Σάββατο 7 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Πλεκτάνη

Ετσι χαρακτηρίζει ο Σοτομαγιόρ και ο κουβανικός λαός την περίεργη κατηγορία για χρήση απαγορευμένων ουσιών

"Είμαι σίγουρος ότι είναι πλεκτάνη. Δεν ξέρω πώς, αλλά είμαι θύμα πλεκτάνης. Ναρκωτικά έχω δει μόνο σε ταινίες. Δε χρησιμοποιώ τέτοιες ουσίες, αφού δεν τις έχω ανάγκη. Το ύψος που πέρασα στο Γουίνιπενγκ (σ.σ. Καναδάς) το έχω υπερβεί περισσότερες από 300 φορές στην καριέρα μου. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο συνεχώς μου φορτώνουν υποθέσεις ντόπινγκ". Μ' αυτές τις δηλώσεις στην κουβανική εφημερίδα "Granma", απάντησε ο Χαβιέ Σοτομαγιόρ στην περίεργη κατηγορία για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές των Παναμερικανικών Αγώνων, στα ούρα του παγκόσμιου πρωταθλητή βρέθηκαν 200 νανογραμμάρια κοκαϊνης. Για το λόγο αυτό του αφαιρέθηκε το χρυσό μετάλλιο. Η είδηση προκάλεσε σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο, υποψίες και οργή στην Κούβα. Ο γιατρός της κουβανικής αποστολής, Μάριο Γκράντα, δήλωσε: "Ο Χαβιέ έχει περάσει φέτος επιτυχώς οκτώ ελέγχους ντόπινγκ και εξήντα συνολικά στην καριέρα του. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο;".

Τέτοιου μεγέθους ποσότητα, υποστηρίζουν οι ειδικοί, μπορεί να βρίσκεται σε ρόφημα ή φαϊ. Και ο Γκράντα επισήμανε: "Το μόνο που ήπιε ο Σοτομαγιόρ ήταν τσάι από το Περού, επειδή είχε πόνους στο στομάχι. Εκεί ίσως να του έριξαν κάτι"... Να σημειωθεί πως πρόκειται για τόσο μικρή ποσότητα που τις περισσότερες φορές ούτε καν ανακοινώνεται.

Ο αθλητής συγκλονίστηκε στο άκουσμα της είδησης αλλά όπως ανέφερε στη δύσκολη αυτή στιγμή στέκονται δίπλα του η οικογένειά του, φίλοι, οι αθλητικές αρχές και η κυβέρνηση της χώρας του. Ο "El saltanubes" (o άνθρωπος που περνάει πάνω από τα σύννεφα), όπως αποκαλούν τον Σοτομαγιόρ, έχει καταρρίψει 3 φορές στον ανοιχτό και μια στον κλειστό στίβο το παγκόσμιο ρεκόρ. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που πέρασε πρώτος τα 2.44. Επίσης από τις 32 επιδόσεις μετά το 2.40 έχει πετύχει τις 21.

Οταν λοιπόν δηλώνει "για να κάνω άλμα 2.30 μ. δε χρειάζεται ούτε καν να κοιμηθώ" προφανώς δεν υπερβάλλει. Τότε ποιοι και γιατί αρνούνται το αυταπόδεικτο; Στην Κούβα, εκτός από τον Σοτομαγιόρ, για πλεκτάνη και ύποπτες μεθοδεύσεις με σκοπό όχι μόνο τον ίδιο αλλά ολόκληρη τη χώρα κάνουν λόγο αξιωματούχοι και οι πολίτες. Ενδεικτική είναι η άποψη του 56χρονου ράφτη Βλάντιμιρ Μπόσα: "Κάτι ετοιμάζουν σε βάρος της Κούβας".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ