- Τι χαρακτηρίζει τις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ);
- Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών για τα όργανα του ΙΣΑ - και για τους αντιπροσώπους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) - είναι ότι έπεσαν οι μάσκες όλων εκείνων που διαμορφώνουν τη γενικότερη πολιτική κατάσταση - δηλαδή την αποκρουστική Νέα Τάξη Πραγμάτων - κομμάτι της οποίας είναι και η πολιτική υγείας.
Ετσι αποκαλύφθηκε το απαίσιο πρόσωπο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιβάλλουν απροκάλυπτα στη χώρα μας τη Νέα Τάξη και η ελληνική κυβέρνηση την εφαρμόζει.
- Ποια είναι η σχέση της Νέας Τάξης Πραγμάτων με την υγεία και τους γιατρούς;
- Η νεοσυντηρητική πολιτική στην υγεία διαμορφώνεται από τις πολυεθνικές στο χώρο της Υγείας, το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα και τα διαπλεκόμενα, με βάση τις δικές τους επιλογές και συμφέροντα.
Το σύστημα Υγείας οικοδομείται με βάση το νόμο της αγοράς και έτσι βαθμιαία χάνει τον κοινωνικό του χαρακτήρα. Η κρίση και η διαφθορά είναι αποτελέσματα κύρια αυτής της πολιτικής. Ο ρόλος του γιατρού ως βασικού παράγοντα διαμόρφωσης πολιτικής υγείας εκμηδενίζεται. Η άσκηση της Ιατρικής με βάση τις αρχές του Ιπποκράτη, τη δεοντολογία και την ανεξαρτησία του γιατρού είναι σχεδόν απαγορευτική.
Ο βρώμικος πόλεμος που γίνεται στη γειτονιά μας, οι βάρβαροι βομβαρδισμοί σκοτώνουν χιλιάδες αμάχους, πλήττουν πλέον πόλεις, παραγωγικές μονάδες, νοσοκομεία, άμαχο πληθυσμό, παιδιά, εγκύους και αρρώστους. Δημιουργούν χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και ανάπηρους. Προκαλούν ανεπανόρθωτες ζημιές στο οικοσύστημα και απειλούν με τις τοξικές και καρκινογόνες ουσίες την υγεία ολόκληρων λαών, ακόμα και για πολλά χρόνια μετά.
- Ποια είναι η ευθύνη της απερχόμενων διοικήσεων του ΙΣΑ και του ΠΙΣ στη λειτουργία των Συλλόγων;
- Η ΔΗΚΙ είχε την απόλυτη πλειοψηφία στις διοικήσεις των κορυφαίων συλλόγων. Οι ευθύνες για τη λειτουργία των συλλόγων είναι τεράστιες, καθώς αρνήθηκαν να στηριχτούν στους χιλιάδες γιατρούς και ιδιαίτερα τους νέους που αναζητούσαν νέους δρόμους, που απαιτούσαν συλλόγους προοδευτικούς και διεκδικητικούς. Ετσι συνέβαλαν στο βάθεμα της νεοσυντηρητικής πολιτικής υγείας στην Ελλάδα και στην ΕΕ, όπου ο ΠΙΣ για δύο χρόνια είχε την προεδρία.
- Και οι άλλες παρατάξεις;
- Η ΠΑΣΚ Γιατρών, οι λεγόμενοι "Νέοι γιατροί", και η "Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών", που ζητούν και φέτος την ψήφο των γιατρών, συνέκλιναν και συμφωνούσαν στις βασικές επιλογές, όπως φαίνεται και απ' τις ομοφωνίες που έχουν καταγραφεί στα πρακτικά του Διοικητικού Συλλόγου.
- Ποιος ήταν ο ρόλος της ΔΠΚ-Γ;
- Η ΔΠΚ-Γ αντιπάλεψε και συγκρούστηκε με την εφαρμοζόμενη πολιτική υγείας και όλους όσοι την υποστηρίζουν, πολιτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, πολυεθνικές, επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας κλπ. Πρωτοστατήσαμε στους αγώνες, βρεθήκαμε δίπλα στους συναδέλφους και στα προβλήματά τους, στους φοιτητές, αλλά και στα προβλήματα της υγείας των εργαζομένων. Υπερασπιστήκαμε το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της υγείας. Θέσαμε το θέμα του πολέμου και του ρόλου του ΙΣΑ και του ΠΙΣ.
Αν και τις περισσότερες φορές μειοψηφούσαμε, πιστεύουμε ότι η ιδεολογική διαφοροποίησή μας, η αγωνιστική αντίληψη και η στάση μας επηρέασαν καταστάσεις και συνειδήσεις, μέσα αλλά και έξω από το ΔΣ.
Στις εκλογές παρουσιάζουμε ένα ώριμο, τολμηρό, διεκδικητικό πρόγραμμα που δίνει διέξοδο στα οξυμένα προβλήματα της πλειοψηφίας των γιατρών και της υγείας των εργαζομένων. Δε σκορπίζουμε αυταπάτες ότι μόνοι μας μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα, αλλά καλούμε σε αγωνιστική συστράτευση και αντίσταση τους γιατρούς.
Τέλος, κριτήριο ψήφου πρέπει να αποτελέσει και η στάση των παρατάξεων απέναντι στον πόλεμο.
Γ.