Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΟΙ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ
Από αύριο η επαναληπτική δοκιμασία

Αρχίζουν αύριο, Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη, οι επαναληπτικές εξετάσεις για τους μετεξεταστέους μαθητές της Β Λυκείου. Ο θεσμός των μετεξεταστέων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, ισχύει φέτος για τελευταία χρονιά και τον επανέφερε κάτω από την πίεση των μεγάλων μαθητικών αγώνων της περασμένης χρονιάς. Οι επαναληπτικές εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 17 Σεπτέμβρη.

Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δώσει ακόμα στη δημοσιότητα τον αριθμό και το ποσοστό των μετεξεταστέων της Β Λυκείου. Οπως προκύπτει όμως, η ταύτιση των προαγωγικών εξετάσεων της Β Λυκείου με τις επιλεκτικές εισαγωγικές εξετάσεις είχε ολέθρια αποτελέσματα για τους μαθητές και απέδειξε τον επιλεκτικό ρόλο του "ενιαίου" λυκείου. Σύμφωνα με στοιχεία από διάφορες περιοχές της χώρας και παλιότερες ανακοινώσεις του υπουργείου που αναφέρονταν στο 60% των σχολείων, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται τουλάχιστον στο 29%.

Με αφορμή τις εξετάσεις της Β Λυκείου, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση στο λύκειο, οι γονείς εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους καθώς επιβεβαιώνεται ο αντιεκπαιδευτικός χαρακτήρας της "μεταρρύθμισης", που σπρώχνει τα παιδιά των εργαζομένων στον Καιάδα των ΤΕΕ. Οπως μάλιστα διαφαίνεται ένα σημαντικό τμήμα μετεξεταστέων δε θα προσέλθει στις επαναληπτικές εξετάσεις. Με αφορμή τα παραπάνω, όπως διαπιστώνουν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, μία μερίδα γονιών που είχε σταθεί επιφυλακτικά απέναντι στις μαθητικές κινητοποιήσεις τώρα αλλάζει τη στάση του.

Προβληματισμό για το κατά πόσο θα λειτουργήσουν εύρυθμα τα σχολεία έχει δημιουργήσει και το γεγονός ότι στις 13 Σεπτέμβρη ξεκινούν και τα μαθήματα στα Λύκεια, ενώ θα είναι σε εξέλιξη οι επαναληπτικές εξετάσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο, μέχρι τις 26 Σεπτέμβρη θα διδαχθεί για τους μαθητές της Β και Γ τάξης του Ενιαίου Λυκείου η ύλη της προηγούμενης τάξης, η οποία δεν είχε ολοκληρωθεί ή η εμπέδωση της οποίας δεν είχε επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Η διδασκαλία της διδακτέας ύλης για κάθε τάξη θα ξεκινήσει από τις 27 Σεπτέμβρη.

Το πρόγραμμα των εξετάσεων

- Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη: Χημεία (Γενικής Παιδείας)

- Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη: Ιστορία (Γενικής Παιδείας)

- Σάββατο 4 Σεπτέμβρη: Φυσική (Γενικής Παιδείας)

- Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη: Μαθηματικά - Κλάδος Γεωμετρία (Γενικής Παιδείας)

- Τρίτη 7 Σεπτέμβρη: Αρχαία Ελληνικά (Γενικής Παιδείας)

- Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη: Μαθηματικά - Κλάδος Αλγεβρα (Γενικής Παιδείας)

- Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη: Νέα Ελληνικά - Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας)

- Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη: Βιολογία (Γενικής Παιδείας)

- Σάββατο 11 Σεπτέμβρη: Νέα Ελληνικά - Λογοτεχνία (Γενικής Παιδείας) - Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη: Θρησκευτικά (Γενικής Παιδείας)

- Τρίτη 14 Σεπτέμβρη: Εισαγωγή στο Δίκαιο και τους Πολιτικούς Θεσμούς (Γενικής Παιδείας)

- Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη: Αρχαία Ελληνικά (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Φυσική (Θετικής Κατεύθυνσης), Μαθηματικά (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης)

- Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη: Κοινωνική και Πολιτική Οργάνωση στην Αρχαία Ελλάδα (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Μαθηματικά (Θετικής Κατεύθυνσης), Φυσική (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης)

- Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη: Λατινικά (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Χημεία (Θετικής Κατεύθυνσης)

Οι μαθητές θα πρέπει να βρίσκονται στις αίθουσες εξετάσεων μέχρι τις 9 το πρωί, ενώ η εξέταση των μαθημάτων θα ξεκινά στις 9.30 το πρωί. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία θα ανοίξουν 13 Σεπτέμβρη και μέχρι τις 26 Σεπτέμβρη θα διδαχθεί για τους μαθητές της Β και Γ τάξης του Ενιαίου Λυκείου η ύλη της προηγούμενης τάξης, η οποία δεν είχε ολοκληρωθεί ή η εμπέδωση της οποίας δεν είχε επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Η διδασκαλία της διδακτέας ύλης για κάθε τάξη θα ξεκινήσει από τις 27 Σεπτέμβρη.

  • Στο τέλος αυτής της βδομάδας ή στις αρχές της επόμενης αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ των υποψηφίων των γενικών εξετάσεων.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ