Κυριακή 18 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το "πορτρέτο" του Ιστγουντ

Το πορτρέτο του ηθοποιού, σκηνοθέτη και παραγωγού Κλιντ Ιστγουντ, σκιαγραφείται μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ "Πορτρέτα". Ο Κλιντ Ιστγουντ μιλάει στον Ντέιβιντ Φροστ για τη ζωή του και την καλλιτεχνική του πορεία και δημιουργία. Ο Ιστγουντ έγινε βασιλιάς των σπαγγέτι - γουέστερν στην Ιταλία, με ταινίες που γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία, όπως οι ταινίες "Για μια χούφτα δολάρια" και "Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος". Κατόπιν επέστρεψε στην Αμερική και η φήμη του απλώθηκε ακόμη περισσότερο μέσα από τους ρόλους του σκληρού ντετέκτιβ που ερμήνευσε σε ταινίες, όπως "Ο βρώμικος Χάρι". Με τα χρόνια έδειξε και τις σκηνοθετικές του ικανότητες με ταινίες που σκηνοθέτησε. Ηταν ο παραγωγός, ο πρωταγωνιστής και ο σκηνοθέτης του γουέστερν "Οι ασυγχώρητοι", για το οποίο βραβεύτηκε με Οσκαρ(Κυριακή ΝΕΤ 00.15).

Περιπλάνηση στο Σαρωνικό

Με μια ακόμη θαλασσινή περιπλάνηση, αυτή τη φορά στο Σαρωνικό, συνεχίζεται η σειρά ντοκιμαντέρ για το θαλάσσιο περιβάλλον "Παρά θίν' αλός". Η κάμερα ξεναγεί τους τηλεθεατές πάνω και κάτω από την επιφάνεια του βυθού, καταγράφοντας όχι μόνο την ομορφιά του γαλάζιου, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Στο Σαρωνικό το οικοσύστημα κινδυνεύει από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και κυρίως από τα λύματα των εκατομμυρίων κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Τα τελευταία χρόνια, ο βιολογικός καθαρισμός της Ψυττάλειας υπόσχεται την αναβίωση του Σαρωνικού. Επιστήμονες και ερευνητές ασχολούνται με την παρακολούθηση της εξυγίανσης του οικοσυστήματος. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι: Υπάρχει μέλλον για τον Σαρωνικό; Η φωτογραφία και οι υποβρύχιες λήψεις του ντοκιμαντέρ είναι του Γιώργου Φιλιππαίου και η σκηνοθεσία του Χρόνη Πεχλιβανίδη (Δευτέρα ΕΤ - 1 19.00).

Ελληνιστί, Κύπρος...

Στην τραγωδία της Κύπρου αναφέρεται η ταινία του Νίκου Κούνδουρου "Ελληνιστί, Κύπρος...". Γυρισμένη το 1974, την περίοδο του δεύτερου Αττίλα, εκεί στον τόπο της τραγωδίας, ο κινηματογραφικός φακός καταγράφει τις μαρτυρίες απλών ανθρώπων, που στα πρόσωπά τους είναι ζωγραφισμένη η αγωνία. Ο φακός καταγράφει και λεηλατημένα χωριά και σταυρούς με ονόματα νεκρών. Τις εικόνες της αγωνίας και της καταστροφής διακόπτουν τίτλοι που σηματοδοτούν την ιστορική παρουσία και τις περιπέτειες του νησιού. Η παραγωγή είναι της "Cinetic" (Τρίτη ΕΤ - 1 23.35).

Κλειστοί χώροι

Με τους "Συγκάτοικους" ολοκληρώνεται η ελληνική σειρά ντοκιμαντέρ "Κλειστοί χώροι". Μια σειρά που επιχειρεί ν' απεικονίσει τον τρόπο ζωής ανθρώπων, που ζουν σε χώρους αγνοημένους από το κοινωνικό γίγνεσθαι. Οι συγκάτοικοι είναι τέσσερις, άνθρωποι διαφορετικοί που έχουν δημιουργήσει το δικό τους σχήμα. Είναι ο Σωτήρης παλιός ρεμπέτης, ο Ναπολέων, ο Πέτρος και ο Θοδωρής. Ζουν σ' ένα αυτοσχέδιο λυόμενο σπίτι έξω από την Αθήνα. Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στη διάρκεια ενός χρόνου και καταγράφει μέσα από διάφορες καθημερινές στιγμές τη ζωή και τη σχέση των τεσσάρων ανθρώπων (Τετάρτη ΝΕΤ 22.30).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ