Παρασκευή 25 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αδικο, καταπιεστικό και σε βάρος των λαών το νέο διεθνές δίκαιο

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τη συνάντηση με τον υπ. Εξωτερικών

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου,η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

"Οπως είναι γνωστό εμείς έχουμε ουσιαστικές διαφορές με την πολιτική της κυβέρνησης, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εκφράζουμε τη γνώμη μας και να ανταλλάσσουμε τις απόψεις μας σε διμερείς συναντήσεις.

Αυτό που απασχολεί εμάς, και άλλη μια φορά το εκφράσαμε στον υπουργό Εξωτερικών, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση σε συνέχεια αν θέλετε της συμμετοχής της στον πόλεμο, παίρνει μέρος σε μια προσπάθεια που κάνει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία, ήδη έχουν μετατρέψει το Κόσσοβο σεδιεθνές ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο. Βλέπουμε να συνεχίζεται η προσπάθεια, ιδιαίτερα από τις κατοχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για μια νομότυπη ας το πούμε και δήθεν ειρηνική ανατροπή της κυβέρνησης του Μιλόσεβιτς. Δημιουργείται ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα που δεν αφορά πια μόνο τη Γιουγκοσλαβία, αλλά την επεξεργασία ενός νέου εξαιρετικά άδικου και καταπιεστικού διεθνούς δικαίου, που σήμερα στρέφεται κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας, αύριο κατά του λαού της Ελλάδας, κατά του λαού της Αλβανίας, κατά του λαού της Ρουμανίας και πάει λέγοντας.

Εμείς, όχι μόνο δε συμμεριζόμαστε ότι έχουμε μια ειρηνευτική διαδικασία στη Γιουγκοσλαβία, αλλά ανησυχούμε διπλά. Ο πόλεμος είναι κραυγαλέος, ανοίγει τα μάτια, αλλά καμιά φορά η δήθεν ειρηνευτική διαδικασία μπορεί να κλείσει τα μάτια των λαών που δεν πρέπει να κλείσουν.

Γίνεται πάρα πολλή συζήτηση για τη συνεργασία ανάμεσα σε χώρες, ή ανάμεσα σε υπηρεσίες, στα θέματα της τρομοκρατίας. Τελευταία οι ΗΠΑ εμφανίζονται πάρα πολύ ευαίσθητες για το αν στην Ελλάδα στηρίζεται ή όχι η τρομοκρατία. Εμείς απαντούμε ότι δε δίνουμε κανένα δικαίωμα, τουλάχιστον στις ΗΠΑ και σε καμιά άλλη δύναμη η οποία οργανώνει τρομοκρατικές επεμβάσεις, να επικρίνουν, να κρίνουν μάλλον, αν στο εσωτερικό της Ελλάδας υπάρχει ή όχι τρομοκρατία, πολύ περισσότερο που ο όρος τρομοκρατία έχει πολιτικό περιεχόμενο. Δεν έχει καμία σχέση με την κοινωνική εγκληματικότητα, που όλοι οφείλουμε να την καταδικάσουμε και να υποστηρίξουμε να υπάρχουν πέρα από τα μέτρα πρόληψης και μέτρα καταστολής. Θεωρούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να υπογράψει και την πιο αθώα τυπικά συμφωνία χτυπήματος της τρομοκρατίας, διότι έχει πολιτικούς στόχους, σχετίζεται με το λαϊκό κίνημα. Υπάρχουν άλλοι τρόποι να χτυπηθεί το οργανωμένο δίκτυο του εγκλήματος ή οι παραφυάδες του.

Τέλος, για το Κυπριακό τίθεται ένα ζήτημα. Με ποιο δικαίωμα η "Λέσχη των επτά", και ο προνομιακός βοηθός της η Ρωσία, μπορούν να έχουν μια αντζέντα που να ασχολούνται με τα πάντα; Από το τι γίνεται στο βόρειο έως και στο νότιο πόλο; Ετσι και με το Κυπριακό. Υπάρχουν αποφάσεις του ΟΗΕ, οι οποίες αποτελούν βάση για την επίλυση του Κυπριακού. Είναι εντελώς τεχνητό το θέμα ανάθεσης στον Κόφι Ανάν να οργανώσει το διάλογο ανάμεσα στον Ντενκτάς και στον Κληρίδη. Πολύ φοβόμαστε ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι για μια επίσημη πια νομιμοποίηση ενός διπλού κράτους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ