Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2007 - ΥΠΠΟ
«Στρώνει» το δρόμο στο κεφάλαιο

Δρόμο στην «πολιτιστική επιχειρηματικότητα», δηλαδή στην πλήρη παράδοση του Πολιτισμού στις «ορέξεις» του κεφαλαίου, ανοίγει (και) ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2007, αναφορικά με το ΥΠΠΟ.

Ο προϋπολογισμός της κεντρικής υπηρεσίας του ΥΠΠΟ για το 2007 εμφανίζεται μειωμένος και σε απόλυτους αριθμούς κατά 2,1% (616,9 εκ. ευρώ το 2007 έναντι 630,1 εκ. ευρώ το 2006). Αυτή η μείωση είναι ουσιαστικά μεγαλύτερη αν υπολογιστεί ο πληθωρισμός που εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 3%. Σε ποσοστά, οι δαπάνες για τον Πολιτισμό κινούνται στο 0,7%, έναντι του 0,82% όπως διαμορφώθηκε στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το 2006. Ως προς το ΑΕΠ, ο πολιτισμός «κατέχει» μόλις το 0,30% το 2007 έναντι 0,33% το 2006.

Την πολιτική ερμηνεία της παραπάνω θλιβερής εικόνας την έδωσε ο ίδιος ο υπουργός, μιλώντας χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA, 98.9». Είπε ότι «είναι αναγκαία η αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Ομως, θεωρώ πολύ σημαντικό να μπορεί κανείς να βρει πρόσθετα χρήματα από άλλες πηγές, που θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα» στο ΥΠΠΟ. Δηλαδή και ο ίδιος ο υπουργός να βρίσκει τρόπους, για να αυξάνει τα κονδύλια του ΥΠΠΟ «χωρίς να βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός». Και έφερε τα γνωστά παραδείγματα: 1) Το νομοσχέδιο για την κατά 100% φοροαπαλλαγή των «χορηγών 2) Τα «κίνητρα» για τον κινηματογράφο, δηλαδή για τη μετατροπή της Ελλάδας σε φθηνό «στούντιο» των πολυεθνικών του οπτικοακουστικού.

«Μέλι» έσταζε ο Γ. Βουλγαράκης και για τη «χορηγία» του Ιδρύματος Νιάρχου για την κατασκευή όπερας, Εθνικής Βιβλιοθήκης και «πολιτιστικού πάρκου». Σε αυτά πρόσθεσε και τις πρόσφατες εξαγγελίες του περί δημιουργίας «μεγάλου πολιτιστικού "Mall"» στο πρώην εργοστάσιο Τσαούσογλου (Πειραιώς). Είναι, λοιπόν, προφανές γιατί ο κωδικός του προϋπολογισμού για τη Λυρική Σκηνή είναι περίπου κατά 3 εκ. λιγότερος έναντι του 2006 (13,6 εκ. ευρώ έναντι 16,2).

Ολα αυτά σημαίνουν ότι το «βγάλτε τα πέρα μόνοι σας», που προέκυπτε από τους παλαιότερους προϋπολογισμούς ως κυβερνητική «προτροπή» προς τους πολιτιστικούς φορείς, τώρα παίρνει «σάρκα και οστά» και θεσμοθετείται!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ