Σε επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας προχωρά η κυβέρνηση Σημίτη απέναντι στις πολύτεκνες οικογένειες, καθώς αρνείται να δεχτεί και τις αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας, που δικαίωσε πολύτεκνη μητέρα με οχτώ παιδιά και αποφάνθηκε ότι είναι αντισυνταγματικοί οι οικονομικοί περιορισμοί που τίθενται απ' το νόμο, που ψήφισαν οι εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ για τη χορήγηση του επιδόματος πολύτεκνης μητέρας. Ετσι το κράτος έκανε προσφυγή κατά της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας και το θέμα θα κριθεί τελεσίδικα στο Εφετείο.
Η ιστορία, εν συντομία, έχει ως εξής: Με το νόμο 1892/1990 ορίστηκε ότι στη μητέρα που θεωρείται πολύτεκνη θα καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα ίσο με ενάμιση ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ), πολλαπλασιαζόμενο επί τον αριθμό των άγαμων μέχρι ηλικίας 25 ετών παιδιών της.
Ηρθε όμως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και άλλαξε το νόμο ως εξής: Στην πολύτεκνη μητέρα καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα 10.000 δραχμών για κάθε άγαμο παιδί μέχρι την ηλικία των 23 χρόνων. Το συνολικό επίδομα δεν μπορεί να υπολείπεται μηνιαίως των 23.000 δραχμών και καταβάλλεται στη μητέρα που το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 8 εκατομ. δραχμές. Για κάθε παιδί πέραν του τετάρτου το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα προσαυξάνεται κατά 500.000 δραχμές.
Μια μάνα οχτώ παιδιών απ' την Ηλιούπολη προσέφυγε εναντίον του ΟΓΑ, ο οποίος εφαρμόζει το νόμο του κράτους. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με την 59/99 απόφασή του αποφάνθηκε ότι "από λόγους γενικότερου δημόσιου ενδιαφέροντος για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος... δε δύναται να θεωρηθεί ο απλός περιορισμός των κρατικών δαπανών συνταγματικά ανεκτός αποχρών λόγος για την κατάργηση ή τον περιορισμό της παρεχόμενης στις πολύτεκνες οικογένειες κρατικής φροντίδας".
Εναντίον αυτής της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας προσέφυγε ο ΟΓΑ στις 12 Μάρτη 1999 και θα συζητηθεί στο Εφετείο τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.