Κυριακή 18 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τα ψέματα για το ασφαλιστικό της ΔΕΗ

Το τελευταίο διάστημα, μέσα στη θύελλα που σαρώνει όλες τις κοινωνικές παροχές του λαού μας, σύμφωνα και με τις οδηγίες της ΕΕ, έχει πάρει μια ξεχωριστή δημοσιότητα το Ασφαλιστικό της ΔΕΗ. Οπως θα αναφερθεί και στη συνέχεια, λόγω της ιδιοτυπίας που παρουσιάζει αυτό το Ασφαλιστικό και των ιδιαίτερων δυσκολιών που εμφανίζονται για τη διάλυσή του, στον αστικό Τύπο διοχετεύονται σειρά από διαστρεβλώσεις και ψεύδη, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί αντιπαράθεση ανάμεσα στους εργαζόμενους της ΔΕΗ και τα λοιπά λαϊκά στρώματα.

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να αντικρούσαμε τα ψέματα που πλασάρονται και να δείξουμε τον πραγματικό στόχο της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλος από το ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Κατ' αρχήν, να αναφέρουμε επιγραμματικά ποιο είναι το Ασφαλιστικό Σύστημα της ΔΕΗ. Το Σύστημα αυτό καθιερώθηκε το 1966, μετά από δυνατούς αγώνες των εργαζομένων στη ΔΕΗ και βασίζεται στην ασφάλιση στον εργοδότη, μετά μάλιστα από επιμονή και απαίτηση της τότε διοίκησης της ΔΕΗ. Ετσι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους κρατήσεις στην επιχείρηση, ενώ η ίδια δεν καταβάλλει, όπως όλες οι άλλες επιχειρήσεις, δραχμή για ασφάλιστρα, όμως αναλαμβάνει να καλύπτει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις (Σύνταξη, Υγεία), που προκύπτουν από το νόμο. Με τη μέθοδο αυτή η ΔΕΗ είχε το πλεονέκτημα να χρησιμοποιεί τις ασφαλιστικές εισφορές (της ΔΕΗ και των εργαζομένων) για την ανάπτυξη της επιχείρησης, μειώνοντας τον τραπεζικό δανεισμό της. Ας σημειωθεί ότι, μέχρι και τη δεκαετία του '70, οι εισφορές μόνο των εργαζομένων υπερκάλυπταν τις ασφαλιστικές δαπάνες της ΔΕΗ, αφού το προσωπικό της είχε το 1966 χαμηλή μέση ηλικία. Το πρώτο χτύπημα του Ασφαλιστικού της ΔΕΗ εμφανίστηκε στις αρχές '90, με τους αντιασφαλιστικούς νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εγιναν τότε μειώσεις συντάξεων με το δικαιολογητικό ότι το όλο σύστημα ήταν παθητικό και επιδοτείται από τη ΔΕΗ. Στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων, ότι αυτό είναι ψέμα, ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας Στ. Μάνος, για να αποδείξει το επιχείρημα της ΝΔ, ανέθεσε σε ξένο οίκο (WYATTS) τη μελέτη για το αν έχει συγκεντρωθεί ή όχι κεφάλαιο από το Ασφαλιστικό της ΔΕΗ ή είναι μηδέν το κεφάλαιο και η Ασφάλιση επιδοτείται. Η μελέτη ολοκληρώθηκε στα τέλη 1992 και βασίστηκε στις εισφορές (των εργαζομένων, αλλά και αυτές που θα έδινε η ΔΕΗ σε άλλον ασφαλιστικό οργανισμό, π.χ. ΙΚΑ), καθώς και στις ασφαλιστικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από τη ΔΕΗ από το 1966. Επίσης, υπολογίστηκε, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, ο δανεισμός που θα έπρεπε να πραγματοποιεί επιπλέον η ΔΕΗ αν δεν είχε στη διάθεσή της τα ποσά του Ασφαλιστικού. Και τότε προέκυψε η έκπληξη για τη ΝΔ, αφού η μελέτη έβγαλε ότι το συσσωρευμένο κεφάλαιο του Ασφαλιστικού, που παραμένει στα ταμεία της ΔΕΗ, έφτανε περίπου το 1,3 τρισ. δρχ.!!! Αυτό το ποσό ξεπερνάει σήμερα το 1,5 - 2,0 τρισ. δρχ.

* * *

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, πιστές στις κατευθύνσεις της ΕΕ, δε διόρθωσαν τους αντιασφαλιστικούς νόμους Μητσοτάκη, αλλά, αντίθετα, στην προσπάθειά τους να ιδιωτικοποιήσουν τη ΔΕΗ, ανέθεσαν νέα μελέτη για το μέλλον των ασφαλισμένων στη ΔΕΗ, όταν αυτή θα γινόταν ΑΕ και θα προχωρούσε η ιδιωτικοποίησή της. Η νέα μελέτη, που έγινε από την "Price Waterhouse & Coopers", είναι μελέτη που αγνοεί όλα τα πραγματικά γεγονότα, προφανώς έγινε με οδηγίες της κυβέρνησης για το ποιο πρέπει να είναι το αποτέλεσμα και κρινόμενη ακόμα και τεχνοκρατικά θα έπρεπε να μηδενιστεί. Με βάση τη μελέτη αυτή, αλλά και την κυβερνητική προπαγάνδα, εμφανίστηκαν τα ψέματα που αναφέραμε και αντικρούουμε στη συνέχεια.

Ψέμα πρώτο, ότι δεν υπάρχουν κεφάλαια για την ασφάλιση της ΔΕΗ και πρέπει να βρεθούν σήμερα τεράστια ποσά για να ιδρυθεί ένας ανεξάρτητος ασφαλιστικός φορέας. Τεράστιο ψέμα, αφού όπως είπαμε, με μελέτη που έγινε, υπάρχουν τοποθετημένα τρισεκατομμύρια δρχ. στη ΔΕΗ από τους πόρους που έχουν συσσωρευτεί από τις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό δεν είναι δική μας εκτίμηση, αλλά προκύπτει από μελέτη ανεξάρτητου ξένου μελετητή. Αυτό το ποσό η μελέτη της "Price Waterhouse & Coopers" το αγνοεί παντελώς.

Ψέμα δεύτερο, ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά για να καλύψει τις ανάγκες του Ασφαλιστικού της ΔΕΗ. Επίσης τεράστιο ψέμα, αφού τα ποσά που σήμερα καλύπτει ετήσια η ΔΕΗ αποτελούν μικρό μόνο μέρος των τόκων που θα πλήρωνε σε τράπεζες, αν το συσσωρευμένο ποσό της Ασφάλισης δεν υπήρχε. Δηλαδή, η ΔΕΗ μέσα από το Ασφαλιστικό της Σύστημα έχει τη δυνατότητα να "δανείζεται" κεφάλαια για επενδύσεις με χαμηλό επιτόκιο.

Ψέμα τρίτο, ότι είναι αναγκαία η μετατροπή της ΔΕΗ σε Ανώνυμη Εταιρία για να δουλέψει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να αντέξει τον ανταγωνισμό και να δώσει φτηνή ηλεκτρική ενέργεια με την περιβόητη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Συμπληρώνω ότι κανένας ιδιώτης δεν αγοράζει τη ΔΕΗ με την υποχρέωση που υπάρχει προς τους ασφαλισμένους. Εδώ δεν είναι ένα ψέμα, αλλά σειρά ψευδών και διαστρεβλώσεων. Κατ' αρχήν, η ΔΕΗ θα μπορούσε να αντέξει πολύ καλά τον ανταγωνισμό, όχι όμως και τον "ανταγωνισμό" που διαφημίζουν. Τι είδους ανταγωνισμός είναι όταν μεγάλο μέρος της ΔΕΗ, όπως το Δίκτυο Μεταφοράς διατίθεται για χρήση στους ιδιώτες; Αν έδιναν σε ιδιώτη την άδεια να φτιάξει μια ΔΕΗ θα υπήρχε μεγαλοκεφαλαιούχος που θα επένδυε τέτοια ποσά σήμερα, ανταγωνιζόμενος τη ΔΕΗ, χωρίς όμως να χρησιμοποιεί εγκαταστάσεις της; Η απάντηση είναι όχι και γι' αυτό η ΕΕ προβλέπει τη χρησιμοποίηση των δικτύων των Δημόσιων Επιχειρήσεων από ιδιώτες. Επιπλέον, είναι μεγάλο ψέμα ότι πρόκειται ο λαός να έχει φτηνή ηλεκτρική ενέργεια με την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Το αντίθετο, θα πρέπει να περιμένουμε σημαντικές αυξήσεις, αφού θα θελήσουν οι ιδιώτες να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Αυτό έχει αποδεχτεί και στην πράξη, όταν ιδιωτικοποιήθηκε η ηλεκτρική ενέργεια (π.χ., Μ. Βρετανία), αλλά και στη χώρα μας, που όταν έγινε προσπάθεια να γίνει ο Σταθμός του Λαυρίου από ιδιώτες, αποδείχτηκε ότι το κόστος της κιλοβατώρας θα ήταν 40% μεγαλύτερο από ό,τι αν ο Σταθμός ανήκε στη ΔΕΗ. Οσο για τον ισχυρισμό ότι κανένας ιδιώτης δεν αγοράζει τη ΔΕΗ με τις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις, έχει βάση, αφού οι κεφαλαιούχοι θέλουν να πάρουν τη ΔΕΗ τσάμπα, αλλά κρύβει και μια τεράστια αλήθεια, ότι έτσι το κράτος κλέβει από τους ασφαλισμένους της ΔΕΗ (εργαζόμενους και συνταξιούχους) τεράστια ποσά, που συσσώρευσαν για να εξασφαλίσουν την ασφάλισή τους και τα χαρίζει στο κεφάλαιο.

Ψέμα τέταρτο, ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ πρέπει να συναινέσουν στη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα, για να μπορέσει να υπάρχει ασφάλιση στο μέλλον. Η πραγματικότητα είναι ότι τους ζητούν να επιτρέψουν την κλοπή των τρισεκατομμυρίων δρχ. που συσσώρευσαν για την ασφάλισή τους από το κεφάλαιο και το κράτος τούς υπόσχεται να εξασφαλίσει κάποια ψίχουλα, που θα προκύψουν από κάποιες επιβαρύνσεις που θα σηκώσει ο ελληνικός λαός.

* * *

Μετά από τα παραπάνω ένα είναι το συμπέρασμα. Η προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να αλλάξει τη μορφή του ασφαλιστικού συστήματος της ΔΕΗ, δεν έχει καμιά σχέση ούτε με δήθεν αδιέξοδα οικονομικά αυτού του συστήματος, ούτε με το συμφέρον του λαού μας, ούτε με μια ΔΕΗ που δουλεύει για το λαό, αλλά αποτελεί μέρος της προσπάθειας ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο, με ταυτόχρονη κλοπή μεγάλων ποσών από τους ασφαλισμένους της ΔΕΗ. Η μόνη λύση είναι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, ανεξάρτητα από πολιτικοϊδεολογικές διαφορές, να συσπειρωθούν σε ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο που μπορεί να αποτρέψει τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης, τόσο γι' αυτό ασφαλιστικό τους, όσο και για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτό το μέτωπο πρέπει να το στηρίξουν και όλοι οι εργαζόμενοι (εργάτες, αγρότες, μικρομεσαίοι), αφού συμβαδίζουν οι επιδιώξεις του με τα συμφέροντά τους.

Νίκος ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ