Κυριακή 11 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρμοδιότητα το ξεπούλημα!

Με το ΠΔ προβλέπεται η ίδρυση Φορέα Διαχείρισης,με τη μορφή του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, με την επωνυμία "Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχοινιά - Μαραθώνα" και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Η σύνθεση του Φορέα μπορεί να απαρτίζεται από μέλη που προέρχονται από: Το ΥΠΕΧΩΔΕ, τον ΟΡΣΑ, το υπουργείο Γεωργίας, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, επιστήμονας με ειδίκευση σε θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος, μη κυβερνητικές οργανώσεις και το Δήμο Μαραθώνα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Φορέας, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1 του ΠΔ, "θα μπορεί να παραχωρεί σε άλλους φορείς (;) για συγκεκριμένο διάστημα (;) και σκοπό τη χρήση των εγκαταστάσεων αναψυχής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αθλητισμού". Οποιος επιχειρηματίας (αλά Κυριακού ή Κόκκαλη) θέλει να προβληθεί καλώς να ορίσει... Το επόμενο βήμα, ίσως, είναι το ξεπούλημα! Εκτός από την παραπάνω, οι υπόλοιπες αρμοδιότητες του Φορέα που θα συσταθεί με άλλο Προεδρικό Διάταγμα θα είναι οι εξής:

  • Οργάνωση και συντονισμός προγραμμάτων μόνιμης παρακολούθησης της κατάστασης των περιβαλλοντικών στοιχείων και παραμέτρων.
  • Μέριμνα για τη μελέτη και εκτέλεση εξειδικευμένων έργων προστασίας και ανάδειξης που προκύπτουν από τους άξονες διαχείρισης του προστατευτέου αντικειμένου (π.χ., μελέτη και οργάνωση της κυκλοφορίας και της φύλαξης στον υγρότοπο και το πευκοδάσος, κατάρτιση προγραμμάτων για την ανάδειξη και αξιοποίηση των αξιόλογων στοιχείων της περιοχής).
  • Οριοθέτηση και σηματοδότηση των ζωνών προστασίας. Μέριμνα για την οργάνωση και εφαρμογή μέτρων φύλαξης και επόπτευσης αυτών.
  • Διατύπωση πρόσθετων ρυθμίσεων προστασίας, όσον αφορά τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην προστατευόμενη περιοχή.
  • Μέριμνα για τη μεταβολή των αρχικών ή την επιβολή πρόσθετων περιβαλλοντικών όρων σε έργα ή δραστηριότητες, που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υποβάθμισης του περιβάλλοντος του Εθνικού Πάρκου.
  • Εισήγηση ή αναφορά προς τις αρμόδιες αρχές των πράξεων ή παραλείψεων, που συνιστούν παραβάσεις των διατάξεων του παρόντος ΠΔ με σκοπό την επιβολή κυρώσεων.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ