Πέμπτη 12 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δεύτερη εναέρια σύγκρουση σε δύο μέρες...

Το Πακιστάν εκτόξευσε πύραυλο κατά ινδικών μαχητικών, μια μέρα μετά την κατάρριψη αναγνωριστικού του αεροσκάφους με 16 νεκρούς

ΝΑΛΙΓΙΑ.-

Η ινδική αεροπορία ανακοίνωσε χθες ότι το Πακιστάν εκτόξευσε πυραύλους εδάφους - αέρος εναντίον στρατιωτικών ελικοπτέρων που μετέφεραν δημοσιογράφους, οι οποίοι πήγαιναν να εξετάσουν το σημείο της συντριβής του αναγνωριστικού Atlantic I που καταρρίφθηκε την Τρίτη από ινδικά MiGs, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 16 επιβαίνοντες σ' αυτό.

Είναι το δεύτερο επεισόδιο εναέριας σύγκρουσης που καταγράφηκε μέσα σε 48 ώρες, και έρχεται μετά την προειδοποίηση από την κυβέρνηση του Πακιστάν ότι"επιφυλάσσεται να απαντήσει" στην κατάρριψη, την οποία ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας χαρακτήρισε "άνανδρη".

Εκπρόσωπος της αεροπορίας του Πακιστάν είπε ότι εκτοξεύτηκε ένας πύραυλος, ο οποίος στόχευσε ινδικά μαχητικά αεροσκάφη που προπορεύονταν των ελικοπτέρων με τους δημοσιογράφους, και όχι τα ίδια τα ελικόπτερα.

Ανταποκριτές του CNN, όσο και του BBC, που βρίσκονταν μεταξύ των δημοσιογράφων μέσα στα ελικόπτερα, ανέφεραν ότι οι πιλότοι τους "αναγκάστηκαν να κάνουν ελιγμούς και τελικά να υποχωρήσουν".

Και οι δύο κυβερνήσεις ισχυρίστηκαν ότι η πτώση του αναγνωριστικού Atlantic I την Τρίτη έγινε στο δικό τους έδαφος, και έδειξαν συντρίμμια του σε δημοσιογράφους. Η Ινδία ανέφερε ότι το αναγνωριστικό ήταν σε "αποστολή κατασκοπίας" και πετούσε στο χώρο της επαρχίας Γκουτζαράτ. Το Πακιστάν αντέτεινε πως το αεροσκάφος ήταν άοπλο, εκτελούσε εκπαιδευτική αποστολή και βρισκόταν στον πακιστανικό εναέριο χώρο.

Η Επιτροπή Αμυνας της Κυβέρνησης του Πακιστάν συναντήθηκε χτες, για να συζητήσει τις επόμενες κινήσεις της, και ανακοίνωσε πως "οποιαδήποτε παραβίαση του εναέριου χώρου του Πακιστάν θα θεωρηθεί επιθετική πράξη".

Κορυφαίοι Πακιστανοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Σαρτάι Αζίζ, σημείωναν χτες ότι μέχρι το πρόβλημα του Κασμίρ να επιλυθεί, οι σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν θα παραμείνουν τεταμένες.

Οι δύο χώρες διεξήγαν έναν περιορισμένο "ακήρυχτο" πόλεμο για 11 εβδομάδες από το Μάιο, στη Γραμμή Ελέγχου που χωρίζει το Κασμίρ.

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα εξέφρασαν τη "λύπη" και την "ανησυχία" τους για την κατάρριψη που προκαλεί νέα ένταση. Μάλιστα, τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Κρεμλίνο κάλεσαν τον Πακιστανό πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ και τον Ινδό ομόλογό του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ να "επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου", για να "εξομαλύνουν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών", συνεχίζοντας τη διαδικασία που άρχισε φέτος το Φεβρουάριο στη Λαχώρη.

Αλλά οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, που αναπτύσσουν πυρηνικά οπλοστάσια, μοιάζουν να έχουν χάσει την όποια "εμπιστοσύνη" είχαν η μία στην άλλη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ