Κυριακή 18 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συνάντηση με το έργο του Γ. Ρίτσου

"Ο κύριος Γιάννης Ρίτσος" τιτλοφορείται η παράσταση που θα φιλοξενηθεί την Τρίτη 20 Ιουλίου στην Πνύκα.Πρόκειται για μία συνάντηση με το έργο του "ποιητή της Ρωμιοσύνης", μέσα από "τοπία" και "ψηφίδες" λόγου, χορού και μουσικής. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί και ερμηνεύει τον ποιητικό λόγο του Γ. Ρίτσου. Για το έργο του ποιητή γράφει χαρακτηριστικά "Κείμενες λέξεις/ Ξαπλωμένες/ Που ορέγονται την Ανάσταση/ Και το σμίξιμο/ Με τον κόσμο./

(...) Λέξεις εξόριστες/ Αλμυρές και ηλιοκαμένες/ Σαν γεγονότα της άλλης ζωής/ Που θυσιάζεται στο βωμό αυτής της ζωής/ Της πέτρινης, της επαναλαμβανόμενης/ Εκεί, στο κιγκλίδωμα./

(...) Η μόνη τροφή. / Λέξεις του ήλιου/ Κάτω απ' το φεγγάρι/ Λέξεις της μέρας/ Μέσα στη νύχτα/ Λέξεις της κάθε μέρας/ Εδώ, στον αρχαίο τόπο".

Αναδρομική παρουσίαση

Εναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της καλλιτεχνικής διασποράς από τη γενιά του '60, φιλοξενεί η Εθνική Πινακοθήκη.Πρόκειται για ολοκληρωμένη παρουσίαση της 40χρονης καλλιτεχνικής πορείας του Βλάση Κανιάρη.Τίτλος της "Βλάσης Κανιάρης - Αναδρομική".Εκτίθενται 166 έργα (ζωγραφική, επίτοιχα, τρισδιάστατα αντικείμενα και περιβάλλοντα), που δημιούργησε ο καλλιτέχνης στη Ρώμη, στο Παρίσι, στο Βερολίνο και στην Αθήνα και ανήκουν σε ελληνικές και ευρωπαϊκές συλλογές και μουσεία. Το υλικό, που παρουσιάζεται σε 8 ενότητες, σε τρία επίπεδα και σε τμήμα του κήπου, επιχειρεί να δείξει τη συνοχή και συγκρότηση του έργου του από το 1945 έως σήμερα.

"Πρωτότυπο, συναρπαστικό, πολλαπλά σημαίνον, το έργο του Βλ. Κανιάρη πλούτισε την ιστορία της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας με ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο, που φέρει ατομική σφραγίδα", σημειώνει η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα."Οταν θριάμβευε η σημειολογία ως θεωρητικό ερμηνευτικό εργαλείο, ο Βλ. Κανιάρης χρησιμοποίησε σημειολογικά τους εκφραστικούς του κώδικες για να ανακαλύψει, να φωτίσει, να σχολιάσει, να κρίνει, να καταγγείλει τα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά τραύματα του καιρού μας".

Μουσικές του κόσμου

Στο Θέατρο Ρεματιάς του Δήμου Χαλανδρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του "Αετοπούλειου" Πολιτιστικού Κέντρου με τίτλο "Τέσσερις μικροί μουσικοί κύκλοι συν ένας",στις 21/7 (9.30μμ) συναντιούνται για πρώτη φορά τρεις μεγάλες ερμηνεύτριες του ελληνικού τραγουδιού: οι Μαρία Φαραντούρη, Ελλη Πασπαλά, Σαββίνα Γιαννάτου.Θα παρουσιάσουν ένα μουσικό πανόραμα με τίτλο "Μουσικές του κόσμου".Μαζί τους εννιαμελής ορχήστρα και ανάμεσά τους ο Ντέιβιντ Λιντς,ο Τάκης Φαραζής και ο Χάικ Χατζιάν.

Ενώνοντας τις φωνές τους, τα ηχοχρώματα, τη λυρικότητα και το ιδιαίτερο ύφος τους, οι τρεις ερμηνεύτριες θα παρουσιάσουν επιλογή από τις καλύτερες στιγμές του ελληνικού και ξένου τραγουδιού. Τραγούδια των: Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Νίκου Κηπουργού και Γιώργου Ανδρέου,παραδοσιακές μελωδίες από Σερβία, Αλβανία, Κύπρο, Ιταλία, Καραϊβική, αλλά και τραγούδια του Ζ. Λιβανελί και του Ν. Ρότα.

Αθάνατος Καραγκιόζης

Την Πέμπτη (22/7) μικροί και μεγάλοι μπορούν να απολαύσουν την αθάνατη τέχνη του Θεάτρου Σκιών και τον σπουδαιότερο ζώντα και από τα μικράτα του "μάστορά" της. Στην πλατεία Ηρώων Αμαρουσίου (παλιό δημαρχείο), στα πλαίσια των εκδηλώσεων του δήμου, ο δάσκαλος του ελληνικού θεάτρου σκιών Ευγένιος Σπαθάρης θα βρίσκεται εκεί με όλη την "παρέα" του. Τον Καραγκιόζη, τα κολλητήρια του και όλο το σινάφι του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ