Τετάρτη 12 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Στόχος επιδρομών και πάλι η Μοσούλη

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν ιρακινά αντιαεροπορικά ραντάρ στη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο βόρειο Ιράκ, επικαλούμενα τη γνωστή, πλέον, σε όλους δικαιολογία περί "εγκλωβισμού" τους και "ανάγκης αυτοπροστασίας τους από την ιρακινή επιθετικότητα".

Οι νέες επιδρομές έγιναν με βόμβες κατευθυνόμενες με λέιζερ από αμερικανικά "F-16" λίγα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μοσούλης, η οποία είχε βρεθεί στο στόχαστρο των αμερικανικών μαχητικών και τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τη λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, όλα τα αμερικανικά αεροσκάφη επέστρεψαν σώα στη βάση τους και δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για την εξακρίβωση της επιτυχίας ή όχι των επιδρομών. Εντούτοις, στην ανακοίνωση δεν υπάρχει καμία αναφορά στις καταγγελίες της Βαγδάτης, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ότι υπάρχει ένας νεκρός και τραυματίες ανάμεσα στους αμάχους από τις επιδρομές στη Μοσούλη.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οι διαβουλεύσεις για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης που θα έχει στόχο την επανάληψη των επιθεωρήσεων στο ιρακινό οπλοστάσιο. Η Ρωσία, υποστηριζόμενη από την Κίνα και τη Γαλλία, κυκλοφόρησε σχέδιο απόφασης, στο οποίο προτείνει την ολική άρση του πετρελαϊκού εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ, που θα συνοδευτεί από την άμεση επανέναρξη των επιθεωρήσεων. Ομως, απίθανο θεωρείται το ενδεχόμενο να υπάρξει η οποιαδήποτε εξέλιξη και με αυτό το σχέδιο απόφασης, καθώς οι ΗΠΑ και η Βρετανία επιμένουν στην παράταση των οικονομικών κυρώσεων, ενώ η Βαγδάτη, από την πλευρά της, διατείνεται ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί επανέναρξη των ελέγχων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ