"Οταν με τις φωτιές και τα μαστίγια οι βασανιστές σου σε ρώτησαν ποιο το όνομά σου; Ελληνίδα, αποκρίθηκες. Οταν σε ρώτησαν και ποια η φαμίλια σου; Το ΚΚΕ, είπες. Οταν σε ρώτησαν ποια η τελευταία επιθυμία σου; Θάνατος στο φασισμό, αποκρίθηκες, λευτεριά στο λαό της Ελλάδας, λευτεριά στους λαούς όλου του κόσμου". 55 χρόνια χωρίς την Ηλέκτρα Αποστόλου,χωρίς την "κόκκινη αδελφή της επανάστασης", όπως τη "βάφτισε" ο Γιάννης Ρίτσος σε ποίημά του.
Και χτες το βράδυ εκατοντάδες συναγωνιστές και συναγωνίστριές της έσπευσαν να την τιμήσουν στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΕΑ, η Επιτροπή Γυναικών της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος Ηρακλείου. Η εκδήλωση έγινε στον ιστορικό χώρο Κουντουριώτου Νεότητας, το χώρο που κάποτε ήταν το σπίτι της Ηλέκτρας και εκεί έζησε τα παιδικά της χρόνια. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της αείμνηστης αγωνίστριας, έργο της γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη,τα οποία έκαναν ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Νίκος Τερζόγλου και ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιώργος Μαστοράκος.
Στις προσπάθειες, που έγιναν για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου έργου, αναφέρθηκε ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός,ο οποίος, αφού διάβασε το ποίημα "Ηλέκτρα" του Γ. Ρίτσου, τόνισε ότι ο χώρος έπρεπε να εμπλουτιστεί με ενθύμια της ηρωίδας, αλλά και άλλων αγωνιστών και να λειτουργήσει σαν σχολείο, όπου τα νέα παιδιά θα μαθαίνουν πώς πολέμησε ο λαός μας τους ξένους κατακτητές και ότι θα πρέπει να είναι περήφανα για τους παππούδες τους, που τόσο πρόθυμα πρόσφεραν τη ζωή τους, όπως η Ηλέκτρα.
Ο δήμαρχος Ηρακλείου Γ. Μαστοράκος επισήμανε πως "η Ηλ. Αποστόλου είναι το ζωντανό παράδειγμα της διαρκούς αντίστασης που πρέπει να έχουμε". Τα μάτια γέμισαν αναμνήσεις, αλλά και οργή, όταν χαιρέτισε στην εκδήλωση η Αγνή Σιδερίδου, κόρη της Ηλέκτρας που τη γέννησε το 1939, κρατούμενη σε ένα νοσοκομείο και εφτά μέρες μετά τη γέννα μεταφέρθηκε στην Ανάφη ως εξόριστη. "Τα ιδανικά της μητέρας μου συγκινούν και αποδεικνύουν ότι όλες αυτές οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες. Σας ευχαριστώ που ήρθατε να τιμήσετε το όνειρο και το όνομά της. Ο ηρωισμός και το έργο της είναι φωτεινό παράδειγμα για το μέλλον". Και αμέσως μετά, έβγαλε και έδειξε το πρώτο και τελευταίο δώρο της μητέρας της, την Πρωτοχρονιά του 1943.
Για την αλύγιστη κομμουνίστρια, μίλησε και ο Γιώργος Παπαθεοδώρου, εκ μέρους του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Ηρακλείου. "Δεν τιμάμε σήμερα μόνο τη μνήμη της Ηλέκτρας. Η θυσία της συμβολίζει τη θυσία χιλιάδων αγωνιστών, που πέσανε στις μάχες κατά των κατακτητών μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ και πέτυχαν τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη".
Η Μαρία Λαμπρινού, μέλος του ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Γυναικών, υπογράμμισε: "Η Ηλέκτρα είναι η γυναίκα πρότυπο κομμουνίστριας, είναι γνήσιο τέκνο του ΚΚΕ. Το Κόμμα που πάνω από 80 χρόνια με ασίγαστη πάλη και θυσία πρόβαλλε και προβάλλει τα ιδανικά του σοσιαλισμού και τους στόχους της λαϊκής συσπείρωσης και δράσης ενάντια στους κάθε φορά εκφραστές των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Το ΚΚΕ έβαλε τη σφραγίδα του για τη μαζική συμμετοχή των γυναικών στην Εθνική Αντίσταση".
"Σήμερα, που οι πρόσφατοι αγώνες και το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ δείχνουν ότι έχουν αρχίσει να γίνονται θετικές διεργασίες στις συνειδήσεις των λαϊκών μαζών, οι κομμουνιστές χρειάζεται να εντείνουμε και να διευρύνουμε σε πλατιά λαϊκά στρώματα την ιδεολογική, πολιτική και μαζική δουλιά μας. Πραγματική τιμή για την Ηλέκτρα είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, για να δικαιώσουμε τη θυσία της, για να πραγματώσουμε τα κοινά μας ιδανικά για το σοσιαλισμό", κατέληξε η Μ. Λαμπρινού. Και ο όρκος δόθηκε από τους παραβρισκόμενους: "Η λευτεριά και η εκδίκηση πλησιάζουν". Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.