Κυριακή 20 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Παπαντωνίου τραγουδά "Νόρμα"

Η "Νόρμα",η σπάνια και η εξαιρετική. Η Νόρμα η αρχιέρεια, που έχει δικαίωμα να κηρύσσει τον πόλεμο ή την ειρήνη, η Νόρμα η ερωτική και η εκδικητική, εμφανίζεται σήμερα στις 00.15 στη ΝΕΤ. Πρόκειται για τη μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της ρομαντικής όπερας του Βιτσέντσο Μπελίνι,η οποία δόθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 30 του Μάη, με την ερμηνεία της Βάσως Παπαντωνίου πλαισιούμενη από τον τενόρο Κάρλο Βέντρε, τη μέτζο σοπράνο Πατρίτσια Σπένσε, τον μπάσο Ντονάτο Στέφανο, τη σοπράνο Μήδεια Ιασωνίδου και τον μπάσο Δημήτρη Ναλπάντη. Η όπερα παρουσιάστηκε υπό μορφή κοντσέρτου από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την οποία διευθύνει ο αρχιμουσικός Στέφανο Ραντζάνι. Τη χορωδία διευθύνει ο Αντώνης Κοντογεωργίου, ενώ την ευθύνη της παράστασης είχε το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Η πρώτη παράσταση της Νόρμας είχε δοθεί στο Μιλάνο το 1831.

Να πούμε δυο λόγια για την υπόθεση. Ο Ορβέζο, αρχηγός των δρυϊδών αναγγέλλει ότι θα κόψει το ιερό γκι κηρύσσοντας έτσι τον πόλεμο ενάντια στους Ρωμαίους εισβολείς. Η Νόρμα, που έχει προδώσει τον ιερό της όρκο και έχει παντρευτεί στα κρυφά τον Ρωμαίο ανθύπατο Πολιόνε, με τον οποίον έχει αποκτήσει και δυο παιδιά, προσεύχεται και επικαλείται τη βοήθεια της θεάς Σελήνης για να επικρατήσει η ειρήνη. Αυτή, είναι και η υπέροχη άρια που κανείς ποτέ δεν μπορεί να ξεχάσει, είναι η μοναδική "Casta diva", που ανεβάζει το θεατή στα ουράνια και στη σελήνη. Ομως, ο Πολιόνε είναι άπιστος και άστατος. Ερωτοτροπεί μια άλλη ιέρεια την Αντάλτζιζα, φυσικά κρυφά από τη Νόρμα, και ζητά στη νέα του φίλη να τα εγκαταλείψει όλα και να πάει μαζί του στη Ρώμη. Η νέα εξομολογείται τα πάντα στη Νόρμα, εκτός από το όνομα του εραστή της, και εκείνη με τη σειρά της, συμπονά τη νέα γυναίκα που έχει αμαρτήσει όπως η ίδια και της υπόσχεται να τη βοηθήσει. Μα να, που τίποτε δε μένει κρυφό και μαθαίνει ότι ο εραστής δεν είναι άλλος από το δικό της άνδρα, τον Πολιόνε. Η Νόρμα, αποφασίζει να σκοτώσει τα παιδιά της για να εκδικηθεί τον άπιστο πατέρα τους, αλλά δεν είναι Μήδεια, δεν έχει τόσο πάθος, δεν έχει τόσο σθένος. Είναι μια Μήδεια σε μικρογραφία, γιατί δεν την "έπλασε" αρχαίος Ελληνας τραγικός, αλλά ένας Ιταλός λιμπρετίστας, ονόματι, Ρομάνι.

Ο Βιτσέντσο Μπελίνι,που γεννήθηκε στα 1801 και πέθανε στα 1835, θωρείται σαν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της όπερας του 19ου αι. και είναι εκείνος που έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη φωνητική δεξιοτεχνία, το γνωστό ως "Bel canto". Οι πρώτοι του δάσκαλοι ήταν ο πατέρας του και ο παππούς του, μουσικοί και οι δυο στην Κατάνη της Σικελίας. Σπούδασε στο Ωδείο San Sebastiano της Νάπολης και το 1825 ανέβασε μαζί με άλλους συμφοιτητές του την πρώτη από τις δέκα όπερές του, "Αντελσον και Σαλβίνι". Η παράσταση αυτή στάθηκε αφορμή να διακριθεί ο συνθέτης και να του ανατεθεί η συγγραφή δυο λυρικών έργων. Το πρώτο ήταν το "Μπιάνκα και Φερνάντο",που ανέβηκε στο θέατρο Σαν Κάρλο της Νάπολης και το δεύτερο "Ο πειρατής",που θριάμβευσε στη Σκάλα του Μιλάνου.

Ο συνθέτης όταν έγραψε τη Νόρμα, τη Νόρμα που θυσιάστηκε για τον έρωτά της, έγινε αμέσως το ίνδαλμα των κυριών της ιταλικής κοινωνίας, ο ιδανικός ρομαντικός καλλιτέχνης - εραστής, ένα είδος βυρώνειου ήρωα που πορεύεται προς το θάνατο υποφέροντας από τα δεινά της εποχής του. Ομως στις αρχές του 20ού αιώνα οι απαιτητικοί ειδήμονες περιφρόνησαν το συνθέτη και το έργο του και μονάχα κατά τη δεκαετία του 1950, ο Μπελίνι έγινε και πάλι αγαπητός, σπάνιος και εξαιρετικός. Κι αυτό οφείλεται σε τρεις μεγάλες γυναικείες μορφές, σε τρεις κορυφαίες ερμηνεύτριες που έδωσαν άλλη πνοή, άλλη διάσταση και υπόσταση στη Νόρμα. Αναφερόμαστε στην Τζόαν Σάδερλαντ, στην Τζουλιέτα Σιμονέτι και στην Μαρία Κάλλας.Κυρίως σ' αυτή τη μεγάλη Ελληνίδα που δυνάμωσε τη Νόρμα κι έκανε μια Νόρμα παθιασμένη, ερωτευμένη, πληγωμένη αλλά χωρίς μελοδραματισμούς, μια Νόρμα ανθρώπινη, κτητική, παθητική, που τελικά προτιμά να θυσιαστεί παρά να θυσιάσει. Οχι μόνον για τον έρωτα, αλλά και για την τιμή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ