Τρίτη 27 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
Αντιδρούν στον Οργανισμό Ιδιωτικού Δικαίου

Ανακοίνωση εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Θράκης - Μακεδονίας - Ηπείρου και Θεσσαλονίκης, ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου, που αρχίζει σήμερα στη Βουλή

Αντίθετοι με την δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) με την μορφή Οργανισμού ιδιωτικού δικαίου, είναι οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Θράκης - Μακεδονίας - Ηπείρου και Θεσσαλονίκης.

Η δημιουργία του ΕΟΜ ως οργανισμός ιδιωτικού δικαίου προβλέπεται από το νομοσχέδιο "Περί Μεταμοσχεύσεων Ανθρωπίνων Ιστών και Οργάνων", η συζήτηση του οποίου αρχίζει σήμερα στη Βουλή.

"Αυτός ο Οργανισμός Ιδιωτικού Δικαίου, αναρωτιώνται σε σχετική ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, θα χειρίζεται την δωρεά οργάνων που σήμερα γίνεται τόσος λόγος για διαφάνεια; Θα διορίζεται από το υπουργείο Υγείας, θα χρηματοδοτείται από το υστέρημα του φορολογούμενου πολίτη";

Παράλληλα, επισημαίνουν την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρίας και του εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Επιπλέον και αφού χαρακτηρίζουν "κομματική" τη διοίκηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΜ, αναφέρουν πως "το ίδιο το ΕΟΜ πιστεύει πως έχει κάνει άλματα στις μεταμοσχεύσεις, αφού μοίρασε την Ελλάδα στα τρία, με 4 μεταμοσχευτικά κέντρα", αναρρωτιώνται πως ένα νοσοκομείο δημιουργεί τρεις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και αποκλείονται άλλες αν και έχουν επιπλέον εθνικούς ή εκπαιδευτικούς λόγους ίδρυσης, θέτουν το ερώτημα μήπως τελικά θα συμβαίνει το ίδιο αν και το Διοικητικό Συμβούλιο του νέου Οργανισμού διορίζεται και αυτές διορίζονται από το υπουργείο υγείας.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νεφροπαθών καλεί τους Βουλευτές του Θερινού Τμήατος της Βουλής "με το χέρι στην καρδιά να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ψηφίσουν Νόμο που να εξυπηρετεί την "Ανάσταση" των νεφροπαθών - καρδιοπαθών - ηπατικών και όσων έχουν ανάγκη Μεταμόσχευσης. Να μην γίνει ο νόμος αυτός εργαλείο εξυπηρέτησης άλλων συμφερόντων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ