Διαδικαστική και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα μπορεί να χαρακτηριστεί η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, αφού εξακολουθεί να παραμένει ασαφές, τόσο το πότε θα εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις ποινές που θα επιβληθούν στην Τουρκία, αν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τις, όσο και το πότε θα κλείσει η Φινλανδική Πρωτοβουλία.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνόδου των 25 ΥΠΕΞ, ασκήθηκαν πιέσεις στη Φινλανδική Προεδρία να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατόν την πρωτοβουλία της για την Κύπρο, παραδεχόμενη επί της ουσίας την αποτυχία της να βρει λύση, προκειμένου να πραγματοποιηθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη οι συζητήσεις για τις ποινές προς την Αγκυρα.
Οπως δήλωσε χθες ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Ερκι Τουομιόγια, «δεν μπορεί να εγγυηθεί για την επιτυχία του εγχειρήματος», ενώ η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κατρίν Κολονά έδωσε στις πιθανότητες επιτυχίας ποσοστό «κάτω του 50%»...
Παρ' όλ' αυτά, δεν υπήρξε εκ μέρους των «25» καμία επίσημη καταληκτική ημερομηνία για τη φινλανδική πρωτοβουλία, όπως επίσης και για το πότε η Επιτροπή θα προχωρήσει στις δικές της εισηγήσεις σχετικά με το πώς θα πρέπει να επιπληχθεί η Τουρκία.
Ωστόσο, η επιθυμία της πλειοψηφίας των χωρών είναι να γίνει δυνατή μια διεξοδική διαπραγμάτευση για το ζήτημα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και πριν από την επόμενη Σύνοδο των ΥΠΕΞ, στις 12 Δεκέμβρη, ελπίζοντας να αποτραπεί η μεταφορά του προβλήματος σε επίπεδο αρχηγών κρατών απευθείας.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κύπριος υπουργός Γ. Λιλλήκας είχαν σειρά επαφών με ομολόγους τους, ξεκινώντας από τον Ερκι Τουομιόγια, αλλά και τον Γερμανό Φρανκ - Βάλτερ Στάινμάγιερ, τον Σουηδό Καρλ Μπιλντ και τον επίτροπο Διεύρυνσης Ολι Ρεν.