Τρίτη 29 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Επιμονή στην ταξική "αποψίλωση" του Λυκείου
  • Παρά τη μεγάλη αποτυχία στις εξετάσεις, αρνείται την επανεξέταση μαθητών της Α' Λυκείου το Σεπτέμβρη
  • Κάλεσμα αντίστασης στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, απευθύνει η Αχτίδα Παιδείας της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται μπροστά στις ταξικές επιπτώσεις της "μεταρρύθμισης", που εκφράζονται και με το ποσοστό των μαθητών της Α Λυκείου που δεν προάγονται, επιμένει στην κατάργηση του θεσμού των μετεξεταστέων. Αυτό προέκυψε από τη χτεσινή προγραμματισμένη συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Ανθόπουλο.Κατά τη συνάντηση, το ΔΣ της Ομοσπονδίας έθεσε το ζήτημα που έχει προκύψει μετά την κατάργηση του θεσμού των μετεξεταστέων για μεγάλο ποσοστό μαθητών της Α Λυκείου, που μένουν στην ίδια τάξη, για να λάβει την απάντηση ότι το υπουργείο δεν προτίθεται να επαναφέρει το θεσμό, μένοντας πιστό στην πολιτική της εκδίωξης μεγάλης μερίδας μαθητών από το Λύκειο. Στο αίτημα για αυξήσεις στις αποζημιώσεις των καθηγητών που δουλεύουν ως επιτηρητές και διορθωτές, η απάντηση ήταν επίσης αρνητική, ενώ ο υφυπουργός Παιδείας δήλωσε - σύμφωνα με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ - ότι δε θα γίνουν διορισμοί καθηγητών τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης, όπως το είχε ζητήσει η ΟΛΜΕ.

Χτες, 12η μέρα των εξετάσεων, οι μαθητές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης εξετάστηκαν στο μάθημα "Κοινωνική και Πολιτική Οργάνωση στην Αρχαία Ελλάδα", της Θετικής Κατεύθυνσης στα Μαθηματικά και της Τεχνολογικής στη Φυσική. Οι μαθητές, πέρα από τα θέματα, είχαν να αντιμετωπίσουν και τη φανερή κόπωση που τους δημιούργησαν οι 11 μέρες εξετάσεων που προηγήθηκαν. Σήμερα, οι μαθητές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης εξετάζονται στα Αρχαία Ελληνικά και της Θετικής Κατεύθυνσης στη Χημεία.Οι εξετάσεις ολοκληρώνονται αύριο, Τετάρτη, με το μάθημα Λογοτεχνία. Την Πέμπτη 1 Ιούλη ξεκινούν οι γενικές εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους τελειόφοιτους της Γ Λυκείου. Ιδιαίτερη ανησυχία έχει δημιουργήσει στους γονείς και τους μαθητές της Γ Λυκείου το ότι δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα το ποσοστό εισαγωγής τους για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς μετά από αυτή την περίοδο καταργούνται οριστικά οι γενικές εξετάσεις και η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα γίνεται με το απολυτήριο του "ενιαίου" λυκείου.

"Αντισταθείτε"

Κάλεσμα αντίστασης απευθύνει η Αχτίδα Παιδείας της ΚΟΑ του ΚΚΕ για την κατάργηση των αντιδραστικών νόμων 2525/97 και 2640/98 για την παιδεία, για ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους και 15% του προϋπολογισμού για την παιδεία. Στην ανακοίνωση η Αχτίδα Παιδείας του ΚΚΕ τονίζει ότι "εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές συνθλίβονται καθημερινά από την αντιδραστική - αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές διώχνονται από το Λύκειο και τους αφαιρείται το δικαίωμα στη γνώση και τη μόρφωση. Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές στοιβάζονται στα υποβαθμισμένα ΤΕΕ, χωρίς βιβλία, χωρίς μέλλον και δικαιώματα. Οι εκπαιδευτικοί στον εκβιασμό και στην αβεβαιότητα, στο ρόλο του εκτελεστή των μαθητών με κατακεφαλήν αμοιβή".

Απαντώντας στο ποιοι είναι οι κερδισμένοι από αυτή την κατάσταση, η Αχτίδα Παιδείας απαντά: "Η πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ιδιώτες φροντιστηριάρχες και μεγαλοσχολάρχες".

"Ξεσηκωθείτε" καλεί η Αχτίδα Παιδείας: "Μην περιμένουμε να μετρήσουμε πρώτα τα θύματα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής τους. Μην τους αφήσουμε να προχωρήσουν σε ανάλογες "μεταρρυθμίσεις" σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Πανεπιστήμια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ