Κυριακή 30 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δωρεά» με ανταλλάγματα...

Κτίρια, ανάλογης αρχιτεκτοντικής αξίας, όπως αυτό που φαίνεται πίσω από τον διατηρητέο ναΐσκο, στο εσωτερικό του κτήματος, θέλει να κτίσει ο μεγαλοκατασκευαστής Μ. Βωβός
Κτίρια, ανάλογης αρχιτεκτοντικής αξίας, όπως αυτό που φαίνεται πίσω από τον διατηρητέο ναΐσκο, στο εσωτερικό του κτήματος, θέλει να κτίσει ο μεγαλοκατασκευαστής Μ. Βωβός
Δεν είναι η μοναδική φορά που η επιχείρηση του Μπ. Βωβού «Διεθνής Τεχνική Ανώνυμη Εταιρία» συμπεριφέρεται το ίδιο... γενναιόδωρα, όπως δηλαδή και στην περίπτωση της δωρεάς προς το νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ».

Το Σεπτέμβρη του 1999 προχώρησε σε δωρεά ύψους 1,5 δισ. δρχ. προς το Δήμο Αμαρουσίου για την ανέγερση νέου Δημαρχείου στην πόλη. Η παχυλή δωρεά (άνευ ανταλλάγματος όπως ακριβώς δηλαδή και στην περίπτωση του «Σωτηρία») εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και ύστερα από επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, στις 27 Μάη 1999. Φαίνεται όμως πως η δωρεά κάπου αποσκοπούσε...

Στις 23 Σεπτέμβρη 1999, τέσσερις μήνες μετά τη δωρεά, η Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση σύμφωνα με την οποία: τρία οικοδομικά τετράγωνα της πόλης (498, 499 και 500) ιδιοκτησίας Βωβού ενώνονται και ο δρόμος που τα χωρίζει, η οδός Δημητσάνας, μετατοπίζεται βορειότερα! Μ' αυτό τον τρόπο η ιδιοκτησία του Βωβού που θα αποκτήσει «πρόσωπο» στη λεωφόρο Κηφισίας αυξάνεται και έτσι δίνεται η δυνατότητα να χτιστούν, σε όλη την ιδιοκτησία, εμπορικά κέντρα ή μεγάλα καταστήματα. Με αυτό τον τρόπο, η αξία της ιδιοκτησίας Βωβού αυξάνεται κατακόρυφα και ξεπερνά τα 5 δισ. δρχ.!!!

Και ο πλέον καλόπιστος αντιλαμβάνεται πως η δωρεά δεν είναι και τόσο δωρεά, αφού με αυτή την απόφαση η δημοτική αρχή επιστρέφει στην εταιρία τη δωρεά τρεις φορές μεγαλύτερη!

Η σύνδεση των δύο περιπτώσεων (κτήμα ΘΩΝ και οικόπεδο ΗΒΗ) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υπερβολική. Αξίζει όμως να παραθέσουμε αποσπάσματα από δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου όπως καταγράφηκαν στα πρακτικά. Ισως έτσι, τα συμπεράσματα να είναι περισσότερο ασφαλή.

Η μία συνεδρίαση αφορά τη δωρεά Βωβού προς το Δήμο για την κατασκευή του νέου Δημαρχείου της πόλης και η άλλη τα οικόπεδα ιδιοκτησίας Βωβού.

Η δωρεά άνευ ανταλλάγματος

Στις 27.5.1999 το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει και το 2ο θέμα έχει τίτλο «Αποδοχή δήλωσης για την κατασκευή άνευ ανταλλαγμάτων της πρώτης φάσης του Δημαρχείου».

Η συζήτηση διεξάγεται σε εχθρικό κλίμα, μια και πολλά μέλη του ΔΣ δεν έχουν ιδέα για τη μελέτη ανέγερσης του κτιρίου, ενώ αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη από τον ...«ευεργέτη».

Ο δήμαρχος Π. Τζανίκος περιγράφει στην εισαγωγή της ομιλίας του την πολιτική της διοίκησης του Δήμου ως εξής:

«... μεγάλες επιχειρήσεις ή αν θέλετε οι ισχυροί οικονομικώς (σ.σ. παράγοντες) της περιοχής, πρέπει να συμβάλλουν και να ανταποδίδουν στην πόλη ένα μέρος αυτής της υπηρεσίας, αυτής της υπεραξίας που αυτή η πόλη (σ.σ. sic)... (σ.σ. δεν καταγράφεται στο κασετόφωνο) μέσα από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Αυτή είναι μια γενική πολιτική και το 1992 την Ερμού (σ.σ. ο πεζόδρομος απέναντι από τον ηλεκτρικό σταθμό του Αμαρουσίου) την κατασκευάσαμε με χορηγία της ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ».

Ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Βλάχος (ανήκει στην παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ) απαντά:

«Οι διευκολύνσεις θεωρούνται χωρίς αντάλλαγμα; Οι διευκολύνσεις που έχουμε κάνει εμείς».

Ο Μπ. Ζιώγας στην τοποθέτησή του επισημαίνει:

«Οταν η συγκεκριμένη εταιρία η οποία έχει συνδέσει το όνομά μας με μια, κατά την άποψή μας, στρεβλή ανάπτυξη του Μαρουσιού, κάνει μια τέτοια προσφορά, πιστεύουμε ότι δεν το κάνει για να εξυπηρετήσει ούτε το δήμο, ούτε τους δημότες. Προφανώς έχει και αποσκοπεί σε περισσότερα και σε άλλου είδους οφέλη, τα οποία μπορεί να μην έχουν τώρα προσδιοριστεί, αλλά προφανώς κάπου αποσκοπούν, το 2004 είναι μπροστά και ενδεχομένως να θέλει να δημιουργήσει κάποιες για αυτήν ευνοϊκές προϋποθέσεις. Με την έννοια αυτή μπορούμε να πούμε "φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες". Στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι μια παροιμία, είναι και μια, δυστυχώς, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα».

Τελικά το ΔΣ ψηφίζει κατά πλειοψηφία υπέρ της αποδοχής της δωρεάς του 1,5 δισ. για το νέο Δημαρχείο.

Και το... αντάλλαγμα;

Λίγους μήνες μετά την πλούσια δωρεά ο φόβος για τους φέροντες δώρα Δαναούς επιβεβαιώνεται. Στο ΔΣ η Δημοτική Αρχή φέρνει το θέμα του οικοπέδου της ΗΒΗ που αφορά άμεσα τον Βωβό λόγω της ιδιοκτησίας του.

Ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Κάββαλος που ανήκει στην παράταξη του δημάρχου Π. Τζανίκου, δε διστάζει να πει:

«Κύριε πρόεδρε (σ.σ. του δημοτικού συμβουλίου) απευθύνομαι σε σας γιατί το άρθρο 99 του κώδικα δήμων και κοινοτήτων σας αφορά λόγω κωλύματος που έχετε στο συγκεκριμένο θέμα. Για λόγους δεοντολογίας λόγω της επαγγελματικής σας συνεργασίας με τον κύριο Βωβό παρακαλώ όπως απόσχετε για λόγους ευαισθησίας στην άσκηση των καθηκόντων σας κατά τρόπο αντικειμενικό και αμερόληπτο απέναντι στους εκλογείς».

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Π. Καλογρίδης απαντά:

«Κύριοι συνάδελφοι, είμαι 21 χρόνια εδώ μέσα. Αυτή τη στιγμή δεν περνάμε μια αναθεώρηση σχεδίου, δεν περνάμε κανενός ιδιώτη και δεν έχω καμία σχέση εργασίας και παρακαλώ πολύ τον κύριο Καββάλο αν δεν τεκμηριώσει αυτά που λέει υπεύθυνα, εγώ θα ενεργήσω τα δέοντα».

Και ο κ. Κάββαλος απαντά στον πρόεδρο:

«Και βέβαια έχω στοιχεία, το 1997 κάνατε τζίρο στην επιχείρησή σας 70 εκατομμύρια σε συνεργασία με τον κ. Βωβό και τη "Διεθνή Τεχνική", απαντήστε μας στο ΔΣ το '98 και το '99 ποιος είναι ο τζίρος σας με τις δύο εταιρίες του κυρίου Βωβού;».

Η συγκεκριμένη καταγγελία επιβεβαιώθηκε και τα αποδεικτικά στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση του «Ρ».

Ο πρόεδρος ισχυρίζεται:

«Κύριε Κάββαλε, προσωπικά σε σας θα πω ότι έχετε εμπάθεια προς το πρόσωπό μου και όλα αυτά δεν ευσταθούν».

Η συνεδρίαση δεν εξελίσσεται ομαλά και σε ένα ξέσπασμά του ο δημοτικός σύμβουλος κ. Πόρτολος (επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού από το χώρο της ΝΔ) φωνάζει:

«Κύριε Τσαγκαράτο, είσθε υπάλληλος με συμφέροντα Βωβού».

Ο κύριος Τσαγκαράτος είναι μηχανικός μελετητής του Δήμου και έχει επεξεργαστεί τη μελέτη για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή της ΗΒΗ.

Μετά από όλα αυτά οι δύο υποθέσεις (κτήμα ΘΩΝ και ΗΒΗ) φαίνεται να διαφέρουν μόνο στο ποσό της ...«δωρεάς».


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ