Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ
Αλλο ένα εφεύρημα των καιρών για αναπροσαρμογές της κατανάλωσης στον τομέα των τροφίμων, που δέχονται την επίθεση των διοξινών, των χημικών προσθέτων, άλλων νοσογόνων παραγόντων, των δηλητηρίων που συνοδεύουν τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία, αλλά και τη μετάλλαξη - τροποποίηση και πολύ σύντομα, την κλωνοποίηση. Από πού να φυλαχτείς, δηλαδή, εκτός αν τρέφεσαι ασκητικά με "ακρίδες" (άκρες χόρτων) και άγριο μέλι, που και πάλι δύσκολα γλιτώνεις από τα ζιζανιοκτόνα.
Στην εποχή του "γρήγορου φαγητού", η παραγωγική μηχανή ανακαλύπτει νέους τρόπους για την προώθηση των προϊόντων της. Και τραγική ειρωνεία, γάλατα που μεταφέρθηκαν, ως βοήθεια, σε χώρες του τρίτου κόσμου είχαν πάνω στα κιβώτιά τους, την ένδειξη "λάιτ". Τέτοια πρόνοια, για τους πεινασμένους μέχρι θανάτου ανθρώπους.
Δεν αγνοεί βέβαια κανείς την αξία του ελαφρού φαγητού που τελευταία και για προφανείς λόγους, μεταβαπτίζεται σε μεσογειακό, ελληνικό ή και βυζαντινό, μαζί και με τον ανατολίτικο καφέ που προσαρμόζεται, αναλόγως.
Δε χρειάζεται, άλλωστε, να ακολουθήσει κανείς τις παροτρύνσεις διαιτολόγων, ή, των εκάστοτε διαμορφωτών της διαιτολογικής συμπεριφοράς μας. Οι "αυξήσεις" στα όρια των "δυο κουλουριών την ημέρα", προσδιορίζουν και την ποσότητα και την ποιότητα της δίαιτας "λάιτ", που εγγυάται η κυβέρνηση.