Κυριακή 6 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΝΟΣΤΗΛΟ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Με τον Δ. Μητροπάνο

Τον Δημήτρη Μητροπάνο φιλοξενεί ο Θόδωρος Ρουσόπουλος στην εκπομπή "7+7". Ο γνωστός τραγουδιστής, με τη βαθιά λαϊκή φωνή, γεννήθηκε στα Τρίκαλα και έζησε εκεί μέχρι τα 16 του χρόνια. Πολύ νωρίς, το 1964, θα ξεκινήσει την καλλιτεχνική του πορεία δίπλα στον Γιώργο Ζαμπέτα, που στάθηκε κοντά του και τον στήριξε στα πρώτα του βήματα. Σημαντική χρόνια για τον Δ. Μητροπάνο ήταν το 1966 που συνεργάστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη σε συναυλίες στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ερμηνεύοντας τη "Ρωμιοσύνη" και το "Αξιον εστί". Ενα χρόνο αργότερα θα ηχογραφήσει τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών με δύο τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα. Ο δεύτερος σημαντικός σταθμός στην πορεία του είναι το 1972, η χρονιά που κυκλοφορεί ο "Αγιος Φεβρουάριος", σε μουσική Δήμου Μούτση και στίχους Μάνου Ελευθερίου. Αμέσως μετά έρχονται "Ο δρόμος για τα Κύθηρα" και τα "Συναξάρια". Στη διάρκεια της πορείας του πολλά τραγούδια θα γίνουν μεγάλες λαϊκές επιτυχίες. Τελευταία συνεργάστηκε με τον Θάνο Μικρούτσικο "Στου αιώνα την παράγκα". Ο Δημήτρης Μητροπάνος μιλάει στον Θόδωρο Ρουσόπουλο για τα παιδικά του χρόνια, για την καλλιτεχνική του πορεία, τη συνεργασία του με μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, για τους στόχους του και για τη νέα δισκογραφική του δουλιά. (Κυριακή MEGA, 14.20)

Στο "χώρο" του καφενείου

Στο καφενείο εστιάζεται ο φακός της σειράς ντοκιμαντέρ "Κλειστοί χώροι", μιας σειράς που επιχειρεί να διεισδύσει σε "κλειστούς" χώρους όχι μόνο με τη στενή έννοια, αλλά και τη μεταφορική. Το καφενείο είναι ένας χώρος που για τις περισσότερες περιοχές είναι ο μικρόκοσμος της κοινωνίας. Το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε σ' ένα από τα παλιά καφενεία της Αθήνας, στην οδό Κεραμεικού στο Μεταξουργείο, παρουσιάζει πορτρέτα διαφορετικών ανθρώπων που συχνάζουν εκεί. Εκτός από τους παλιούς κατοίκους του Κεραμεικού, στο μικρόκοσμο του καφενείου καθημερινά θαμώνες είναι επίσης Ρουμάνοι, Τσιγγάνοι μουσικοί κ.ά. Ανθρωποι διαφορετικοί που συνυπάρχουν ο καθένας με το δικό του τρόπο. Η σκηνοθεσία της σειράς είναι της Εύας Στεφανή και επιστημονικός σύμβουλος είναι ο Νίκος Ζωιόπουλος. (Τετάρτη ΝΕΤ, 23.30)

Αφιέρωμα στον Ρ. Φεραίο

Ενα ωριαίο αφιέρωμα στην ημέρα μνήμης θανάτου του Ρήγα Φεραίου θα μεταδώσει η ΝΕΤ. Ο Ρήγας Βελεστινλής στραγγαλίστηκε από τους Τούρκους φρουρούς στις 12 Ιούνη του 1798 σε κάποιο από τα υγρά κελιά του φρουρίου του Βελιγραδίου, μαζί με άλλους επτά συντρόφους του. Στο αφιέρωμα για τον Ρήγα Φεραίο μιλούν η καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αικατερίνη Κουμαριανού, ο ιστορικός Βασίλης Παναγιωτόπουλος, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Μαντούβαλου, ο συγγραφέας Γιώργος Γιάνναρης και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου Λία Μπραντ - Κιζακώφ. Η επιμέλεια είναι των Πάνου Κυπαρίσση και Κώστα Χριστοφιλόπουλου. (Σάββατο ΝΕΤ, 14.00)


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ