Παρασκευή 25 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Συντάχτηκε με τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας

Παρέμβαση του βουλευτή - και νεοεκλεγμένου ευρωβουλευτή - του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, σχετικά με τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα κατά του γιουγκοσλαβικού λαού και τη "δίκη" Οτσαλάν, στο Στρασβούργο

Το Συμβούλιο της Ευρώπης λειτούργησε υποκριτικά και αντίθετα με τα συμφέροντα του λαού της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και του κουρδικού λαού και συντάχτηκε με τους εγκληματίες του ΝΑΤΟ και τους Τούρκους καταπιεστές των Κούρδων. Βρίσκεται μακριά από τα συμφέροντα των λαών και πρέπει ν' αλλάξει ριζικά την πολιτική του, για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με τις διακηρυγμένες αρχές του.

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για την Εκθεση Δράσης του Γραφείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου που γίνεται στο Στρασβούργο από 21 έως 25 Ιουνίου. Αναφερόμενος, ειδικότερα, στη στάση του Συμβουλίου υπέρ της εγκληματικής επέμβασης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και στη δίκη - παρωδία Οτσαλάν, ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού πρώτα ευχαρίστησε το προεδρείο "για τα ευγενικά σας λόγια σχετικά με την εκλογή μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", τόνισε στην παρέμβασή του:

"Θα ήθελα να σας κάνω γνωστή, για μια ακόμη φορά, την πεποίθηση που θα αποκομίσω από το Σώμα αυτό. Λυπάμαι που πρέπει να το επαναλάβω, αλλά αυτό το Σώμα, που θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο εξαιρετικά θετικό στα πλαίσια των διεθνών αρχών, του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της εθνικής κυριαρχίας των λαών, τελικά, σε πολλές περιπτώσεις, παίζει το ρόλο του νομιμοποιητή κατάφωρων παραβιάσεών τους. Θα ήθελα να σας δώσω συγκεκριμένα και όλως προσφάτως παραδείγματα για του λόγου το αληθές.

Κατ' αρχήν πρόκειται για τους βομβαρδισμούς κατά του Κοσσυφοπεδίου και γενικότερα της Γιουγκοσλαβίας που έκαναν τα 19 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, με πρόσχημα την δήθεν εθνοκάθαρση που εφάρμοζε η κυβέρνηση του κ. Μιλόσεβιτς. Το ξέρετε πολύ καλά, όσο και εγώ, ότι υπάρχουν ντοκουμέντα που προέρχονται από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας και που αντικρούουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Τα ίδια επίσης τονίζονται και στην Εκθεση της Επιτροπής Επαληθεύσεων της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ολα δείχνουν ότι δεν υπήρχε εθνοκάθαρση πριν τους βομβαρδισμούς και ότι τα κύματα των προσφύγων, η φυγή των κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου προκλήθηκε από τους βομβαρδισμούς".

Εθνοκάθαρση γίνεται σήμερα κατά των Σέρβων

"Αντίθετα, είναι γεγονός ότι υπάρχει σήμερα εθνοκάθαρση ενάντια στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, όπως έγινε και χτες ενάντια στους Σέρβους της Κροατίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ενάντια στους Κούρδους της ΝΑ Τουρκίας και ενάντια σε άλλες μειονότητες. Το Συμβούλιο της Ευρώπης είτε υποστήριξε αυτούς που εφάρμοσαν την εθνοκάθαρση, όπως Τουρκία, Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, είτε σιώπησε. Το ξέρετε πολύ καλά, όπως κι εγώ, ότι κατά τους δυόμισι μήνες των βομβαρδισμών, βομβαρδίστηκαν και σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου που επιχείρησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Και μετά από όλα αυτά έρχονται πολλοί εδώ να μας μιλήσουν για τον "μεγάλο εγκληματία" Μιλόσεβιτς!

Δε θα γίνω απολογητής της πολιτικής του κ. Μιλόσεβιτς, ενός εκλεγμένου Προέδρου. Αλλά θα ήθελα να σας ρωτήσω τι κάνετε με το δικαίωμα του κάθε λαού να ρυθμίζει ο ίδιος τις εσωτερικές του υποθέσεις, να εκλέγει και να αλλάζει την κυβέρνησή του; Και αν ακόμη συμφωνούσα με τους περισσότερους από σας, για να χαρακτηρίσω τον κ. Μιλόσεβιτς τύραννο και δικτάτορα, πείτε μου στο όνομα ποιας λογικής για να τιμωρήσουμε αυτόν τον δικτάτορα, καταπιεστή ενός λαού, έχουμε το δικαίωμα να σκοτώνουμε αυτόν το λαό, να σκοτώνουμε τους καταπιεζόμενους - θύματα αυτού του τυράννου; Ούτε ο Χίτλερ δεν τόλμησε να αναπτύξει τέτοια λογική!

Επιβλήθηκε στη Γιουγκοσλαβία μια συμφωνία, σ' αυτή τη χώρα της οποίας ο ηρωικός λαός αντιστάθηκε επί δυόμισι μήνες. Αυτή η συμφωνία είναι λεόντεια, υπογράφτηκε με το πιστόλι στον κρόταφο. Είναι αντίθετη με τα συμφέροντα μιας ανεξάρτητης χώρας ισότιμου μέλους του ΟΗΕ. Ποια είναι, πράγματι, η σημερινή κατάσταση; Οι δυνάμεις, δήθεν ειρηνευτικές, του ΝΑΤΟ είναι στην πραγματικότητα επιθετικές δυνάμεις κατοχής και οι τρομοκρατικές δυνάμεις του UCK, αυτοί οι μισθοφόροι επαγγελματίες εγκληματίες, είναι πάντα εντελώς ανεξέλεγκτοι. Ποιος θα σταματήσει τη δραστηριότητά τους; Γίνεται λόγος σήμερα να τους αφαιρεθεί μόνο ο βαρύς οπλισμός, αφήνοντάς τους τον "ελαφρύ". Ετσι, σήμερα, το Κοσσυφοπέδιο κατέχεται, ελέγχεται από τον UCK, ενάντια στη θέληση των Σέρβων και Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

Λυπάμαι, πραγματικά, διαπιστώνοντας ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης αρνήθηκε να παίξει το ρόλο που θα ταίριαζε στις διακηρύξεις του. Αντίθετα, ζήτησε επιπλέον, πριν ακόμα αρχίσουν οι βομβαρδισμοί, τη στρατιωτική επέμβαση και όταν άρχισαν τους υποστήριξε και ζήτησε τη συνέχισή τους προς δόξαν των πολιτικών της "Κεντροαριστεράς" ή των Σοσιαλδημοκρατών που έπαιξαν ένα ρόλο πρωταγωνιστικό σ' αυτήν την απάνθρωπη και βάρβαρη επίθεση".

Η δίκη Οτσαλάν και η υποκρισία του Συμβουλίου

"Στη συνέχεια θα αναφερθώ στη δίκη Οτσαλάν. Οπως ξέρετε ασχολούμαι εδώ και πολύ καιρό με το κουρδικό ζήτημα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε, είτε το θέλουμε είτε όχι, ότι ο Οτσαλάν είναι ο ηγέτης ενός σημαντικού τμήματος του κουρδικού λαού της Τουρκίας. Είναι ένας πολιτικός ηγέτης. Δεν είναι αλήθεια ότι είναι υπεύθυνος, όπως ειπώθηκε και σήμερα, για τη σφαγή 30.000 ατόμων. Είναι αλήθεια ότι το ΡΚΚ πήρε τα όπλα στην Τουρκία. Είναι όμως αλήθεια επίσης ότι η καταπίεση του κουρδικού λαού έσπρωξε ορισμένους Κούρδους να πάρουν τα όπλα. Και δεν είναι η πρώτη περίπτωση λαού που για την ελευθερία του παίρνει τα όπλα.

Πολλές φορές, εξάλλου, το ΡΚΚ τήρησε μονόπλευρα κατάπαυση πυρός που ξεπέρασε και τον ένα χρόνο, ζητώντας μάταια από τις Τουρκικές Αρχές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρεθεί πολιτική λύση στο ζήτημα. Το Συμβούλιο της Ευρώπης όμως δεν υποστήριξε αυτή την πρωτοβουλία. Η δίκη, όπως διεξάγεται, δεν είναι σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες και τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εκανα τα πάντα, για να παραβρεθώ στη δίκη, αλλά οι Τουρκικές Αρχές με διέγραψαν από τον περιορισμένο κατάλογο του Συμβουλίου της Ευρώπης, με διάφορα προσχήματα, όπως ότι δεν υπήρχε στην αίθουσα των 132 θέσεων χώρος για μένα δίπλα στον κ. SWIMMER (σ. σ. συντηρητικός Αυστριακός βουλευτής) και τον διερμηνέα του. Προσπάθησα όσο μπορούσα, αλλά δεν εισακούστηκα. Ημουν σε συνεχή επαφή με τον κ. Ακτσαλί, όμως μάταια. Μάταιες απέβησαν και οι προσπάθειές μου να έρθω σε επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, όμως, δεν άσκησε ουσιαστική πίεση.

Ετσι, οι Τουρκικές Αρχές κοσκίνισαν επιμελώς τους παρόντες στη δίκη. Επιπλέον, η Τουρκία, ταπεινώνοντας το Συμβούλιο της Ευρώπης, δε δέχτηκε τους εκπροσώπους του ως διεθνείς παρατηρητές, με το πρόσχημα ότι ο τουρκικός νόμος δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Τι σημαίνει όμως αυτό; Το Συμβούλιο της Ευρώπης στέλνει ή δε στέλνει εκπροσώπους του ως διεθνείς παρατηρητές; Εάν ο τουρκικός νόμος δεν το επιτρέπει ή δεν το προβλέπει, να τον αλλάξει η Τουρκία, σύμφωνα με τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αντί όλων αυτών ήρθε σήμερα ο εισηγητής να πλέξει, ούτε λίγο ούτε πολύ, το εγκώμιο του σημερινού καθεστώτος στην Τουρκία.

Λυπάμαι, αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο θα εξασφαλίσετε το ήδη βαριά τραυματισμένο κύρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εάν θέλετε να βλέπουν οι λαοί στο πρόσωπο του Συμβουλίου της Ευρώπης τον υπερασπιστή των δικαιωμάτων του ανθρώπου, πιστό στις διακηρυγμένες αρχές του, πρέπει να αλλάξει ριζικά η πολιτική του".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προωθούν την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου...(2004-04-14 00:00:00.0)
Εμμονή στην άρνηση της υπόστασης του κουρδικού λαού(1999-07-06 00:00:00.0)
Είμαστε εδώ γιατί είμαστε άνθρωποι(1999-05-30 00:00:00.0)
Υποπτη και καθοδηγημένη υστερία περί τρομοκρατίας(1999-03-14 00:00:00.0)
Καταργούν και τους Κούρδους!(1999-03-13 00:00:00.0)
"Εξαφάνισαν" και την κουρδική μειονότητα στην Τουρκία!(1999-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ