Παρασκευή 30 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΙΑΝΤΑΠΕΝΤΑΩΡΟ
Επικίνδυνη συμπαιγνία

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ και οι εργοδότες συνδέουν το 35ωρο με τον αντεργατικό νόμο για τις εργασιακές σχέσεις

Τη "θανατική καταδίκη" του αιτήματος για 35ωρη εργασία, συνυπέγραψε ουσιαστικά η "γαλαζοπράσινη" πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η οποία συμφώνησε με τις εργοδοτικές οργανώσεις να μελετηθεί η εφαρμογή του "35ωρου", σε σχέση με το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, όπως αυτές καθορίζονται από το αντεργατικό τερατούργημα Ν. 2639/98 και μια σειρά ακόμη παραμέτρους, που θέτουν οι εργοδότες!

Η συμφωνία αυτή εκφράστηκε χτες, σε "κοινό ανακοινωθέν" της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, μετά τη δεύτερη κατά σειρά συνάντηση που είχαν στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, για να συζητήσουν το θέμα.

Στη συνάντηση αυτή, που δε θίχτηκε το θέμα επί της ουσίας, οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, αναφέρθηκαν στη θέση που έχουν επιβάλει στη Συνομοσπονδία, για σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου, με αντισταθμιστικά "κίνητρα" προς τους εργοδότες και τη σύνδεσή του με τις "νέες" εργασιακές σχέσεις, το "διευθέτηση του χρόνου εργασίας" κ.ά. Μια θέση επικίνδυνη, που μπλέκει το 35ωρο με την "ελαστικοποίηση" του χρόνου εργασίας και των εργασιακών σχέσεων και ακυρώνουν επί της ουσίας το αίτημα.Πρέπει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις, από τη Ζ. Σώκου,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και τον Δ. Φέτση μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ, κάτι που αποσιωπήθηκε στη συνέχεια.

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών εμφανίστηκαν να διαφωνούν κάθετα με το ενδεχόμενο εφαρμογής του 35ωρου, επισημαίνοντας ότι "δε θα έχει θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση" και επικαλούμενοι τον "διεθνή ανταγωνισμό". Την ίδια στιγμή όμως,... δέχονταν να το συζητήσουν, σε σχέση με τον αντεργατικό νόμο για τις εργασιακές σχέσεις, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές προθέσεις τους!

Ετσι, συστήνεται μεικτή επιτροπή, της οποίας το πόρισμα (πρέπει να είναι έτοιμο το Νοέμβρη του 1999), θα συζητηθεί στην επόμενη διαπραγμάτευση για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η επιτροπή θα εξετάσει τις... επιπτώσεις του "35ωρου" στην απασχόληση, το επενδυτικό κλίμα, την παραγωγικότητα, την... οικονομική πορεία των επιχειρήσεων, και την... ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, με τα εξής δεδομένα: Την ευρωπαϊκή και ελληνική εμπειρία, τη σύνδεση του μέτρου με "αναπτυξιακά κίνητρα", το ενδεχόμενο κλαδικής εφαρμογής του, την αναπτυξιακή πολιτική, τον αντεργατικό νόμο 2639/98.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ι. Στράτος, πρόεδρος του ΣΕΒ, εξέφρασε την αντίθεση με την άποψη ότι το 35ωρο θα οδηγήσει σε αύξηση των θέσεων εργασίας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι η ΓΣΕΕ "εμμένει" στη θέση της, τονίζοντας για ακόμα μια φορά ότι το 35ωρο πρέπει να εφαρμοστεί σταδιακά, για να μη δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις στην Εθνική Οικονομία.

Η Ζωή Σιώκου δήλωσε στο "Ρ": "Και οι εργοδότες αλλά δυστυχώς και η ΓΣΕΕ εμμένουν στις αρχικές απόψεις για το θέμα του 35ωρου. Και σήμερα έγινε μια γενικόλογη συζήτηση, όπου και καταλήχτηκε να γίνει μια μελέτη για δουν αν και πώς μπορεί να εφαρμοστεί το 35ωρο. Το επικίνδυνο είναι ότι δεν ξεκαθαρίστηκε ότι μιλάμε για γενικευμένη εφαρμογή του 35ωρου. Εμείς προσθέσαμε 5νθήμερο - 7ωρο με βελτίωση των αποδοχών, σε συνδυασμό με μέτρα ουσιαστικής ανάπτυξης της οικονομίας, ιδιαίτερα σε τομείς παραγωγικούς και να σταματήσουν οι εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις. Βεβαίως, η συζήτηση τελείωσε με ευχές να μελετηθεί και να συζητηθεί το 35ωρο στις διαπραγματεύσεις για την ΕΓΣΣΕ".

Ο Δ. Φέτσης, μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΒΕ, δήλωσε: "Η συνάντηση δεν έδωσε απαντήσεις και δε στάθηκε επί της ουσίας, αλλά σε επιμέρους ζητήματα. Δυο πράγματα προβάλλουμε έντονα, το πρώτο είναι η επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων και το δεύτερο το έντονο πρόβλημα της αύξησης της ανεργίας. Κατά τη γνώμη οποιοδήποτε μέτρο συζητείται σήμερα πρέπει να είναι ενταγμένο σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό, ο οποίος θα δίνει θετική απάντηση και στα δυο αυτά ζητήματα. Για να πετύχουμε αυτά τα δύο πρέπει να δούμε το 35ωρο σε μια σταθερή βάση, σε ένα πλαίσιο σταθερό και ωρών και ημερών και ασφαλώς και με αύξηση των αποδοχών. Αν το 35ωρο εφαρμοστεί αποσπασματικά σαν μέτρο, που θα δούμε και μια ελαστικοποίηση μέσα σ' αυτό παραπέρα των ωρών και των ημερών εργασίας, θα είναι καταστροφικό και για τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά θα έχουμε και οδυνηρά αποτελέσματα συνολικά για την κοινωνία μας".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ