Στην Κάρπαθο , το νησί με τις γραφικές παραλίες, το καλό κλίμα και τα άφθονα νερά, θα πιάσουμε λιμάνι που λένε... ή πίστα αεροδρομίου για να περάσουμε ήρεμα, ευχάριστα, γαλήνια. Ετσι ελπίζουμε τουλάχιστον. Μαθαίνουμε ότι το νησί πρωτοκατοικήθηκε στη Νεολιθική Εποχή, όπως προκύπτει από τα ευρήματα στις σπηλιές του και κυρίως από ένα λίθινο άγαλμα γυναικείας θεότητας που βρίσκεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Μαθαίνουμε ακόμη ότι εξέλιξη του νησιού ήταν οι επαφές του με την Κρήτη, κυρίως την Εποχή του Χαλκού. Την ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή Εποχή ήταν ενσωματωμένη στη Ρόδο και γνώρισε σημαντική ανάπτυξη χάρη κυρίως στο ευρύχωρο λιμάνι της, το οποίο πρόσφερε ασφαλές καταφύγιο στο ρωμαϊκό στόλο. Τη Βυζαντινή Εποχή αποτέλεσε αρχικά μέρος της επαρχίας των Νήσων, για να υπαχθεί αργότερα στο Θέμα της Κρήτης. Το 1204 πέρασε στην Ηγεμονία του Λέοντος Γαβαλά, το 1282 περιήλθε στον Ανδρέα Μαρέσκο και από το 1306 ανήκει στον άρχοντα της Κρήτης Ανδρέα Κορνάρο, έως το 1537, που λεηλατημένη από τον Μπαρμπαρόσα παραδόθηκε στους Τούρκους. Στη συνέχεια ακολούθησε την τύχη και την ιστορική πορεία των άλλων Δωδεκανήσων.
Το βορειότερο χωριό της Καρπάθου, ο Ολυμπος, διατηρεί αρχέγονα έθιμα στην καθημερινή ζωή και παραδοσιακούς κανόνες που χάνονται στις ρίζες της φυλής. Τα σπίτια κατεβαίνουν από την κορυφογραμμή και απλώνονται στα υψώματα σε λογική απόσταση. Οι κάτοικοι έχουν επιλέξει το σκληρό τοπίο και παραμένουν με πείσμα στην ίδια θέση. Αμετακίνητοι και αμετάπειστοι είναι, κάποιο λόγο θα έχουν, κάποιον κρυφό λόγο που δε θέλουν να μας φανερώσουν.
Οι Μενετές, είναι το πιο καθαρό χωριό της Καρπάθου - υπάρχουν και σχετικές πινακίδες με χρηματικά πρόστιμα για τους απρόσεκτους... Ο δρόμος κόβει το χωριό στη μέση και τα περιποιημένα σπίτια κατεβαίνουν από τις πλαγιές, καθαρά και νοικοκυρεμένα. Οι κάτοικοι έχουν την ποίηση και τη μουσική μέσα στο αίμα τους και από εδώ κατάγονται οι πιο καλοί οργανοπαίχτες.
Οι Κάσιοι συμμετείχαν στη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ το 1860. Τώρα, η πρωτεύουσα έχει σχεδόν 250 κατοίκους. Το Φρυ, βρίσκεται στο κέντρο των χωριών γύρω από τον κόλπο της Μπούκας, που έχει σχήμα φιδιού, απ' όπου και το όνομα. Ιδρύθηκε το 1840 από τους κατοίκους της Αγίας Μαρίνας, που είναι και το αρχοντοχώρι της Κάσου με 550 κατοίκους και σπίτια περιποιημένα, καθαρά, με λουλούδια να στολίζουν τις αυλές. Πάμε λοιπόν στην Κάσο, και ας είναι δύσβατες οι ακτές, σχεδόν απροσπέλαστες, διότι τα βράχια απότομα όπως πέφτουν, αφήνουν ελάχιστο χώρο για τους κολυμβητές. Ωραία ήταν, ώρα είναι όμως, να επιστρέψουμε στο καμίνι της πόλης μας.