμπορικές τιμές των προϊόντων τις καθιστούν εντελώς ασύμφορες.

Στρεμματική μείωση δεν παρατηρείται στο βαμβάκι - οι βαμβακοπαραγωγοί επιμένουν στην καλλιέργεια, παρά τις δυσοίωνες προοπτικές - αλλά και σ' αυτό το προϊόν θα έχουμε, φέτος, μειωμένη παραγωγή (η μείωση υπολογίζεται σε 30%-40%), κυρίως λόγω των καταστροφών από αντίξοες καιρικές συνθήκες.


Τεράστια μείωση έχουμε στην παραγωγή τεύτλων και ζάχαρης, μετά τη νέα ΚΟΑ που ψηφίστηκε στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και η οποία προβλέπει μείωση της τιμής 36% κατά μέσο όρο.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ελαιοπαραγωγοί, καθώς η νέα ΚΑΠ θεσμοθέτησε μέτρα που δεν επιτρέπουν την αύξηση της εμπορικής τιμής του προϊόντος πάνω από ένα όριο και επιτρέπονται αθρόες αδασμολόγητες εισαγωγές λαδιού από τρίτες χώρες. Ηδη οι τιμές έχουν κατρακυλήσει προτού ξεκινήσει η νέα σοδειά.

Πρόσθετο πρόβλημα, φέτος, έχουν δημιουργήσει στην αγροτική παραγωγή οι καταστροφές από τις καιρικές συνθήκες. Οι βροχοπτώσεις, οι πλημμύρες και οι ανεμοθύελλες έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές στα αμπέλια (στον Τύρναβο μεγάλο μέρος της παραγωγής έμεινε στα «κούτσουρα»), στα μήλα (στην Αγιά της Λάρισας, όπου παράγεται το 30% της συνολικής μηλοπαραγωγής, η καταστροφή σε πολλά δέντρα φτάνει στο 80%), στα ακτινίδια (ιδιαίτερα έχει πληγεί η Δυτική Μακεδονία και η Πιερία, όπου η ζημιά ξεπερνάει το 50%).

Εξαφάνιση του καπνού

Αμεσες και βαριές είναι οι επιπτώσεις στην καλλιέργεια καπνού. Με την έναρξη της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ μειώθηκε κατά 77% η συνολική παραγωγή, καθώς από 112.249 τόνους που ήταν πέρσι, φέτος έφτασε μόνο στους 26.013 τόνους.

Η νέα ΚΑΠ ανάγκασε τους παραγωγούς καπνού να μειώσουν δραστικά τις καλλιέργειες, καθώς οι εμπορικές τιμές τις καθιστούν εντελώς ασύμφορες. Ετσι πολλοί νέοι αγρότες και αγρότισσες θα οδηγηθούν στην ανεργία

ICON

Η νέα ΚΑΠ ανάγκασε τους παραγωγούς καπνού να μειώσουν δραστικά τις καλλιέργειες, καθώς οι εμπορικές τιμές τις καθιστούν εντελώς ασύμφορες. Ετσι πολλοί νέοι αγρότες και αγρότισσες θα οδηγηθούν στην ανεργία
Αυτή η μείωση έχει ως αποτέλεσμα:

  • Την εξαφάνιση πολλών ποικιλιών καπνού.
  • Το «σβήσιμο» της καπνοκαλλιέργειας σε πολλές καπνοπαραγωγικές περιοχές - Αιτωλοακαρνανία, Ελασσόνα, Πέλλα, Φθιώτιδα, Κιλκίς, Καρδίτσα, Τρίκαλα κ.ά. - και τη συρρίκνωσή της σε άλλες (Ροδόπη, Ξάνθη, Σέρρες, Κατερίνη κ.ά.).
  • Την απώλεια εργασίας για χιλιάδες καπνοπαραγωγούς και εκατοντάδες καπνεργάτες.

Ο πίνακας που παραθέτουμε παρακάτω δείχνει ότι ο πρώτος χρόνος εφαρμογής της ΚΑΠ οδήγησε στην καταστροφή της καπνοκαλλιέργειας.

Περιορισμός των δημητριακών

Μείωση κατά 319.000 (ποσοστό 2,6%) έχουμε στην καλλιέργεια δημητριακών. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται πώς αυτή καταμερίζεται ανά προϊόν, σε στρέμματα και παραγωγή.

Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα κινήθηκε η παραγωγή σίκαλης, ενώ στο κριθάρι έχουμε αύξηση των στρεμμάτων κατά 12,5% και της παραγωγής κατά 14,5%.

Αδιέξοδο στα τεύτλα

Μείωση των στρεμμάτων από 418.000 πέρσι σε 240.000 φέτος (ποσοστό 57,4%) έχουμε στην τευτλοκαλλιέργεια. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ζητήσει από την ΕΕ αποποίηση του 50,01% της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης, που σημαίνει ότι η παραγωγή στη χώρα μας θα μειωθεί κατά 162.000 τόνους.

Αυτή η εξέλιξη έχει σοβαρές επιπτώσεις, καθώς:

  • Πάνω από 20.000 τευτλοπαραγωγοί θα δεχτούν καίριο πλήγμα στα εισοδήματά τους και θ' αναγκαστούν, σε λίγο καιρό, να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια.
  • Πάνω από 2.000 εργαζόμενοι στα πέντε εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) και εκατοντάδες άλλοι που σχετίζονται με το συγκεκριμένο προϊόν - μεταφορείς, εξαγωγείς, τεχνίτες κ.ά. - κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλιά τους. Ηδη, η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο των εργοστασίων της ΕΒΖ στη Λάρισα και στην Ξάνθη - υπόσχεται ότι θα μετατραπούν σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης - κι ανάλογη τύχη περιμένει και τα υπόλοιπα τρία.
Παίρνουν κι άλλα σειρά...

Μείωση κατά 319.000 (ποσοστό 2,6%) έχουμε και στην καλλιέργεια δημητριακών

ICON

Μείωση κατά 319.000 (ποσοστό 2,6%) έχουμε και στην καλλιέργεια δημητριακών
Ανάλογες εξελίξεις και προβλήματα αναμένονται και για άλλα προϊόντα που βρίσκονται στο «στόχαστρο» της νέας ΚΑΠ.

Ο νέος κανονισμός που προτάθηκε από την Κομισιόν για το κρασί προβλέπει απελευθέρωση των εισαγωγών, μαζικές εκριζώσεις αμπελώνων, που θα έχουν ως αποτέλεσμα το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αμπελουργών και τη συγκέντρωση της αμπελουργίας σε λίγους επιχειρηματίες.

Παρόμοιος κανονισμός ετοιμάζεται και για τα οπωροκηπευτικά (ροδάκινα, εσπεριδοειδή, σταφίδα, βιομηχανική ντομάτα κ.ά.), στα οποία οι τιμές διαμορφώνονται σε εξευτελιστικά επίπεδα και σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Αλλά και η κτηνοτροφία δεν αντιμετωπίζει λιγότερα προβλήματα. Οι ποσοστώσεις στην παραγωγή που επιβάλλει η ΕΕ, σε συνδυασμό με τις χαμηλές εμπορικές τιμές στο γάλα και τ' άλλα προϊόντα που παράγουν δεν εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και πολλοί εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία, η οποία περνάει στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία πενταετία έχουμε μείωση αγελαδοτρόφων κατά 37,7%, καθώς από 11.047 που ήταν το 2001 σήμερα είναι μόνο 6.887.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ