Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καντάτα για την αρχαία Αθήνα

Ενα νέο έργο, μια καντάτα του Ναπολιτάνου Ντομένικο Τσιμαρόζα,αρχιμουσικού στην αυλή της Αικατερίνης της Μεγάλης, γραμμένη δύο αιώνες πριν - μάλλον για χάρη της μουσικόφιλης Αικατερίνης, η οποία αγαπώντας τη μουσική έγραφε και λιμπρέτα - προστίθεται στο παγκόσμιο μουσικό ρεπερτόριο. Τίτλος του έργου "Η κτίσις των Αθηνών" και θέμα του ο μύθος του Κέκροπα - του ιδρυτή της Αθήνας και πρώτου βασιλιά της Αττικής - και της γυναίκας του Αγλαύρου. Με αυτό το έργο, ερμηνευμένο από την "Καμεράτα",σε διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ,"εγκαινιάζεται" κι επίσημα αύριο (9 μμ), στο Ηρώδειο το νέο Ελληνικό Φεστιβάλ.

Πρόκειται για παγκόσμια πρώτη παρουσίαση αυτού του λησμονημένου έργου του Τσιμαρόζα, του οποίου ένα χειρόγραφο "ανακάλυψε" στην Πετρούπολη ο Ελληνας εκδότης - συλλέκτης μουσικών έργων στο Μιλάνο, Νίκος Βελισιώτης,ο οποίος κατέγραψε και επεξεργάστηκε την παρτιτούρα σε κομπιούτερ. Ο Αλ. Μυράτ, αποκτώντας το "προνόμιο" της πρώτης παρουσίασης, "διόρθωσε ορισμένα λάθη" και"εισηγούμενος" μια πρώτη ερμηνευτική "αναβίωση" του έργου επεξεργάστηκε ενορχηστρωτικά το στιλ του, στιλ που, ενώ θυμίζει Μότσαρτ και Ροσίνι, έχει τη φόρμα της καντάτας για τέσσερις φωνές, χορωδία και ορχήστρα. Τραγουδούν:Τζούλια Σουγλάκου, Μάτα Κατσούλη, Μίνα Πολυχρόνου, Λουσίλ Βινιόν.Συμμετέχει η Χορωδία "Φονς Μουζικάλις",υπό τη διεύθυνση του Κ. Κωσταντάρα.

"Καλοκαιρινού" ύφους το δεύτερο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει τη σουίτα του μπαλέτου των Μπιζέ - Σεντρίν "Κάρμεν".Από την περίφημη όπερα "Κάρμεν" του Μπιζέ, προέρχονται οι δύο σουίτες, στις οποίες βασίστηκε ο Ρώσος συνθέτης Ρ. Σεντρίν για να δημιουργήσει αργότερα τη σουίτα μπαλέτου "Κάρμεν" για έγχορδα και κρουστά. Στην εκτέλεση του έργου συμμετέχει το σύνολο κρουστών "Σείστρον" (Δ. Δεσύλλας, Δ. Μαρινάκης, Αλ. Χρηστίδης, Φ. Κόλλιας, Μιχ. Διακογιώργης).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ