Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Οθέλλος" των Ηθοποιών

"Εργο αφόρητα ρεαλιστικό", το χαρακτήρισε ο Κώστας Καζάκος,και αναφερόταν στον "Οθέλλο" του Σαίξπηρ,το έργο που διάλεξε να παρουσιάσει ο θίασος του "Οργανισμού Εταιρικών Θιάσων" του ΣΕΗ,για να γιορταστούν τα 80 χρόνια διαρκούς παρουσίας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Ως "Οθέλλος" αλλά και ως σκηνοθέτης του έργου, ο Κώστας Καζάκος (σε συνεργασία με τον Γερμανό σκηνοθέτη Μιχαήλ Ζάιμπελ) μίλησε για την "πανάρχαια ύβρι που αρθρώνεται σε αυτή την τραγωδία. Η τελειότητα, το πλήρες, είναι ύβρις. Και πρέπει να καταστρέφεται. Ο Οθέλλος και η Δυσδαιμόνα είναι η πλήρης ένωση. Ο Ιάγος είναι ο σκοτεινός άνθρωπος που καταστρέφει το τέλειο. Και ο Μαυριτανός πρέπει με τα ίδια του τα χέρια να ξεριζώσει την ευτυχία του, να πνίξει ό,τι αγαπούσε! Πρέπει να ξαναβρεί το φορτίο του! Να γίνει ένα τίποτα που πάντα ήταν".

Η σαιξπηρική τραγωδία γράφτηκε το 1604 και παρουσιάστηκε την ίδια χρονιά από το θίασο "Οι άνθρωποι του Βασιλιά", στα ανάκτορα. Κυριάρχησε στην παγκόσμια θεατρική σκηνή και θεωρείται, ανάμεσα στα άλλα έργα του Σαίξπηρ, ως η τραγωδία με την πιο συγκροτημένη και πυκνή δομή. Οπως τονίζει ο Κώστας Καζάκος "στον Σαίξπηρ όπως και στους Ελληνες τραγικούς, η δυστυχία διαδέχεται την ευτυχία, η ομόνοια απέχει ένα μόνο βήμα από τη διχόνοια με την πλοκή του μύθου να παραμένει ένοχα ακίνητη".

Τη μετάφραση του έργου έκαναν ο Οδυσσέας Νικάκης και η Ιάνη Κελαδεινού.Τα σκηνικά είναι του Ανδρέα Σαραντόπουλου,τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ,η μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου.Την κίνηση δίδαξε ο Συμεών Πάτροκλος και τις ξιφασκίες ο Γεννάδιος Πάτσης.Παίζουν: Κώστας Καζάκος (Οθέλλος), Μαριάνθη Σοντάκη(Δυσδαιμόνα), Τάκης Χρυσικάκος (Ιάγος), Κωνσταντίνος Καζάκος (Κάσσιος),Μπέττυ Βαλάση (Αιμιλία), Γιώργος Μούτσιος (Δόγης), Δημήτρης Καμπερίδης, Νίκος Μόσχοβος, Νίκος Κεφαλάς, Αντώνης Ραμπαούνης, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Νίκος Αναστασόπουλος, Γεννάδιος Πάτσης, Κώστας Πανουργιάς, Σταμάτης Τζελέπης, Μαριάννα Κάλμπαρη, Γιώργος Ευγενικός, Νίκος Τουρνάκης, Νέστωρ Κοψιδάς, Σεραφείμ Ιατρόπουλος. Το έργο παρουσιάζεται στις 2 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Μήλου,στις 4 Ιουλίου στο Θέατρο Λυκαβηττού (για το πρόγραμμα "Η Βουλή των Εφήβων"), αλλά η επίσημη πρεμιέρα θα δοθεί στο Λυκαβηττό στις 13 και 14 Ιουλίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ