Κυριακή 18 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καλοκαιρινή παλέτα

Σπέτσες, Ανδρος, Σύρος, Μύκονος, Κρήτη. Μαζί με την καλοκαιρινή δροσιά της θάλασσας, απολαύστε και τις "ψηφίδες χρωμάτων" που αυτές τις μέρες σας περιμένουν "εκτός των τειχών" της πρωτεύουσας. Από τις σημαντικές εικαστικές διοργανώσεις στα πανέμορφα νησιά μας, σημειώνουμε:

  • Στις Σπέτσες,στην αίθουσα τέχνης "Αστρολάβος" (συγκρότημα Νησιά), ο ζωγράφος Δημοσθένης Κοκκινίδης παρουσιάζει την εικαστική του δημιουργία με τίτλο "Τα καλοκαίρια του '97, '98...".Με αφαιρετική γραφή και καθαρό, ατομικό τρόπο έκφρασης, ο καλλιτέχνης καταγράφει μορφές και τοπία, όπως τα αναπλάθει η μνήμη, όπως παρέμειναν σαν καταστάλαγμα των προσωπικών του διεργασιών κι όπως επιθυμεί να τα δώσει, επιδιώκοντας όχι την παραστατικότητα, αλλά τη θέαση - ευαισθητοποίηση - δράση του θεατή. Με χρώματα έντονα, με πινελιά πλατιά και αδρή, ο Δ. Κοκκινίδης δομεί στέρεα όγκους και φιγούρες και με απλά μέσα καταφέρνει να μεταδώσει άμεσα τον προβληματισμό και τη σκέψη του.

Επισημαίνοντας τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της δουλιάς του Δ. Κοκκινίδη, ο καθηγητής της ΑΣΚΤ Σάββας Κονταράτος σημειώνει: "Το πρώτο είναι η χρήση του χρώματος ως κυρίαρχου εκφραστικού μέσου.Από τα πρώτα του ακόμη έργα ο Κοκκινίδης έδειξε πως δε μεταχειρίζεται το χρώμα σαν ένα πρόσθετο στοιχείο που έρχεται να συμπληρώσει ή να ενισχύσει το σχέδιο, αλλά πως κατέχεται από τη διάθεση - και έχει την ικανότητα - να πλάθει τις μορφές του και να οργανώνει τους πίνακές του με βάση τις χρωματικές ποιότητες και σχέσεις. Τα τελευταία όμως χρόνια έχει, πιστεύω, κατορθώσει να απελευθερωθεί από κάθε συμβατική αντίληψη χρωματικής αρμονίας και να μεταχειριστεί το χρώμα με μια καθαρότητα, μιαν ένταση και μια τόλμη που είναι μάλλον ασυνήθιστες, αλλά που πείθουν τελικά για την εκφραστική τους αναγκαιότητα".

"To δεύτερο γνώρισμα της δουλιάς του, τουλάχιστον στις ώριμες φάσεις της, είναι η συνειδητή επέμβαση στη δομή της αναπαραστατικής εικόνας, και ιδιαίτερα της ανθρώπινης φιγούρας, με αφαιρέσεις, παραμορφώσεις, μετατοπίσεις, διαιρέσεις και διαγραφές που ανατρέπουν τη λογική του συμβατικού εικαστικού χώρου, δημιουργώντας νέες αναπάντεχες σχέσεις με ισχυρή σημασιακή φόρτιση".

Η έκθεση του Δ. Κοκκινίδη στις Σπέτσες, θα διαρκέσει μέχρι τις 28 του Ιούλη.

  • Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικαστική έκθεση που φιλοξενείται στο Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Ανδρο."Κλασικοί της Μοντέρνας Τέχνης" είναι ο τίτλος της και περιλαμβάνει 29 συνολικά έργα 19 καλλιτεχνών, τα οποία προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού. Δημιουργίες των: Ντεγκά, Σεζάν, Ροντέν, Μονέ, Γκογκέν, Βαν Γκογκ, Πικάσο, Κλέε, Ερνστ, Μπρακ, Μιρό, Καντίνσκι, Τζιακομέτι, Πόλακ κ.ά.

Μέσα από την έκθεση επιχειρείται η παρουσίαση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μερικών από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του Μοντερνισμού με σημαντικότατα έργα - προϊόντα των πιο ώριμων στιγμών της δημιουργικής τους πορείας. Ετσι, ο θεατής της έκθεσης, αλλά και ο αναγνώστης του καταλόγου που τη συνοδεύει, θα μπορέσει να διαμορφώσει μια εικόνα για τους τρόπους με τους οποίους η ζωγραφική, στη στροφή του 19ου προς τον 20ό αιώνα, πέρασε από την παραδοσιακή αντικειμενική αναπαράσταση της εξωτερικής πραγματικότητας στην υποκειμενική απόδοση μιας προσωπικής όρασης. Το εκτενές εισαγωγικό κείμενο στον κατάλογο είναι του διευθυντή του Μουσείου Κυριάκου Κουτσομάλλη.

  • Στην Ανδρο επίσης, το Ιδρυμα Π. και Μ. Κυδωνιέως στο πλαίσιο του θεσμού "Πλόες" διοργανώνει φέτος το καλοκαίρι, μεγάλη έκθεση έργων του Ιάσονα Μολφέση.Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τους μετασχηματισμούς του ρεαλισμού σε ένα είδος γραφής της εικόνας και των σημείων στίξεων της γλώσσας της. Ξεκινά από τις επιπτώσεις του πολέμου, της βιομηχανικής ανάπτυξης και κατόπιν διερευνά τους τρόπους επικοινωνίας διαμέσου της τηλεματικής μας εποχής.Τα έργα του μεταδίδουν την άποψη πως ο ρεαλισμός σήμερα, όχι μόνον δε διαχωρίζει τον υποκειμενισμό από τη σύγχρονη "αντικειμενικότητα", αλλά ούτε τη θέαση, την ύλη και την εκφραστική χειρονομία. Οι νόμοι της φύσης, της ζωής και της τέχνης συνδέονται μέσα από τις μικροκλίμακες ή τη μακροσκοπική τους ενατένιση. Την επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου έχει η Αθηνά Σχινά που είναι και επιμελήτρια του Ιδρύματος.
  • Στην όμορφη Σύρο η αναδρομική έκθεση έργων του ζωγράφου Μιχάλη Γεωργά,συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του φιλότεχνου κοινού. Ο καλλιτέχνης μέχρι τις 26 Ιούλη παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά έργα της δουλιάς του από το 1967 έως σήμερα. Γνώστης της αρχαίας και βυζαντινής τέχνης, στην οποία οφείλει την αυστηρή οργάνωση του πίνακα, τη χρωματική λιτότητα και τη χρήση της αυγοτέμπερας, αλλά και τη μεταφυσική διάθεση που ενίοτε διαπνέει τους πίνακές του, ο ζωγράφος διακρίνεται επίσης για την καθαρότητα της γραφής και την εμμονή του στην πραγματιστική απεικόνιση του θέματος.

Η θεματογραφία του περιλαμβάνει αρχαία και βυζαντινά μνημεία, νησιώτικους οικισμούς, υπαίθρια και αστικά τοπία, όπου συχνά παρεμβάλλεται η ανθρώπινη μορφή. Πρόθεση του ζωγράφου δεν είναι να γοητεύσει επικαλούμενος την αρχαιότητα και τη νοσταλγία που εμπνέει, αλλά, πέρα από αυτά, να εικονίσει όψεις του αρχαίου και του νεότερου Ελληνισμού και να υπαινιχθεί την προβληματική των σχέσεών τους.

Οπως σημειώνει ο Μανόλης Βλάχος "Η ζωγραφική του Γεωργά, έργο προσωπικής σπουδής και μακράς θητείας στην εικαστική παράδοση του τόπου, στην κλασική αρχαιότητα και στη βυζαντινή εικόνα, δεν έχει πρόθεση να αποδείξει. Το έργο θέλγει με την όψη του, τη λιτότητα, την ευαισθησία και την πνευματικότητά του. Είναι παράδοξο, άλλωστε, πως σε μια εποχή δεσποτείας του χρώματος γοητεύει μια ζωγραφική που τείνει προς τη μονοχρωμία. Πάντως, πέρα από αυτά, το έργο υποδεικνύει και μια αισθητική αντίληψη και στάση ζωής. Και για τούτο επίσης είναι ιδιαιτέρως πολύτιμο". Η έκθεση οργανώνεται με τη βοήθεια του συλλέκτη Κώστα Ιωαννίδη,εικαστικού συμβούλου του "Πνευματικού Κέντρου" Σύρου.

  • Εργα του ζωγράφου Βασίλη Καρακατσάνη εκτίθενται στη Μύκονο. Εως τις 30 Σεπτέμβρη, στην γκαλερί "Minima" (Πλ. Γουμενίου), ο Β. Καρακατσάνης θα παρουσιάσει τη σειρά του "Ανθρωποι".Η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Αγγέλα Ταμβάκη,αναφέρει: "Με πραγματικά μοναδικό τρόπο, με αδρές και έντονες γραμμές, με καθαρά και πλούσια χρώματα, με τολμηρές, αλλά όχι κραυγαλέες χρωματικές αντιθέσεις, ο Β. Καρακατσάνης αποτυπώνει φιγούρες ξεχωριστές μέσα στην καθημερινότητά τους". Παράλληλα με τη ζωγραφική δουλιά του Β. Καρακατσάνη, εκτίθενται και γλυπτά του A. Wielawski.
  • Δέκα σύγχρονοι Τσέχοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν, έως τις 29 Αυγούστου, έργα τους στο Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης στην Κρήτη. Τίτλος της έκθεσης "Η φύση σε δέκα κεφάλαια - Σύγχρονοι Τσέχοι καλλιτέχνες".Η έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού της Τσεχίας, του υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας και του υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας. Για τη σημερινή τσέχικη καλλιτεχνική σκηνή, όπως γράφουν οι επιμελητές της έκθεσης στον κατάλογο, η καθοριστική ιστορική περίοδος φαίνεται να είναι εκείνη που καλύπτει τις δεκαετίες '60 έως '80. Η ιστορία των εικαστικών τεχνών στην Τσεχία έχει σημαδευτεί από περίπλοκες μεταμορφώσεις, οι οποίες σχετίζονται με τις κοινωνικο - ιστορικές αναταραχές, που φούντωσαν στο χώρο της Κεντρικής Ευρώπης.

Το σκεπτικό της έκθεσης είναι αφιερωμένο στη φύση, ένα θέμα που οι επιμελητές θεωρούν ενδεικτικό τόσο στο τσέχικο όσο και στο διεθνές πλαίσιο με την ευχή να παρουσιάσουν, αν και σε περιορισμένη κλίμακα, όλη την γκάμα της τσέχικης τέχνης υπό το πρίσμα της μεγαλύτερης δυνατής διεύρυνσης. Η επιλογή των δημιουργών περικλείει όλες τις γενιές των Τσέχων καλλιτεχνών, από τους πρώτους μοντερνιστές έως τους νεότερους.

Παράλληλα, στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης "Λ. Κανακάκις" και στην αίθουσα της Συλλογής Ελένης Φραντζεσκάκη, συνεχίζεται η έκθεση σε δύο ενότητες "Λ. Κανακάκις. Στη διάσταση του χρόνου" και "Ελληνες καλλιτέχνες. Αναζητήσεις 1950 - 2000".Η έκθεση είναι ένας φόρος τιμής στον Ρεθύμνιο καλλιτέχνη Λευτέρη Κανακάκι (1934 - 1985) και στο εξαιρετικής ευαισθησίας, λιτότητας και δύναμης έργο του, ενώ δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει τη δουλιά και τους προβληματισμούς Ελλήνων, των οποίων τα έργα ανήκουν στη συλλογή.

Η. Μ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org