ΑΓΚΥΡΑ.-
"Ομάδες έρευνας και διάσωσης, συνολικά 1.055 άνθρωποι, από 19 διαφορετικές χώρες έφτασαν στην Τουρκία και μέχρι το βράδυ θα έχουν ξεπεράσει τους 1.300", δήλωσε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος ευχαρίστησε τις χώρες που προσφέρουν βοήθεια.
Ωστόσο, η βοήθεια - ειδικοί σε έρευνες για την ανάσυρση επιζώντων με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, εκπαιδευμένα σκυλιά, και χρηματικά ποσά - μπορεί να φθάσει πολύ αργά. Αξιωματούχοι στα πεδία των ερευνών χαρακτήριζαν κρίσιμες αυτές τις ώρες, αφού μετά τις πρώτες 48 ώρες θεωρείται δύσκολο να επιβιώσουν οι χιλιάδες παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια.
Μετά από αίτημα της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός ξεκίνησε μια προσπάθεια συγκέντρωσης ενός ποσού σχεδόν 7 εκατ. δολαρίων, για να βοηθηθούν οι 100.000 άνθρωποι που εκτιμάται ότι έμειναν άστεγοι μετά το σεισμό.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε χτες ότι αποστέλλει βοήθεια 2,1 εκατ. δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια και υποσχέθηκε περισσότερη. Ανάμεσα στις χώρες που απέστειλαν χρηματική βοήθεια είναι η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Σαουδική Αραβία. Βοήθεια προσέφερε και ο ΟΗΕ, του οποίου ο Γενικός Γραμματέας, Κόφι Ανάν, δήλωσε συγκλονισμένος από την τραγωδία.
Ειδικοί με εξοπλισμό και σκυλιά έφθασαν από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Νορβηγία, την Ελβετία, τη Δανία, το Ισραήλ, τη Ρωσία. Ακόμη βοήθεια πρόσφεραν η Ιαπωνία, η Βουλγαρία, η Αυστρία, το Ιράν και η Ρουμανία.
Ο Σέφα Σιρμέν, δήμαρχος του Ιζμίτ, δήλωσε χτες: "Χρειαζόμαστε περισσότερα συνεργεία, περισσότερη βοήθεια... το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο".