Παρασκευή 4 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Από τη βομβαρδισμένη "λευκή" πόλη

Γεννημένος "στην όχθη ενός από τους τέσσερις ποταμούς του Παραδείσου", ο Μίλοραντ Πάβιτς θεωρείται ο γνωστότερος σύγχρονος Σέρβος συγγραφέας. Το κοινό της χώρας μας έχει την ευκαιρία μιας ακόμη "συνάντησης" με το λόγο του μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματός του "Καπέλο από δέρμα ψαριού",που κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις "Καστανιώτη", σε μετάφραση της Ζώγιας Μαυροειδή."Ισως όλοι θα έπρεπε να προσευχηθούμε για την ειρήνη στη Γιουγκοσλαβία, στην Ευρώπη, στον κόσμο", είπε ο συγγραφέας στη διάρκεια της χτεσινής παρουσίασης του βιβλίου, στη Στοά του Βιβλίου, σημειώνοντας πως "ίσως ο 21ος αιώνας ν' άρχισε νωρίτερα, στις 24 Μαρτίου, όταν ξεκίνησε ο βομβαρδισμός του Βελιγραδίου". Η "λευκή πόλη", σύμφωνα με την ονομασία της, που "είναι πλέον πόλη, που υπήρξε" (Μπίογκραντ).

"Πάντοτε υπήρξαν ερωτηματικά, είπε ο Μ. Πάβιτς, για το εάν η λογοτεχνία μπορούσε να βοηθήσει σε καταστάσεις, όπως αυτή που ζουν τα Βαλκάνια. Δεν ξέρω τι να απαντήσω, όμως είναι γεγονός ότι στον κόσμο υπάρχουν περισσότεροι αναγνώστες, απ' ό,τι στρατιώτες. Αν δεν ήταν έτσι αυτός ο κόσμος, δε θα υπήρχε περίσσευμα ομορφιάς".

Ο συγγραφέας ανέφερε ακόμη ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει η πρόσφατη συλλογή διηγημάτων του "Γυάλινο Σαλιγκάρι", που αναφέρεται στους βομβαρδισμούς και δημοσίευσε στο Ιντερνετ. Βομβαρδισμούς, που οι Σέρβοι αντιμετωπίζουν σθεναρά και μέσα από την Τέχνη. Παράδειγμα, το βιβλίο του Μ. Πάβιτς "Κουτί για γράψιμο", που εκδόθηκε και παρουσιάστηκε στο Βελιγράδι εν μέσω βομβαρδισμών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ