Τρίτη 14 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
Τιμάμε την εξέγερση στους καθημερινούς αγώνες

Από τη συζήτηση στη Νομική
Από τη συζήτηση στη Νομική
«Εξω οι ΗΠΑ», «Εξω το ΝΑΤΟ». Τα πλακάτ στο αίθριο της Νομικής Σχολής δίνουν τον τόνο. Μπροστά, κρεμασμένα σε κολόνες, δεσπόζουν τα αιτήματα: «Μόρφωση», «Δουλιά», «Ανεξαρτησία» και δίπλα με κατακόκκινα γράμματα «ΚΝΕ».

Το αίθριο είναι «στολισμένο» με τα διαχρονικά αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Από τα μεγάφωνα ακούγονται οι μελωδίες του Μ. Λοΐζου. Κατάχαμα, φοιτητές ζωγραφίζουν πανό με συνθήματα για Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, για μόρφωση, για δουλιά. Παντού «μυρίζει» Πολυτεχνείο. Και κυρίως στην αίθουσα «Οικονομίδου», στην εκδήλωση των Οργανώσεων Βάσης της Νομικής, του Οικονομικού και του Πολιτικού, με ομιλητή τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θέμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ο Σπ. Χαλβατζής μιλάει στους φοιτητές για το μήνυμα του Πολυτεχνείου, που εξακολουθεί να είναι εξεγερτικό, ανατρεπτικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό. Για τα ιδανικά, τα οράματα, τους στόχους του Νοέμβρη που δεν έχουν «εξατμιστεί». Και πυροδοτεί μια πλούσια, ζωντανή συζήτηση με τους φοιτητές, για το τότε και το σήμερα, κόντρα στις επιδιώξεις των κυρίαρχων δυνάμεων να μετατρέψουν την επέτειο της εξέγερσης σε μια μουσειακή εκδήλωση.

Ο Σπ. Χαλβατζής, σπάζοντας τις αυταπάτες ότι «όλοι τιμούν το Πολυτεχνείο», επισήμανε ότι «υπάρχουν αυτοί που καταθέτουν στεφάνι μια φορά το χρόνο, αλλά τις 364 μέρες τσαλαπατούν και το στεφάνι και τα οράματα και τα ιδανικά και τις αξίες του Νοέμβρη. Εμείς το καταθέτουμε και το τιμάμε κάθε μέρα, 365 μέρες το χρόνο».

Στο βήμα ο Σπύρος Χαλβατζής
Στο βήμα ο Σπύρος Χαλβατζής
Και τόνισε ότι όταν σήμερα αγωνίζεσαι ενάντια στις βάρβαρες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις... μάχεσαι για τα δημοκρατικά δικαιώματα, τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες, για λαϊκή παιδεία, λαϊκή υγεία, καλύτερα μεροκάματα και συνθήκες δουλιάς... πορεύεσαι στην αμερικανική πρεσβεία, που σηματοδοτεί την ιμπεριαλιστική καταπίεση, εκμετάλλευση και βαρβαρότητα... συνεχίζεις σε έναν αγωνιστικό, διεκδικητικό, μαχητικό δρόμο... καταδικάζεις την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ... «δεν κάνεις άλλο τι από το να ακολουθείς σταθερά τα χνάρια, το βηματισμό εκείνης της εποχής. Συνεχίζεις να εμπνέεσαι από τα οράματα, από τις αξίες, από τα ιδανικά του Νοέμβρη. Και εμείς λέμε ότι και μέσα απ' αυτήν την αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη μπορεί να δημιουργούμε όρους, συνθήκες και προϋποθέσεις για βαθύτερες αλλαγές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Για βαθύτερες αλλαγές συσχετισμών μέχρι το επίπεδο της εξουσίας, για μια λαϊκή εξουσία που θα προωθήσει μια λαϊκή οικονομία».

Ακόμα, ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ότι «το αστικό σύστημα πάντα επιδιώκει να ενσωματώνει αυτούς που αγωνίζονται. Πολλούς έβαλε στο χέρι. Εμάς ούτε μας έβαλε στο χέρι ούτε θα μας βάλει». Και πρόσθεσε ότι είναι πάρα πολλοί εκείνοι που συμμετείχαν στον αντιδικτατορικό αγώνα και συνεχίζουν να αγωνίζονται σήμερα «αθόρυβα, σεμνά, χωρίς να πέφτουν επάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας».

Στο Πάντειο

Ενα αγωνιστικό «ταξίδι» στο χτες και το σήμερα αποτέλεσε η εκδήλωση που πραγματοποίησε χτες η Τομεακή Οργάνωση Παντείου της ΚΝΕ για τον εορτασμό των 33 χρόνων από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο. Με την αναγκαιότητα του να διδασκόμαστε από τα αιτήματα, τα μηνύματα και τον παλλαϊκό οργανωμένο χαρακτήρα της εξέγερσης αυτής, «ντύθηκε» η εκδήλωση. Ολα τα τραγούδια που τραγούδησαν οι φοιτητές, τα ποιήματα που είχαν γραφτεί από τους ίδιους και η συζήτηση που έγινε διαποτίστηκαν από το συμπέρασμα: «Το Πολυτεχνείο μάς θέλει ανυπόταχτους!».

Η εκδήλωσε «άνοιξε» με το σκετς των φοιτητών για την επικαιρότητα των αιτημάτων του Νοέμβρη και για την αναγκαιότητα συνέχισης της πάλης έως ότου αυτά εκπληρωθούν οριστικά. «Εσκεμμένα προσπαθούν να αλλοιώσουν το νόημα του Πολυτεχνείου, τον αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα που πήρε και τη μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων σ' αυτή την εξέγερση», τόνισε ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για να «πυροδοτήσει» στη συνέχεια μια συζήτηση με τους φοιτητές.

Στο Πολυτεχνείο

Το σήμερα με το χτες, τα κοινά αιτήματα με το Νοέμβρη του '73, τους σημερινούς αγώνες και τη διαχρονική ανάγκη για Παιδεία των λαϊκών αναγκών, συνέδεσαν στην εκδήλωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ στο Πολυτεχνείο. Η συζήτηση που έγινε χτες, σε αμφιθέατρο των Μηχανολόγων Μηχανικών, δεν ήταν επετειακή. Μετά την ομιλία του μέλους του Γραφείου της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας του ΚΚΕ, Χάρη Βουρδουμπά, πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τις μορφές πάλης, για το συντονισμό και τη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων, για την αντιπαράθεση στο φοιτητικό κίνημα. Η κουβέντα στάθηκε στους τρόπους προσέγγισης ακόμα περισσότερων φοιτητών, ενώ τονίστηκε η ανάγκη συνδυασμένης πάλης φοιτητών και εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδηλώσεις παντού(2004-11-16 00:00:00.0)
Ορέστη απ' το Βόλο, Μαρία απ' τη Σπάρτη...(2004-11-13 00:00:00.0)
Δραστηριότητες της ΚΝΕ(2004-11-12 00:00:00.0)
Χρειάζεται μια νέα λαϊκή ανάταση ενάντια στη «νέα τάξη»(2000-11-18 00:00:00.0)
ΣΥΜΒΟΛΟ αντιιμπεριαλιστικού αγώνα(1997-11-15 00:00:00.0)
Τα όνειρα θα πάρουν εκδίκηση(1997-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ