Πέμπτη 12 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΟΒΟ
"Αγριεύει" η κατάσταση
  • Επαναλήφτηκαν και χτες συγκρούσεις Γάλλων στρατιωτών - Κοσσοβάρων Αλβανών, ενώ για πρώτη φορά προχτές βράδυ Αλβανοί προχώρησαν και σε χρήση ρουκετών και ολμοπυροβόλων στις πόλεις Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα και Γκράμποβατς!
  • Δριμύτατη κριτική της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες κατά Κοσσοβάρων Αλβανών...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ολοένα και περισσότερο με εμπόλεμη ζώνη μοιάζει το Κοσσυφοπέδιο, με την "KFOR" να περιορίζεται στις συλλήψεις υπόπτων, παρά τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που φαίνεται πως έχει πάρει η δράση ανδρών του "UCK" αλλά και ομάδων κακοποιών από την Αλβανία. Τα μηδαμινά αποτελέσματα της λεγόμενης αποστρατιωτικοποίησης της οργάνωσης γίνονται ορατά μέρα με τη μέρα, οπότε οι δράστες φαίνεται πλέον πως δεν "περιορίζονται" στη χρήση όπλων μικρού διαμετρήματος αλλά προχωρούν στη ρίψη ρουκετών και βλημάτων όλμων (όπως έγινε αργά το βράδυ της Τρίτης στις πόλεις Γκράμποβατς και Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα)... Αλλωστε, είναι κοινό μυστικό πως οι αποθήκες με τον παραδομένο οπλισμό του "UCK" που... επιτηρεί η "KFOR" δεν έχουν παρά σταγονίδια από τον "ωκεανό" του τεράστιου οπλοστασίου που διατηρεί ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κόσσοβου"!

Ρουκέτες και βλήματα όλμου ανδρών του "UCK" εκτοξεύτηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης σε δύο πόλεις του Κόσσοβου. Ωρες αργότερα, δεκάδες Κοσσοβάροι Αλβανοί συγκρούονταν στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα με Γάλλους στρατιώτες επειδή οι τελευταίοι εμπόδισαν τη μετάβασή τους στις περιοχές των Σέρβων. Από τις συμπλοκές αναφέρθηκε ο τραυματισμός μερικών ατόμων...

Συγκεκριμένα, αργά το βράδυ της Τρίτης, στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα έγιναν αισθητές τέσσερις εκρήξεις από ρίψη ρουκετών και ακολούθως αναφέρθηκαν συμπλοκές ανάμεσα σε Αλβανούς και Σέρβους. Μία περίπολος της "KFOR" εντόπισε αργότερα δύο εκτοξευτήρες ρουκετών των 66 χιλιοστών στη νότια πλευρά της πόλης, όπου βρίσκονται οι... αλβανικές συνοικίες. Οι συμπλοκές αναφέρθηκαν στη βόρεια πλευρά, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι. Σημειωτέον πως έλαβαν χώρα λίγες ώρες αφότου Κοσσοβάροι Αλβανοί διέβησαν στους σερβοκατοικούμενους τομείς της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα Γάλλοι στρατιώτες διέλυσαν τα συρματόπλεκτα "σύνορα" που είχαν στήσει στη γέφυρα του ποταμού Ιμπαρ. Μετά τις συμπλοκές, οι Γάλλοι έσπευσαν να ξαναστήσουν τα "τεχνητά σύνορα", όμως, στην προσπάθειά τους αυτή ήρθαν και πάλι αντιμέτωποι με δεκάδες Κοσσοβάρους Αλβανούς που ήθελαν να περάσουν - για ευνόητους λόγους... - στο σερβικό τομέα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Οι δύο πλευρές δεν άργησαν να έρθουν σε συμπλοκές... με αποτέλεσμα τους μικροτραυματισμούς ορισμένων ατόμων.

Στο Γκράμποβατς,στο δυτικό Κόσσοβο, εννέα βλήματα όλμου έπεσαν προχτές βράδυ στο κέντρο της πόλης τραυματίζοντας ελαφρά δύο αμάχους και καταστρέφοντας ένα σπίτι. Αλλες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές.

Τέτοια περιστατικά δεν πέρασαν απαρατήρητα από την "KFOR". Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως η "KFOR" άλλαξε την τακτική της καταγραφής αιματηρών και άλλων βίαιων περιστατικών και της πραγματοποίησης συλλήψεων, ως επί το πλείστον, υπόπτων...

Ο ίδιος ο εκπρόσωπος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, Ιαν Γιόστεν, ανακοίνωσε χτες πως μόνον μέσα στο περασμένο 24ωρο, οι στρατιώτες των πολυεθνικών δυνάμεων συνέλαβαν τουλάχιστον 78 Αλβανούς, εκ των οποίων τους 60 σε ένα σπίτι - "γιάφκα" του "UCK" στο Γκιλιάνε (νοτιοανατολικό Κόσσοβο). Αρκετοί από τους 60 Κοσσοβάρους Αλβανούς φορούσαν παράνομα στολές του "UCK" και έφεραν όπλα μικρού διαμετρήματος.

Η μόνη σύλληψη Κοσσοβάρων Αλβανών που έγινε στα... "πράσα" ήταν η περίπτωση 10 εμπρηστών στο βόρειο Κόσσοβο. Πιάστηκαν την ώρα που έβαζαν φωτιά σε σερβικά σπίτια...

Δριμύ "κατηγορώ" κατά Κοσσοβάρων Αλβανών από την Υπατη Αρμοστεία!

Δριμύτατη κριτική για "αηδιαστικές πράξεις αντεκδίκησης και επιθέσεων Κοσσοβάρων Αλβανών κατά των Σέρβων" άσκησε χτες ο Ρον Ρέντμοντ, εκπρόσωπος της αποστολής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Πρίστινα. Ο Ρέντμοντ, όχι μόνον καταδίκασε έντονα τη βία που υφίστανται οι Σέρβοι στην Πρίστινα και σε άλλες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και μίλησε για "συστηματικές και οργανωμένες προσπάθειες" εξαφάνισης των σερβικών κοινοτήτων από την επαρχία. Ζήτησε από τα στελέχη του "UCK" και άλλες πολιτικές προσωπικότητες των Κοσσοβάρων Αλβανών να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να "σταματήσουν τις ορδές" κακοποιών, λέγοντας πως "κάποιοι από τους δράστες εφαρμόζουν μερικές από τις πλέον απεχθείς τακτικές που εφαρμόζονταν κατά Αλβανών προ μερικών μηνών".

Ο Ρέντμοντ έδωσε στη δημοσιότητα νεότερα στοιχεία από το κύμα των Σέρβων Κοσσοβάρων που εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Από τους άνω των 250.000 που κατοικούσαν στην επαρχία, σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστες χιλιάδες. Χαρακτηριστικότατη η περίπτωση του σερβικού πληθυσμού της Πρίστινας. Προ της έλευσης της "KFOR" κατοικούσαν το λιγότερο 27.000 Σέρβοι. Σήμερα δεν έχουν απομείνει παρά 2.000, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι και ασθενείς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο συστηματικός εκφοβισμός και η βία κατά Σέρβων έχει συγκεκριμένη τακτική. Ο Ρέντμοντ είπε πως οι ομάδες των Κοσσοβάρων Αλβανών κακοποιών πρώτα ενημερώνουν τους Σέρβους με γραπτά σημειώματα πως πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα τα σπίτια τους. Επειτα, ακολουθεί "λεκτική"... προειδοποίηση. Τέλος, εάν οι Σέρβοι αρνηθούν να υπακούσουν ακολουθούν οι "γνωστές" πρακτικές της χρήσης όπλων...

Ενώ καλά καλά ο Ρέντμοντ δεν είχε ολοκληρώσει τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στην Πρίστινα, ο εκπρόσωπος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων Ιαν Γιόστεν ανακοίνωνε τα νέα θύματα από την πλευρά των Κοσσοβάρων Σέρβων. Μία Σέρβα σκοτώθηκε και η τετράχρονη κόρη της τραυματίστηκε αρκετά σοβαρά όταν τους επιτέθηκε ομάδα ένοπλων Αλβανών. Σχολιάζοντας τις επιθέσεις κατά Σέρβων, ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος δήλωσε χαρακτηριστικά: "Οι στρατιώτες της "KFOR" κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τους Σέρβους ή να τους αποτρέψουν απ' το να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους... Ομως, είναι αδύνατον να παρέχουμε προστασία σε κάθε Σέρβο ατομικά! Η τελική απόφαση για αποχώρηση εναπόκειται στους ίδιους τους ανθρώπους".

Γερμανός ο νέος διοικητής της "KFOR";

Ο Γερμανός στρατηγός Κλάους Ράινχαρντ φαίνεται πως θα είναι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο άνθρωπος που θα αντικαταστήσει το ερχόμενο φθινόπωρο τον Βρετανό αντιστράτηγο Μάικ Τζάκσον στη θέση του διοικητή των στρατευμάτων της "KFOR".

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες δεν απέκλεισε το διορισμό του στρατηγού Ράινχαρντ, αλλά σημείωσε ωστόσο πως καμία άλλη χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποβάλει πρόταση για τη θέση του διοικητή της "KFOR". Οπως είπε, "η γερμανική κυβέρνηση πρότεινε τον στρατηγό Ράινχαρντ και μέχρι τώρα δεν υπάρχουν άλλες υποψηφιότητες, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι δε θα υπάρξουν".

Η διαδικασία ολοκλήρωσης επιλογής και διορισμού του νέου διοικητή της "KFOR" αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες λίγες βδομάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ