Τρίτη 20 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αγώνας για το μπάρκο

Συγκέντρωση ναυτεργατών, την ερχόμενη Πέμπτη, ενάντια στον αυθαίρετο αποκλεισμό των ανέργων από δουλιά

Στο πόδι βρίσκονται οι ναυτεργάτες, για να προστατεύσουν το δικαίωμά τους στη δουλιά και το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, απαιτώντας τη ριζική αναδιοργάνωση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και μπάρκο χωρίς "φακελάκι". Μεθαύριο, Πέμπτη 22 του μήνα,οι ναυτεργάτες θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί στην Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.Στη διάρκεια της συγκέντρωσης θα αποφασίσουν και το υπόλοιπο αγωνιστικό πρόγραμμα της ημέρας.

Αφορμή για τη νέα αγωνιστική κινητοποίηση των ναυτεργατών, έδωσε η Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας,η οποία όπως ενημερώνει σε σχετικό της έγγραφο, απέρριψε το αίτημα της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ να τους δοθούν τα "σημειώματα μη προσφερομένου" για εργασία Ελληνα ναυτεργάτη, τα οποία παράνομα εξέδωσε το ΓΕΝΕ από το 1998 μέχρι και σήμερα, δίνοντας έτσι τη νομική κάλυψη στις ναυτιλιακές εταιρίες να ναυτολογούν χαμηλόμισθους αλλοδαπούς ναυτεργάτες.

Η νομοθεσία ορίζει ρητά ότι το ΓΕΝΕ δεν μπορεί να εκδώσει "σημείωμα μη προσφερομένου", όταν υπάρχουν άνεργοι Ελληνες ναυτεργάτες. Σύμφωνα όμως με το Δελτίο Κίνησης του ΓΕΝΕ, που αφορά το πρώτο 5μηνο του 1999 και ήρθε στα χέρια των ναυτεργατών, το Γραφείο εξέδωσε σε αυτό το χρονικό διάστημα 395 σημειώματα μη προσφερομένου, όταν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στους καταλόγους του, δηλαδή οι προσφερόμενοι ναυτεργάτες, τον μήνα Απρίλη, για παράδειγμα, ήταν 2.098!

"Γνωρίζουμε καλά εμείς και οι ναυτεργάτες την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο ΓΕΝΕ, το οποίο με ευθύνη του ΥΕΝ, παίζοντας με την αγωνία των ανέργων, λειτουργεί ως μηχανισμός έκδοσης σημειωμάτων μη προσφερομένου, κάλυψης της εφοπλιστικής ασυδοσίας και συμπλήρωμα του δουλεμπορικού κυκλώματος. Η άρνηση του ΥΕΝ να δοθούν στα σωματεία μας τα σημειώματα μη προσφερομένου και το γενικότερο πνεύμα της απάντησης, μαρτυρά την πολιτική επιλογή διαιώνισης της διαλυτικής κατάστασης στο ΓΕΝΕ. Συνιστά κίνηση απόκρυψης στοιχείων και συγκάλυψης κραυγαλέων παρανομιών", υπογραμμίζουν με κοινή τους ανακοίνωση τα δύο ναυτεργατικά σωματεία.

Επισημαίνουν, επίσης, τις σοβαρές ευθύνες και της νόθου πλειοψηφίας της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,η οποία με την τακτική που ακολουθεί "βάζει πλάτη", για να περάσει η διαλυτική πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και η εφοπλιστική ασυδοσία, ενώ υπονομεύει το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ