Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κλοπή εκ των ένδον...

Διάρρηξη δεν έγινε, οι προθήκη δεν παραβιάστηκε, ο συναγερμός δε χτύπησε, ο χώρος φυλασσόταν όλο το 24ωρο, αφού διαθέτει ημερήσιο φύλακα και νυχτοφύλακα, αλλά το χρυσό ελληνιστικό στεφάνι που υπήρχε στο Μουσείο της Χαλκίδας εξαφανίστηκε!!!

Ολα αυτά προκάλεσαν διάφορα ερωτήματα για τις συνθήκες της κλοπής και τους υπεύθυνους. Η υπουργός Πολιτισμού, Ελισάβετ Παπαζώη, διέταξε άμεση διεξαγωγή Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, για να αποδοθούν ευθύνες σε υπηρεσιακό επίπεδο. Παράλληλα, η Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας διενεργεί ανακρίσεις, ενώ το Τμήμα Μουσείων της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ενημέρωσε την "Ιντερπόλ".

Το χρυσό στεφάνι, εξαιρετικής τέχνης, που ανήκε σε αθλητή, βρέθηκε το 1997 σε ελληνιστικό τάφο στη διάρκεια σωστικής ανασκαφής. Εχει διάμετρο 18 εκατοστά και αποτελείται από 138 λεπτά φύλλα, με σχήμα τα φύλλα της ελιάς.Αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα στο Μουσείο Χαλκίδας και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των μελετητών.

Στην ίδια προθήκη βρίσκεται μια μαρμάρινη πυξίδα και ένα γυάλινο αγγείο, τα οποία οι δράστες δεν πείραξαν.

Θυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει τέτοιου είδους κλοπή. Μια ρωμαϊκή κεφαλή Απόλλωνα "εξαφανίστηκε", με περίεργο τρόπο από τις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και πολύ αργότερα βρέθηκε σε δημοπρασία. Πριν λίγα χρόνια, κεφαλάκι Σφίγγας αφαιρέθηκε δίχως διάρρηξη από το Μουσείο Ακρόπολης... Οι υπαίτιοι ακόμα δε βρέθηκαν...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ