Τετάρτη 12 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Διαφωνούν όλοι με όλους για τον νέο Πρόεδρο

ΡΩΜΗ.-

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με τις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει, τις τελευταίες μέρες, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βάλτερ Βελτρόνι, προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι πιθανότητες υποστήριξης κοινών υποψηφίων για την προεδρία. Εντούτοις, οι συναντήσεις αυτές δε φαίνεται να απέδωσαν τα αναμενόμενα καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέφυγαν επισταμένα να ανακοινώσουν τα σχέδιά τους, ενώ τριγμοί παρουσιάζονται και στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, που εμφανίζεται διχασμένος ως προς το πρόσωπο του υποψηφίου νέου Προέδρου.

"Θα πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και να μην προκαλέσουμε την αγανάκτηση του ιταλικού λαού, αναλώνοντας χρόνο στην εκλογή Προέδρου" τόνισε, χθες, ο Βελτρόνι. Εντούτοις, οι συναντήσεις που είχε ο ηγέτης του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Ο Βελτρόνι, μετά από συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του δεξιού κόμματος "Φόρτσα Ιτάλια" Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι, σήμερα, θα γνωστοποιηθεί το όνομα του μοναδικού υποψηφίου που θα υποστηρίξει ο κυβερνητικός συνασπισμός. Μέχρι χθες, τα ονόματα που ακούγονταν ιδιαίτερα στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, ήταν αυτό της υπουργού Εσωτερικών Ρόζα Ρούσο Τζερβολίνο και του υπουργού Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας Κάρλο Ατζέλιο Κιάμπι.

Οι δηλώσεις αυτές, όμως, του Βελτρόνι προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του μικρού Λαϊκού Κόμματος, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του ντ' Αλέμα και προέρχεται από τη διάσπαση των Χριστιανοδημοκρατών. Αξιωματούχοι του Λαϊκού Κόμματος υπογράμμιζαν ότι ο Βελτρόνι δεν μπορεί να "μιλά εκ μέρους όλης της κυβέρνησης" και τόνιζαν ότι επιμένουν στην υποστήριξη της Τζερβολίνο, που προέρχεται από τους Χριστιανοδημοκράτες.

Στην ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο, που αρχίζει την Πέμπτη, συμμετέχουν 1.010 εκλέκτορες από τη Γερουσία, το Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στους τρεις πρώτους γύρους απαιτείται πλειοψηφία 2/3 για να εκλεγεί Πρόεδρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1992 είχαν χρειαστεί 10 μέρες και 16 ψηφοφορίες για να εκλεγεί ο, νυν, Πρόεδρος Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο και πολλοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η ιστορία αυτή θα επαναληφθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ