Χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό, νέες αρμοδιότητες και ενίσχυση της υποδομής του, ξεκίνησε τυπικά, αλλά όχι ουσιαστικά, η λειτουργία του ΣΕΠΕ στα πλαίσια του υπουργείου Εργασίας
Από τα σημαντικότερα "επιτεύγματα" της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία χρόνια, είναι και η αδρανοποίηση των Επιθεωρήσεων Εργασίας,του κατ' εξοχήν αρμόδιου μηχανισμού ελέγχου τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, ο οποίος πριν ακόμη δεχτεί το νομοθετικό χτύπημα της υπαγωγής του στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση,είχε αφεθεί στη μοίρα του, με λιγοστό προσωπικό, χωρίς μέσα και υποδομή.
Σήμερα, το υπουργείο Εργασίας ανέλαβε ξανά τον έλεγχο των Επιθεωρήσεων, μέσα από τις διατάξεις του αντεργατικού νόμου 2639,σύμφωνα με τον οποίο δημιουργείται το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας ή ΣΕΠΕ.Το ΣΕΠΕ είναι "πραγματικότητα" από την 1η Ιούλη, ωστόσο αυτή τη στιγμή δε λειτουργεί, επειδή γίνεται η ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού του, το οποίο προέρχεται από τους υπαλλήλους που στελέχωναν τις μέχρι τώρα υπηρεσίες. Στις 19 Ιούλη, όλοι οι προϊστάμενοι θα κληθούν στο υπουργείο για οδηγίες..."Υπάρχει ένα κενό", παραδέχτηκε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος στον αριθμό των επιθεωρητών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι 470,ενώ οι οργανικές θέσεις του νέου σώματος, που το ίδιο το υπουργείο καθόρισε, είναι 1.038!!! Βεβαίως, ο υπουργός Εργασίας έσπευσε να διευκρινίσει ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί...
Δυστυχώς, στα σχέδια του υπουργείου είναι η πρόσληψη 400 μόνο νέων υπαλλήλων, ώστε ο συνολικός αριθμός των επιθεωρητών να φτάσει τους 870,που είναι 160 λιγότεροι από τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις.
Η έλλειψη προσωπικού, δεν είναι όμως το μόνο κενό. Μια σειρά από υφιστάμενες Επιθεωρήσεις καταργούνται, σε όλη τη χώρα, ακόμα και σε βιομηχανικές ζώνες! Αποψη του υπουργείου Εργασίας είναι ότι η κατάργηση αυτών των υπηρεσιών θα βοηθήσει να γίνονται καλύτερα οι έλεγχοι. Για παράδειγμα, οι έλεγχοι θα γίνονται "καλύτερα" στην Αττική, με την κατάργησηεννέα τοπικών Επιθεωρήσεων Εργασίας και τη δημιουργία δύο νέων, σαν αντιστάθμισμα...
Οι καταργούμενες Επιθεωρήσεις της Αττικής είναι, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 136/99: Βοτανικού, Ν. Φιλαδέλφειας, Παγκρατίου, Ρέντη, Περάματος, Κηφισιάς, Κορωπίου, Αιγάλεω, Μεγάρων. Οι δυο νέες που δημιουργούνται είναι οι Παλλήνης και Ανω Λιοσίων.
Κατά γενική ομολογία και των υπουργών Εργασίας, πριν οι Επιθεωρήσεις ενταχθούν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ο έλεγχος των επιχειρήσεων δεν ήταν αυτός που έπρεπε. Με την αλλαγή του καθεστώτος, δε στάθηκε πλέον δυνατή ούτε η σύνταξη της ετήσιας έκθεσης για τη δραστηριότητα των Επιθεωρήσεων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα επίσημο στοιχείο για τη λειτουργία τους, ενώ καταγγελίες εργαζομένων σκιαγραφούσαν ένα τέλειο χάος.
Η τελευταία έκθεση ήταν το 1993 (!) και ανέφερε ότι στη χώρα έγιναν το 1992 95.820 έλεγχοι. Υποβλήθηκαν 2.781 μηνύσεις και υπήρξαν 250 καταδικαστικές αποφάσεις σε 473 υποθέσεις που εκδικάστηκαν μέχρι την παρουσίαση της έκθεσης. Μερικά χρόνια αργότερα, στελέχη του υπουργείου Εργασίας και διαφόρων οργανισμών, είχαν σαν επιχείρημα για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, την πλήρη καταστρατήγησή τους από τους εργοδότες, γεγονός που επέβαλε την ελαστικοποίηση της νομοθεσίας για "να μπει μια τάξη"! Αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει πόσοι έλεγχοι έγιναν από το 1993 και ύστερα και πόσες μηνύσεις υποβλήθηκαν.
Η πολιτική της κυβέρνησης σε αυτό τον τομέα είναι σαφής. Διάλυση του ήδη ανάπηρου θεσμού, προκειμένου να επιβληθεί η εργασιακή ζούγκλα. Ετσι έμφαση δίνεται πλέον στην προειδοποίηση για... συμμόρφωση των εργοδοτών. Καμιά απόφαση δεν υπάρχει και για την ενίσχυση της υποδομής των υπηρεσιών.
Μια σημαντική αποστολή των Επιθεωρήσεων, είναι και ο έλεγχος τήρησης των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Σήμερα εκτιμάται ότι συμβαίνουν 120 θανατηφόρα ατυχήματα στην Ελλάδα ετησίως και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας εκτιμά ότι ακόμη και σύγχρονες επιχειρήσεις περιφρονούν στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους. Επίσης, σύμφωνα με το ΕΛΙΝΥΑΕ,το υπουργείο Εργασίας δεν έχει στοιχεία (συλλέγονταν από τις Επιθεωρήσεις) για τα ατυχήματα το 1995 και 1996, όταν στο ΙΚΑ δηλώθηκαν 91 και 77 εργατικά δυστυχήματα αντίστοιχα για κάθε χρόνο, καθώς και 21.540 και 21.255 αντίστοιχα μη θανατηφόρα ατυχήματα!
Πάνω σε αυτά τα "κενά", η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη.
Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ