Τετάρτη 12 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Λίγο πριν την κατάρρευση

ΣΚΟΠΙΑ.-

Η οικονομία έχει ήδη δείξει πολλά δείγματα κατάρρευσης, οι άνεργοι πληθύνονται, η Δύση εξακολουθεί να υπόσχεται χωρίς να στέλνει ούτε κέρμα και τα επεισόδια που πυροδοτούν εντάσεις εξακολουθούν να προκαλούν ανείπωτες ανησυχίες.

Τη Δευτέρα ακόμα ένα επεισόδιο καταγράφηκε στον καταυλισμό Στένκοβατς, όπου συνελήφθη ένας πρόσφυγας που έφυγε από τον καταυλισμό και ακολούθησε διαδήλωση 4.000 ατόμων με συνθήματα υπέρ του ΝΑΤΟ και του UCK και και κατά της αστυνομίας της ΠΓΔΜ. Χθες μερικές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος, ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι δήλωσε ότι τέτοια επεισόδια αναμένεται να αυξηθούν, καθώς "μεγαλώνει η ένταση και ο εκνευρισμός των προσφύγων, γιατί η διεθνής κοινότητα δεν τηρεί τις υποσχέσεις της για γρήγορη μεταφορά τους σε τρίτες χώρες".

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας στην ΠΓΔΜ Ρον Ρέντμοντ δήλωσε ότι "ανησυχούμε για την κατάσταση ασφαλείας στους καταυλισμούς, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού προσφύγων και κάνουμε τη σκέψη για πιθανή εγκατάσταση κάποιων ξένων με αστυνομική πείρα - μάλλον Σκανδιναβών - που θα λειτουργούν ως μεσάζοντες μεταξύ των προσφύγων, της αστυνομίας και των μη κυβερνητικών οργανώσεων". Ο Ρέντμοντ έκρουσε επίσης τον κώδωνα κινδύνου προς τη διεθνή κοινότητα, υποστηρίζοντας ότι - εκτός από την ΠΓΔΜ - στα όρια της χρεοκοπίας βρίσκεται και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αφού εξαντλήθηκαν τα 77 εκατ. δολάρια που είχε στη διάθεσή της για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο για το πρώτο εξάμηνο του 1999. Από το ποσό των 77 εκατ. δολ., μόνο τα 15 εκατ. έχουν ξοδευτεί στην ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση της οποίας διαμαρτύρεται έντονα γιατί ακόμα δεν έχει αποζημιωθεί από την Υπατη Αρμοστεία για τα έξοδα που έχει κάνει για τους καταυλισμούς των προσφύγων, όπως είναι η ενοικίαση και διαμόρφωση των χωρών αυτών, η ύδρευση, αποχέτευση και ηλεκτροδότησή τους, καθώς και η αεροπορική μεταφορά των προσφύγων σε τρίτες χώρες, ενώ κατηγορεί ακόμα την Υπατη Αρμοστεία για την προτίμησή της να εισάγει είδη από το εξωτερικό - παρά το κόστος μεταφοράς τους - αντί να τα προμηθεύεται από την εγχώρια αγορά, ενισχύοντας έτσι και την οικονομία της ΠΓΔΜ που είναι καταναγκασμένη να παρέχει τα απαραίτητα για περισσότερους από 250.000 πρόσφυγες σε υπερπλήρεις καταυλισμούς, τη στιγμή μάλιστα που αρνούνται να μεταφερθούν στην Αλβανία όταν αυτό επιχειρείται....


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ